Τοξικοεξάρτηση. Γράφει ο ψυχίατρος Γιώργος Ορ. Σιδηρόπουλος

Τοξικοεξάρτηση. Γράφει ο ψυχίατρος Γιώργος Ορ. Σιδηρόπουλος

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που προκύπτει από την εξάρτηση κάποιου μέλους τους στην χρήση τοξικών ουσιών.

Οι συνηθέστερες ψυχοδραστικές ουσίες που οδηγούν στην εξάρτηση, είναι τα κατασταλτικά, τα διεγερτικά, τα ψευδαισθησιογόνα και οι ινδική κάναβις.

Στον πίνακα των ουσιών αυτών θα προσθέσουμε και τις κοινωνικώς αποδεκτές ουσίες νικοτίνη και αλκοόλ, η επικινδυνότητα των οποίων δεν είναι άμεση, είναι όμως το ίδιο σοβαρή και δυστυχώς αναπόφευκτη.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην τάση κάποιων ανθρώπων να οδηγούνται στην εξάρτηση, μπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες:

1. Βιολογικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με το γενετικό προφίλ των ατόμων.

2. Προσωπικότητα, όπως αυτή αναπτύσσεται με βάση την υπόσταση του ατόμου και τον χαρακτήρα του.

3. Κοινωνικοί παράμετροι στους οποίους περιλαμβάνεται η συνάφεια και η προκύπτουσα συναναστροφή, το σχολείο και η οικογένεια.

Στους κοινωνικούς παράγοντες πρέπει να περιλάβουμε και τη διαθεσιμότητα των ουσιών, την ευκολία δηλαδή με την οποία κάποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με την τοξική ουσία.

Στοιχεία τα οποία πρέπει να κινητοποιήσουν την οικογένεια και να την κάνουν να εγρηγορεί προς τη σωστή κατεύθυνση για την λήψη μέτρων πρόληψης είναι μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

Χαμηλή αυτοπειθαρχία και αυτοεκτίμηση, ανεπαρκείς κοινωνικές δεξιότητες, παρορμητικότητα, επιθετικότητα, διαπίστωση σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης και ιδίως εμφανής ή λανθάνουσες ψυχιατρικές διαταραχές.

Σημαντική συμμετοχή στην εκτροπή έχει όπως ήδη αναφέραμε, η οικογένεια. Εκεί, κάποιοι κανόνες και κάποιες συμπεριφορές και κυρίως η απουσία κοινής στάσης των γονέων δρουν αρνητικά στον προστατευτικό χαρακτήρα της οικογένειας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το παράδειγμα προς αποφυγή, τους απορριπτικούς αλλά και τους υπερπροστατευτικούς γονείς.

Οι στρεβλές και ελλιπείς κοινωνικές αντιδράσεις, έχουν τη δική τους ευθύνη στην γιγαντιαία ανάπτυξη του προβλήματος εξάρτησης. Εξίσου υπεύθυνη πρέπει να θεωρηθεί και η επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική σε κανόνες προστασίας από την εξάρτηση εμφανίζουν οι δράσεις των κέντρων πρόληψης. Η συνεργασία των  κέντρων αυτών με τους κοινωνικούς φορείς που έχουν λόγο στο θέμα «ενημέρωση» δίνει τα δικά της αποτελέσματα.

Τον κυριότερο όμως ρόλο καλείται να τον αναλάβει η οικογένεια, η δομή της οποίας (ηθικές αξίες, διαπροσωπικές σχέσεις) μπορούν πιο εύκολα να επαναπροσδιοριστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωαννίδου σε ηλικία 82 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024...

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό Ημαθίας

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Λουτρό...

Την Κυριακή 7 Ιουλίου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίας...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Κανείς δεν στέκεται αδιάφορος στον διαμελισμό της Κύπρου»
Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...