Τη βασική προϋπόθεση για την επιβίωση και επιτυχία του κλάδου (παραγωγών και βιομηχανίας), δηλαδή την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υπενθυμίζει με την έναρξη της μεταποιητικής περιόδου η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) με ανακοίνωσή της προς τους παραγωγούς συμπυρήνων ροδάκινων, ώστε αυτά που παραδίδονται για μεταποίηση να πληρούν τους παρακάτω όρους:
«Ποιοτικά Χαρακτηριστικά:
Κάθε ροδάκινο πρέπει να έχει βάρος μεγαλύτερο από 100 γραμμάρια. Τα ροδάκινα δεν πρέπει να είναι πράσινα. Επίσης δεν πρέπει να έχουν χτύπημα από χαλάζι, ή κλαδοσπόρι, ή μονίλια και φυσικά δεν πρέπει να είναι μαλακά.
Α΄ ΤΙΜΗ:
Εάν τα ακατάλληλα φρούτα δεν ξεπερνούν το 5% της συνολικής παραδιδόμενης ποσότητας, ο παραγωγός θα πληρώνεται με την πλήρη τιμή. Εάν τα ακατάλληλα φρούτα ξεπερνούν το 5%, το φορτίο επιστρέφεται για επαναδιαλογή.
Β΄ ΚΛΑΣΗ:
Οι ποσότητες που θεωρούνται β’ κλάσης και προορίζονται για χυμό δεν πρέπει να περιέχουν:
1. σάπια φρούτα
2. ξένες ύλες ή άλλα φρούτα
3. πράσινα φρούτα
Με την ευκαιρία τονίζεται άλλη μια φορά ότι προτιμώμενες ποικιλίες από τη βιομηχανία είναι οι ROMEA – KATHERINA – A37 – ANDROSS και EVERTS.
Αναφορικά με τις τιμές που τείνουν να διαμορφωθούν για την φετινή περίοδο, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. εκτιμά ότι θα κυμανθούν μεσοσταθμισμένα στα επίπεδα του 2012 όταν ανήλθαν στα € 0,25 / kg παραδοτέα στην βιομηχανία για την α’ ποιότητα και στα € 0,13 / kg για την β’ ποιότητα.
Βεβαίως ισχύει πάντα η δέσμευση για διαφοροποίηση της EVERTS, ενώ δεν αποκλείεται και ελαφρά διαφοροποίηση της ANDROSS.
Πέραν αυτών συστήνουμε στους παραγωγούς να επιδιώξουν να προγραμματίσουν την αναδιάρθρωση των ποικιλιών FORTUNA και LOADEL αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση της τιμής γι’ αυτές στα επόμενα χρόνια.
Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε ότι όπως και πέρυσι το κόστος διαχείρισης των Ο.Π. δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2 λεπτά το κιλό συν τα μεταφορικά.
Ευχόμαστε καλή δύναμη σ’ όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή (αγρότες – εργάτες γης – εργαζόμενους στις βιομηχανίες κ.τ.λ.). Με την κοινή προσπάθεια θα κρατήσουμε ψηλά το προϊόν.»