Είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και πολλοί ασθενής στο ιατρείο με ρωτούν τι θα γίνει με τον διαβήτη αυτόν τον καιρό.
Κάθε εποχή του χρόνου έχει τις ιδιαιτερότητες της όσον αφορά το σακχαρώδη διαβήτη και την καθημερινότητα της εποχής.
Δεν είναι ανάγκη να αλλάξουμε πολλές συνήθειες αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε κάποιες διατροφικές λεπτομέρειες θα πρέπει λοιπόν όλοι οι διαβητικοί με δισκία ή ινσουλίνη να προσέχουνε:
-Να πλένονται καλά και να σκουπίζονται πολύ καλά για να μην αποκτήσουν δερματομυκητιάσεις.
-Να μην περπατούν ξυπόλυτοι διότι πιθανόν να έχουν χάσει την αισθητικότητα των πελμάτων και να μην αισθάνονται τι ακριβώς πατάνε.
-Να έχετε στην τσάντα σας πάντοτε ένα σνακ ή ταμπλέτες που παίρνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
-Να προσέχουν την διατροφή τους διότι το καλοκαίρι τρώμε πολλά φρούτα τα οποία έχουν θερμίδες και ανεβάζουν την γλυκόζη.
-Να προσέχουν να τρώνε μεν ελαφρά αλλά χωρίς μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων (γλυκόζης )
- Όσοι κάνουν άσκηση να προσέξουν διότι το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας είναι πολύ πιθανόν και θα πρέπει αν μεν είναι υπό δισκία να πάρουν ένα snack (φρούτο) πριν την άσκηση (περπάτημα) ή αν είναι υπό ινσουλίνη να μειώσουν την δόση τους. Ο αριθμός των δόσεων θα παραμείνει ο ίδιος αλλά οι μονάδες της ινσουλίνης θα μειωθούν αν η άσκηση είναι προγραμματισμένη. Αν η άσκηση είναι τυχαία ή περιστασιακή (περπάτημα ή κολύμπι) τότε αναγκαία κρίνεται η λήψη ενός snack (τοστ ή φρούτο ή μπάρα δημητριακών) ανάλογα με τον βαθμό ασκήσεις ή και του χρόνου που θα διαρκέσει.
-Ένα άλλο θέμα διατροφικό είναι τα παγωτά τα οποία όλοι λαχταρούμε το καλοκαίρι. Σαφώς μπορούν οι διαβητικοί να φάνε αραιά κ που ένα παγωτό αρκεί να το συνυπολογίσουν στις θερμίδες της ημέρας και αν είναι δυνατόν να μην περιέχει σοκολάτα.
Αν είναι να φύγετε διακοπές :
1. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, πρέπει να κάνετε στάση ή να σηκώνεστε και να περπατάτε ( στο πλοίο, στο αεροπλάνο) κάθε μία ώρα για να αποφύγετε τις θρομβώσεις. Να πίνετε επίσης άφθονο νερό.
2. Να έχετε όλα τα φάρμακα, τους μετρητές και τα αναλώσιμα στις χειραποσκευές σας και όχι σε βαλίτσα που θα αφήσετε στο αυτοκίνητο ή θα δώσετε στο τσεκ ιν του αεροδρομίου.
3. Να πάρετε μαζί σας αντίγραφα των συνταγών των φαρμάκων σας .
4. Πάρτε μαζί σας 2 φορές περισσότερα φάρμακα, ταινίες και βελόνες μέτρησης απ ότι κανονικά θα χρησιμοποιούσατε, ώστε να μην ξεμείνετε.
5. Αν παρουσιάσετε γαστρεντερίτιδα ( εμετούς διάρροια κτλ), να μετράτε πιο συχνά το σάκχαρο σας απ το συνηθισμένο. Αν σε δυο μετρήσεις είναι πάνω 240mg πάρτε τηλ το γιατρό σας. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση και να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση του σακχάρου στους διαβητικούς.
Όπως βλέπουμε λοιπόν δεν χρειάζεται πολλά ν’ αλλάξουν λίγη μεγαλύτερη προσοχή και θα χαρούμε το καλοκαίρι μας.
Μαυροκεφαλίδης Ιωάννης
Διαβητολόγος - Ενδοκρινολόγος