Επειδή σ’ αυτήν τη χώρα η μνήμη μας εύκολα ¨ξεθωριάζει¨, με αποτέλεσμα να λησμονούμε ακόμη και όσα σπουδαία έχουν συμβεί, θα ήθελα μέσα από αυτές τις σκέψεις μου να σκιαγραφήσω την κατάσταση στον χώρο της πρωτοβάθμιας Υγείας, έξη μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Στον τόπο μας, τα τελευταία 60 χρόνια ¨χτίστηκε ¨ άναρχα και αποσπασματικά, ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ακολουθώντας την λογική της πολυδιάσπασης του Ασφαλιστικού συστήματος και χωρίς καμμία ορθολογική διασύνδεση με την δευτεροβάθμια-νοσοκομειακή περίθαλψη.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κατακερματισμένου και πολύπλοκου, χωρίς ενιαία αρχή, συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας με μεγάλες ανισότητες στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών [πχ Δημ.υπάλληλοι ,ΟΓΑ,ΙΚΑ κλπ.]
Η λογική της ενοποίησης των ταμείων και προς την κατεύθυνση της ενιαίας, ισότιμης και ολοκληρωμένης παροχής ιατρικών υπηρεσιών για όλους τους Έλληνες πολίτες, ήταν αναγκαίο να συμβεί στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας.
Και ενώ θα περίμενε κανείς η σημερινή κυβέρνηση να ακολουθήσει την λογική του εκσυγχρονισμού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χαράσσοντας έναν καινούργιο υγειονομικό χάρτη της χώρας βάσει των σημερινών αναγκών [9.000.000 πολίτες αναφέρονται στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα] και να ενισχύσει περαιτέρω τις πρωτοβάθμιες δομές, δέσμια των επιλογών της και των επιταγών της τρόικας, απέλυσε 3500 γιατρούς και δημιούργησε τα ΠΕΔΥ, θνησιγενείς σχηματισμοί, που θα καταρρεύσουν κάτω από το βάρος των αυξημένων αναγκών, χωρίς το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.
Αν αναλογιστούμε τις χιλιάδες των ασφαλισμένων που σε μια νύχτα έχασαν την δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης στο σύστημα υγείας και την επιλογή του προσωπικού τους γιατρού
Αν σκεφτούμε ότι τα νοσοκομεία επιβαρύνθηκαν με χιλιάδες νέους ασφαλισμένους που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν από τον ΕΟΠΥΥ
Αν προσθέσουμε τους 1.500.000 ανασφάλιστους με αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα
Και τέλος αν αναλογιστούμε την πολιτική τιμών στα φάρμακα [με δραστική μείωση της συμμετοχής του κράτους και αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου που φθάνει και το 40%] που αναγκάζει ασθενείς να διακόψουν την θεραπεία τους,
τότε θα αντιληφθούμε το μέγεθος της κατάρρευσης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Όταν η μεταρρύθμιση σημαίνει κατάρρευση…
Και ενώ το σύνολο των γιατρών της χώρας αντέδρασε καθολικά, με πολυήμερες απεργίες για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, οι βουλευτές της κυβέρνησης στο νομό μας, ήσαν οι μεγάλοι απόντες από τους αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι όμως ψήφισαν καθολικά στη Βουλή όλες τις διατάξεις του καταστροφικού αυτού νομοσχέδιου.
Η μόνη τους σκέψη, το γνωστό και ¨θεάρεστο¨ έργο του ρουσφετιού.
Το τελευταίο διάστημα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας μας ενάντια στην κατεδάφιση του συστήματος υγείας, μετακινήθηκαν 10 αδελφές από άλλα υποκαταστήματα της χώρας για να προστεθούν στο υπάρχον, πλεονάζον ήδη με αυτές τις συνθήκες, προσωπικό.
Οι γιατροί απολυόταν και το υπόλοιπο προσωπικό αυξανόταν. Ο λόγος?
Ολική επαναφορά του ρουσφετιού…
Και τέλος 3.500 γιατροί επέλεξαν να μην κλείσουν τα ιατρεία τους και απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες .Οι περισσότεροι από αυτούς, με πάνω από 20 χρόνια προυπηρεσίας, διεκδικούν δικαστικά το αυτονόητο, δηλαδή την αποζημίωση απόλυσης, εφόσον το κράτος δια στόματος Γεωργιάδη αρνήθηκε την καταβολή της με τον πιο χυδαίο τρόπο: «σιγά μην σας δώσουμε και αποζημίωση»!...
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι κάποιοι από τους γιατρούς, που δεν έκλεισαν τα ιατρεία τους και έκαναν αίτηση να μπουν στο ΠΕΔΥ , διατηρώντας την παλιά σχέση εργασίας, δικαιώθηκαν δικαστικά και σήμερα εργάζονται κανονικά στο ΠΕΔΥ.
Οι γιατροί αυτοί γνώριζαν κάτι περισσότερο από τους άλλους συναδέλφους και έκαναν αίτηση να μπουν στο ΠΕΔΥ, παρά τα σκληρά διλλήματα που έβαζε το υπουργείο, μιας και υπάρχουν άναμεσά τους υψηλά συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκεινται στην κυβέρνηση? Σοβαρά ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση!
Γιατί αν θα παραμείνουν στη θέση τους, σημαίνει, ότι παίχτηκε ένα ¨βρώμικο¨ παιχνίδι στις πλάτες των υπόλοιπων γιατρών και τότε θα μιλάμε για μέγα ΣΚΑΝΔΑΛΟ!
Κυβερνητικός συνδικαλισμός…
ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ