Σύσκεψη έγινε το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Π.Ε Ημαθίας, με πρωτοβουλία του εκλεγμένου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη, για τη θεομηνία της 22ας Ιουλίου, η οποία έπληξε το αγρόκτημα της Νάουσας και μέρος του δήμου Αλεξανδρείας. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, ο αντιδήμαρχος Μελίκης κ. Βενιόπουλος, εκπρόσωποι των πολιτικών γραφείων των βουλευτών κ.κ. Τσαβδαρίδη και Βεσυρόπουλου, ο εκλεγμένος δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, εκπρόσωπος του εκλεγμένου δήμαρχου Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Σαρηγιαννίδης και Μπαλτατζίδου, η εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Καρατζιούλα, ο πρόεδρος του Α.Σ. Νάουσας κ. Ταμπακιάρης, ο πρόεδρος του Α.Σ. ‘Μίεζα’ κ. Λογγινίδης, το μέλος του δ.σ. του ΑΣΟΠ Νάουσας κ. Ιωαννίδης και ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Λιολιόπουλος.
Καλαϊτζίδης: Τρυπήσαμε τον πάτο του βαρελιού!
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης. «Φθάσαμε τον πάτο του βαρελιού και τον τρυπήσαμε. Οι αγρότες μας δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη από την περσινή χαλαζόπτωση, φανταστείτε τι θα γίνει με τη φετινή. Θα περάσουμε πολύ δύσκολο χειμώνα. Οι αγρότες μας δεν θα έχουν ούτε τα προς το ζην. Πέρσι χάσαμε, λόγω της χαλαζόπτωσης, τις αγορές της Ευρώπης και των ανατολικών χωρών, ενώ με τη φετινή του χρόνου θα απωλέσουμε ακόμη και αυτό το μικρό κομμάτι που μας έμεινε. Είναι πλήγμα για την εθνική οικονομία και όχι μόνο για την Ημαθία. Με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ημαθίας καταγράψαμε το μέγεθος των ζημιών. Σήμερα οι αιρετοί μπαίνουν φυλακή και πολύ καλά γίνεται αυτό. Πρέπει και οι διορισμένοι να μην είναι στο ατιμώρητο και να πληρώσουν γι’ αυτά που συνέβησαν από την έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας», είπε ο κ. Καλαϊτζίδης, καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων που εγκρίθηκαν από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη και εστάλησαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη και τους βουλευτές της Ημαθίας (άμεση συνάντηση επιτροπής με τον ίδιο, άμεση καταγραφή των ζημιών, στελέχωση των εκτιμητών του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ημαθίας με έμπειρο προσωπικό, άμεση προκαταβολή 3 ευρώ ανά δένδρο στους πληγέντες παραγωγούς, μέσω κυβερνητικής πρωτοβουλίας στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, καταβολή των αποζημιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα και διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών με τη χρονική διευθέτηση των φορολογικών και δανειακών τους υποχρεώσεων).
Ο κ. Καλαϊτζίδης μάλιστα τόνισε ότι θα παραβρεθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στη μήνυση που κατέθεσαν οι αγροτικοί φορείς της Ημαθίας στον ΕΛΓΑ για την αδράνειά του στην αντιχαλαζική προστασία, ενώ έθεσε ως θέμα διαλόγου την εύρεση νομικής φόρμουλας για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για το ίδιο θέμα, από τους παρευρισκόμενους φορείς.
Ταμπακιάρης: Ζημιές δεν υπέστησαν μόνο οι παραγωγοί, αλλά και οι οργανώσεις
Στο τεράστιο πρόβλημα των ζημιών που υπέστη το αγρόκτημα της Νάουσας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Α.Σ. Νάουσας κ. Ταμπακιάρης, τονίζοντας ότι ζημιές δεν υπέστησαν μόνοι οι παραγωγοί, αλλά και οι συνεταιριστικές οργανώσεις. «Χάνουμε τις αγορές και τους πελάτες. Ο ΕΛΓΑ ακόμη και τώρα μας εμπαίζει τονίζοντας ότι ξεκινήσει η αντιχαλαζική προστασία τέλος Ιουλίου! Η ζημιά που υποστήκαμε είναι ολέθρια. Θα συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα», σημείωσε.
Καραμπατζός: Η Νάουσα καταστράφηκε και πρέπει να αποζημιωθεί
Ως ολοκληρωτική χαρακτήρισε την καταστροφή της θεομηνίας της 22ας Ιουλίου ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός. «Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά, ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο. Να σταθούμε ηθικά, αλλά και νομικά στους αγρότες μας, καταθέτοντας αγωγές. Σκόπιμη η μη υπογραφή της σύμβασης της αντιχαλαζικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ. Μπορούμε να τους προσάψουμε βαριά αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο. Να μπουν όλοι οι αγρότες της Νάουσας, κατ΄ εξαίρεση φέτος, στην υψηλή κατηγορία αποζημιώσεων του ΟΣΔΕ. Στον δήμο Νάουσας, από το Βέρμιο, ως το πεδινό του τμήμα οι καταστροφές σε υποδομές, από αγροτικούς δρόμους, σκεπές σχολείων κ.ά., ήταν πολύ μεγάλες. Δεν έχουμε υποστήριξη από πουθενά. Το κράτος είναι υπό διάλυση», είπε ο δήμαρχος Νάουσας.
Κουτσογιάννης: Να μπούνε δίκτυα αντιχαλαζικής προστασίας
Στην αναγκαιότητα λήψης θεσμικών μέτρων και ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, που θα ξεκινά από το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, για την επόμενη χρονιά, αναφέρθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης. «Να δώσουμε τη δική μας πρόταση στην κεντρική κυβέρνηση. Υπάρχει λογική ομηρείας με τη σημερινή κατάσταση. Κάποιοι βολεύονται από τις καταστροφές. Να γίνουν συνδυαστικές ενέργειες, όπως η τοποθέτηση διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας», τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης.
Βενιόπουλος: Τα δένδρα ξεραίνονται από τη χαλαζόπτωση!
Σε μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων , μεταξύ Νησελίου και Παλαιοχωρίου, έπληξε η χαλαζόπτωση το αγρόκτημα του δήμου Αλεξάνδρειας, όπως κατέθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Βενιόπουλος. «Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, από την προ μηνός χαλαζόπτωση στη Μελίκη. Δένδρα ξεραίνονται. Για τις άμεσες αποζημιώσεις των αγροτών υπάρχει πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν πληρώσει ΟΣΔΕ, υπογράφοντας ότι αυτός θα πληρωθεί από χρήματα των ενισχύσεων, που θα δοθούν όμως στο τέλος του χρόνου», υπογράμμισε, στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους ομιλητές ο κ. Βενιόπουλος.
Κοινό κείμενο συμπερασμάτων με προτάσεις προς τον κ. Καρασμάνη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Καλαϊτζίδη.
Στο τέλος της σύσκεψης κατατέθηκε κοινό κείμενο συμπερασμάτων ενώ ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Καρασμάνη, ζήτησε τη διενέργεια σύσκεψης, παρουσία του ιδίου, στην Ημαθία. Ο κ. Καρασμάνης, λόγω υποχρεώσεων του στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτή να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αντιπροσωπεία αιρετών της Ημαθίας και εκπροσώπων των φορέων των αγροτικών συνεταιρισμών, θα επισκεφθούν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Θόδωρος Ελευθεριάδης