Από τη νεολιθική εποχή, τους πρωτόγονους λαούς, τους ανθρώπους των πάγων, τους αρχαίους πολιτισμούς, τους Βίκιγκς, τους Αιγύπτιους, την Ιαπωνία του 3000 π.Χ., την Κίνα, την Πολυνησία, τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, την Ινδονησία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, την Αφρική, την Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, τους Κέλτες, το Περού, τη Βόρεια Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αγγλία (βρετανικό ναυτικό) τους Γάλλους ναύτες και τους ναυτικούς γενικότερα, τους βαρυποινίτες των φυλακών και τα μέλη των συμμοριών, τα τσίρκο αλλά και τις ροκ σκηνές τώρα και στις ελληνικές παραλίες!
Ο λόγος για το τατουάζ, το τατού κατά το συνηθέστερο που έχει δύο παράγωγα, την πολυνησιώτικη λέξη ta που σημαίνει κάτι εντυπωσιακό και τη ταϊτινή λέξη tatau που σημαίνει “για να σηματοδοτήσω κάτι”. Κάνω τατουάζ σημαίνει χαράζω την επιδερμίδα με ειδικά εργαλεία που με μικρά τσιμπήματα εκχύνουν χρωστικές ουσίες ώστε να δημιουργούνται ανεξίτηλα σχέδια (Ελληνιστί δερματοστιξία).
«Βαρέθηκα να βλέπω τατουάζ», λέει κάποιος απ’ την παρέα του Σαββατοκύριακου, σε παραλία της Χαλκιδικής. Και δεν έχει άδικο σκέφτομαι, αφού το ίδιο μου περνούσε κι εμένα απ’ το μυαλό κάθε φορά που περνούσε από μπροστά μου ένα σώμα γεμάτο σχέδια ή οπωσδήποτε ένα, σε κάποιο σημείο. Και επειδή στην παραλία η μεγαλύτερη επιφάνεια του κορμιού είναι εκτεθειμένη στα βλέμματα όλων, το βλέπεις… Πραγματικά οι 8 στους 10 είχαν κι ένα τατουάζ, μικρό ή μεγάλο σε διάφορα σχέδια και χρώματα με προτίμηση βέβαια στο μαύρο.
Σχήματα τύπου λαχούρ που δεν ξεχωρίζεις ακριβώς τί θέλουν να πουν, λουλούδια, αλυσίδες, φράσεις, σταυρούς και πρόσωπα σαν σκίτσα που ίσως να ήταν ένα αγαπημένο τους είδωλο.
Το τατουάζ έγινε τόσο μόδα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δεις παντού. Στο δρόμο, στη γειτονιά σου, στα καφέ-μπαρ, στη δουλειά σου, στα γυμναστήρια, στην οικογένειά σου ή στο σόϊ σου και βεβαίως πού αλλού; Στην τηλεόραση σχεδόν παντού και σε όλους. Μέχρι και η Άντζελα το έκανε για να γιορτάσει τη νέα της δισκογραφική δουλειά. Κυριαρχεί στον καλλιτεχνικό κόσμο και στη σόου-μπιζ αλλά και στη μαγειρική με πρώτο και πιο «γεμάτο» τον Σκαρμούτσο που επηρέασε πιστεύουμε και συμπαρέσυρε αρκετούς στη μόδα αυτή.
Παντού τατού, λοιπόν. Το δικό μου ερώτημα όμως είναι το εξής: το κάνουν από άποψη ή γιατί απλά πέφτουν θύματα μιας μόδας που παραμένει χαραγμένη στο κορμί για χρόνια;
Κι αυτό, αναρωτιέμαι, διότι στις διπλανές ξαπλώστρες της παραλίας είδα κάποιον νεαρό με ένα μεγάλο τατού στην πλάτη στο σχήμα του σταυρού με τα αρχικά Ι.Ν.Β.Ι. ο οποίος ωστόσο έβριζε και διαολόστελνε τα ζάρια κάθε φορά που έχανε στο τάβλι.
Τελικά γιατί κάνουμε σήμερα το τατουάζ; Μας εκφράζει πραγματικά σε κάτι, κάτι θέλουμε να πούμε μ’ αυτό για μας, ή το κάνουμε γιατί το κάνουν όλοι και ίσως να είναι και κάπως -μέσα σε μια διακριτικότητα- και λίγο αφροδισιακό και σέξι, κυρίως σε κάποια γυναικεία σημεία; Όχι, για να ξέρουμε τί σηματοδοτούμε σ’ αυτή τη ζωή!
Σοφία Γκαγκούση