Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε προ και μετά της πτώχευσης για μονάδες της πρώην Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, θέλουν να διατηρήσουν ζωντανό οι πρώην εργαζόμενοι. Η πρόταση που κατατέθηκε από όλα τα τακτικά μέλη του συμβουλίου πιστωτών και του συνόλου των δικηγόρων ήταν η εταιρεία να ενταχθεί στο άρθρο 84 και τα βιώσιμα εργοστάσια να πωληθούν ως σύνολο (εξοπλισμός- κτίρια-οικόπεδα-περιφερειακές εγκαταστάσεις) ανά μονάδα ή συγκρότημα μονάδων, με δυνατότητα επαναλειτουργίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, τα δε λοιπά να μπορούν να πωληθούν σε κομμάτια.
Η πεποίθηση αυτή εκφράστηκε ενώπιον του εισηγητή δικαστή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης πιστωτών, που έγινε στο πτωχευτικό Πρωτοδικείο στην Ευελπίδων στην Αθήνα. Όπως είναι γνωστό το 2012, ο όμιλος ΕΝ.ΚΛΩ. οδηγήθηκε σε πτώχευση και η πτωχευτική διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν η πτωχεύσασα εταιρεία διαθέτει ικανά περιουσιακά στοιχεία δηλαδή γήπεδα, εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό κλπ στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Νάουσα, Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Αττικής. Όμως αν και έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα, εντούτοις οι διαδικασίες περάτωσης της πτώχευσης καθυστερούν και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους απώλειας κινητών περιουσιακών στοιχείων, λόγω κλοπών, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του ενεργητικού ενώ η χρόνια εγκατάλειψη των κτιρίων και του μηχανολογικού εξοπλισμού οδηγεί σε απαξίωση του παγίου κεφαλαίου και θα επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα. Αυτή την απαξίωση του κεφαλαίου θέλουν να αποτρέψουν οι πρώην εργαζόμενοι και αυτό διαφάνηκε με την απόφαση που κοινοποιήθηκε στη συνέλευση πιστωτών. Όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης που κοινοποιήθηκε σε όλους τους πρώην εργαζόμενους του ομίλου από τα τακτικά μέλη του συμβουλίου πιστωτών Αθανάσιος Παπαντωνίου και Μάρθα Στογιαντσάκη «η κυρία σύνδικος προσπάθησε για μια ακόμη φορά να μας αιφνιδιάσει και να καλέσει γενική συνέλευση πιστωτών χωρίς να ενημερώσει κανέναν ενδιαφερόμενο και κανένα δικηγόρο που μας εκπροσωπεί, όπως ορίζει ο νόμος, παρά μόνο την κατά νόμο ενημέρωση του συμβουλίου πιστωτών, χωρίς φυσικά να τηρήσει την υποχρέωσή της που πρέπει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για την θεματολογία της γενικής συνέλευσης». Η κ. Στογιαντσάκη και ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσαν, ως όφειλαν, τους δικηγόρους που τους εκπροσωπούν, καθώς και τους δικηγόρους που έχουν ως προσωπικούς συμβούλους.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΩΣΙΜΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Η πρόταση που κατατέθηκε από όλα τα τακτικά μέλη του συμβουλίου πιστωτών και του συνόλου των δικηγόρων ήταν η εταιρεία να ενταχθεί στο άρθρο 84, και τα βιώσιμα εργοστάσια να πωληθούν ως σύνολο (εξοπλισμός- κτίρια-οικόπεδα-περιφερειακές εγκαταστάσεις) ανά μονάδα ή συγκρότημα μονάδων με δυνατότητα επαναλειτουργίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας, τα δε λοιπά να μπορούν να πωληθούν σε κομμάτια. Εργοστάσια στη Θράκη, όπως Ροδόπη - Μαρώνεια Φάνκο, ΟΤΤΟ Έβρος, αφορά η παραπάνω πρόταση, αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον αναπτερώνει τις ελπίδες των πρώην εργαζόμενων. «Δεν θέλουμε τα βιώσιμα εργοστάσια να τα ξηλώσουν μηχανή – μηχανή, αλλά να διασφαλιστούν εργοστάσια έτοιμα που μπορούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Υπάρχουν και ανενεργά εργοστάσια που δε μπορούν να λειτουργήσουν, τις μηχανές αυτές να ξεκινήσει να πουλάει και από αυτές να διαμορφωθεί το ταμείο της πτώχευσης», ήταν το σχόλιο της κ. Στογιαντσάκη.