Ένα νεαρό παλληκάρι από την Μίεζα με το όνομα Πευκέστας, ψηλό σαν τα τσάμια, γεροδεμένο, συνεκστρατεύει με τον Αλέξανδρο στην Ασία. Ποιά η σχέση του με τον στρατηλάτη θα φανεί στην πορεία.
Η Μίεζα, από την οποία κατάγεται ο Πευκέστας , φέρει το όνομα της πρώτης θυγατέρας του μυθικού βασιλιά Βέρη και ήταν, κατά τον καθηγητή Φώτη Πέτσα, που ξεκίνησε τις ανασκαφές στην περιοχή της, μια αξιολογότατη πόλη της Μακεδονίας που εκτείνεται στον χώρο από την Πλακιένια της Νάουσας, το Μοσκόκι και την Σχολή του Αριστοτέλους μέχρι τα μεγάλα ταφικά μνημεία των Λευκαδίων.
Σχετικά με την πόλη, μας πληροφορεί ο Στέφανος Βυζάντιος: ο Βέρης γέννησε τρεις, τη Μίεζα, τη Βέροια και τον ποταμό Όλγανο , που από τον αρχαιολόγο κ. Ι. Γρεκό ταυτίστηκε με το ποτάμι που ξεκινάει από τις πηγές του άλσους του Αγίου Νικολάου Ναούσης και αρδεύει όλη την περιοχή της αρχαίας Ημαθίας. Κάποιος με ρώτησε αν το όνομα του μυθικού βασιλιά Βέρη είναι προσωποποίηση του βουνού Βέρμιο. Κάποιος άλλος, αν η λέξη Βέρμιο προέρχεται από το ρήμα βρέμω. Κάποιος τρίτος, αν ο βρόμιος θεός, ο Διόνυσος, έχει σχέση με το Βέρμιο. Και κάποιος τέταρτος... κουβάρι είναι η ιστορία μας, με τον καιρό θα ξετυλιχθεί. Αλλά ας επανέλθουμε.
Η έκταση της πόλης της Μίεζας είναι μεγάλη. Ανασκαφικά, παρότι ανασκάφτηκε η ακρόπολη, το παλιοκλήσι , η σχολή του Αριστοτέλους, το θέατρο και τα ταφικά της μνημεία μένει εξ ολοκλήρου θαμμένη. Ανασκαφικά, απλώς, την ακουμπήσαμε. Μιλώ μετά λόγου γνώσεως, τόσο γιατί γνώρισα τον Φώτη Πέτσα, θυμάμαι μιαν επίσκεψή του στο γραφείο του Σχολείου μου, ήταν υπέροχος άνθρωπος, τον παρακάλεσα να πει δυο κουβέντες στα παιδιά και δεν μου χάλασε χατίρι, τα μάγεψε τα παιδιά, τον θυμούνται μέχρι σήμερα, όσο και για το ότι αργότερα, όταν στον κάμπο της Νάουσας απλώνονταν το έργο άρδευσης της περιοχής, είδα από κοντά το τι βρίσκεται κάτω από τη γη!
Ουκ ασήμου, λοιπόν, Μακεδονικής πόλεως βλαστός ο Πευκέστας, ευσταλής, μακεδνός, ξεκινάει για την Τροία.