Στη Μελίκη ήταν προγραμματισμένη χθες βράδυ να γίνει η συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ) τα 4.500 μέλη του οποίου αλλά και 42.000 σχεδόν ιδιώτες που έχουν φωτοβολταϊκά στέγης, έχουν ξεσηκωθεί, λόγω της παραβίασης – όπως τονίζουν – των συμβάσεών τους με τη ΔΕΗ, οι οποίες μάλιστα έγιναν με παρότρυνση του ίδιου του κράτους, πριν από 2-3 χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να πάρουν και δάνεια για να εγκαταστήσουν στις στέγες τους φωτοβολταϊκά (φ/β).
Σήμερα, ωστόσο, η ΔΕΗ άρχισε να στέλνει λογαριασμούς με νέες μειωμένες τιμές για την παραγωγή των οικιακών τους φ/β, έως και 40%, ενώ παράλληλα ανεβάζει τα τιμολόγια της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά. Ο ΠΑΣΥΦΩΣ καταγγέλει αυτές τις ενέργειες του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ και διοργανώνει ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για τα μέλη του, με καλεσμένους και τους βουλευτές των περιοχών.
Ζητήσαμε από τον κ. Θανάση Ράσιο, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και εκπροσώπου επικοινωνίας, να μας ενημερώσει με τον απλούστερο τρόπο για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι ζητούν, κινούμενοι ακόμα και με νομικές διαδικασίες, οι ιδιοκτήτες φ/β στέγης.
«Τα φ/β στέγης δεν έχουν καμία σχέση με τα φ/β που ξέρουμε στα κτήματα, στα χωράφια, που είναι επιχειρήσεις, που είναι επαγγελματίες και οι άνθρωποι κάνουν μια επένδυση με στόχο να βγάλουν κάποια χρήματα. Αλίμονο, άλλωστε ποιος ποινικοποιεί το κέρδος; Εμείς όμως δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό, εμείς υπογράψαμε μια σύμβαση με τη ΔΕΗ που μας επιτρέπει να κάνουμε μια μονάδα το πολύ 10 κιλοβάτ, όσο περίπου είναι και η μέση κατανάλωση ενός σπιτιού, με τη λογική ότι είναι μια οικογενειακή λειτουργία μια παραγωγή οικογενειακού τύπου, κοινωνικού χαρακτήρα θάλεγα, που συμψηφίζει την κατανάλωση του ρεύματος. Παράγουμε λοιπόν ρεύμα στην πηγή της κατανάλωσης και έτσι μειώνουμε τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει από την απόσταση και τη μεταφορά της γραμμής. Μειώνουμε τους ρύπους που βγαίνουν από τα εργοστάσια λιγνίτη αλλά και τα εργοστάσια που καίνε άλλου είδους καύσιμο και η κάθε οικογένεια στον τόπο παραγωγής και κατανάλωσης έχει μια μικρή μονάδα για να κάνει τη δουλειά της.
Δηλαδή το κάθε σπίτι συμψηφίζει την κατανάλωση με την παραγωγή. Παράγω 10 κιλοβάτ, καταναλώνω 10 κιλοβάτ, ο λογαριασμός της ΔΕΗ έρχεται μηδενικός. Παράγω 10 κιλοβάτ, καταναλώνω 11 κιλοβάτ, πληρώνω το 1 κιλοβάτ που έχω καταναλώσει παραπάνω.
Μ’ αυτή τη λογική η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την άδεια και μάλιστα έχουν δώσει και την κατεύθυνση στην οποία εναρμονίστηκε το Ελληνικό κράτος να μην φορολογείται αυτή η διαδικασία. Η δε φορολόγηση αυτής της παραγωγής ισχύει και σήμερα παρά τη μείωση της τιμής. Έρχεται όμως το ίδιο το κράτος, ο ίδιος ο υπουργός και με μια παράγραφο καταστρατηγεί τελείως τη λογική, την τακτική και τη φιλοσοφία του νόμου και μας εξισώνει με τους επαγγελματίες που κόβουν τιμολόγια, που με αυτό που κάνουν βγάζουν κέρδος και στην άλλη παράγραφο του ίδιου νόμου αποδέχεται το κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας αυτών των οικιακών μονάδων και τις αποφορολογεί. Ας μας πει τελικά τι θέλει να κάνει ο υπουργός ΥΠΕΚΑ;» τόνισε ο κ. Ράσιος
Εσείς τι ζητάτε; τον ρωτήσαμε
«Εμείς θέλουμε να τηρηθούν οι συμβάσεις που έχουμε υπογράψει σύμφωνα με τις οποίες και δεν φορολογούμαστε και έχουμε εγγυημένη τιμή. Την έννοια της εγγυημένης τιμής μάλιστα την αποδέχεται και το ΣτΕ. Και πέρα από την εγγυημένη τιμή πρέπει να εγγυηθεί και το κράτος τι κάνει τελικά. Δεν μπορείς να βγάζεις μια μέρα ένα νόμο και να λέει ότι είναι τόσο η τιμή και να υπογράφουμε εμείς σύμβαση με την Τράπεζα για δάνειο, εγγύηση για 25 χρόνια με τη ΔΕΗ που θα της δίνουμε το ρεύμα. Δεν μπορεί λοιπόν να έρχεται ο καθένας και από τη μια στιγμή στην άλλη να τα αλλάζει όλα.
Το μέγεθος του προβλήματος που προκαλούν οι στέγες είναι περίπου το 0,7 του συνόλου του χρέους της ΔΕΗ, δηλαδή ένα τίποτα. Δημιουργεί όμως τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στις οικογένειες και τα νοικοκυριά. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς που πήραν δάνεια πριν 2-3 χρόνια σήμερα έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους και βέβαια επικαλείται η ΔΕΗ και το κράτος ότι πρέπει να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών της ΔΕΗ που τώρα είναι ελλειμματικός . Ας κάνουν λοιπόν σωστή διαχείριση και ας μην προσπαθούν να βάλουν τη θηλειά στο λαιμό σε 40.000 νοικοκυριά, 120.000 ανθρώπους που θεώρησαν σωστό να φτιάξουν μια ήπιας μορφής μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, για εμάς και τα παιδιά μας.
Ολοι εμείς λοιπόν θιγόμαστε με αυτές τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του ελληνικού κράτους, γιατί εμείς με τη ΔΕΗ κάναμε σύμβαση. Εμείς λοιπόν ζητάμε να εξαιρεθεί, να γυρίσει το καθεστώς εκεί ακριβώς που ήταν και για το σκοπό αυτό έχουμε συστήσει τον σύλλογο ΠΑΣΥΦΩΣ με 4.500 μέλη και ήδη έχουν φύγει τα 3.500 περίπου εξώδικα προς τη ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ με τα οποία διαφωνούμε με τη διαφοροποίηση της τιμολόγησης».
Μάλιστα όπως πρόσθεσε ο κ. Ράσιος οι αγωγές θα κατατεθούν από το νομικό τους σύμβουλο όταν θα έρθει ο λογαριασμός με την τελική μείωση και όλα αυτά έγιναν από την αγανάκτηση των μελών του συλλόγου.
Σοφία Γκαγκούση