Στον συγκερασμό προτάσεων που κατέθεσαν οι κ.κ. Γιαννακάκης, Βεσυρόπουλος και Γιοβανόπουλος κατέληξε το κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στη σύσκεψη για το ροδάκινο, η οποία έγινε το πρωί του Σαββάτου 5 Ιουλίου στα γραφεία της Π.Ε Ημαθίας και συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Βεσυρόπουλος, Μπατσαρά και Γιοβανόπουλος (ο κ. Τσαβδαρίδης δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του εκτός Ημαθίας) , οι αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας και Πέλλας κ.κ Καραπαναγιωτίδης και Θεοδωρίδης, ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Αποστόλου, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Παραγωγών Ημαθίας κ. Γιαννακάκης, ο πρόεδρος της VENUS κ. Καραΐνδρος, ο πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ κ. Μπαλτζής, ο πρόεδρος του ΑΣΟΠ Επισκοπής κ. Παπακώστας, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων Γεωργίας των Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ημαθίας, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνορωσικού συνδέσμου. Το κείμενο που ακολούθησε της σύσκεψης θα παραδοθεί στις αρχές της διανυόμενης εβδομάδας από τους βουλευτές της Ημαθίας στον yπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη.
(Aπό τις τοποθετήσεις των παρισταμένων)
Καλαϊτζίζης: Η Ρωσία πέρσι απορρόφησε το 50% των ροδακίνων μας, φέτος ούτε το 20@. Το ροδάκινο μας έχει δασμό στην Ρωσία, ενώ άλλων χωρών όχι. Η σύσκεψη έπρεπε να γίνει νωρίτερα και να κληθούν ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και οι βουλευτές της Πέλλας. Δεν φταίει η Περιφέρεια, φταίει το κράτος της Αθήνας. Αν δεν θέλουν να δίνουμε τα προιόντα μας στην Ρωσία η κυβέρνηση ας ζητήσει την επιδότηση του ροδάκινου από την Ε.Ε. Είναι απαράδεκτο για τις εξαγωγικές μεταφορές των προϊόντων μας να μην επιλέγονται πρώτοι οι Ημαθιώτες μεταφορείς.
Αποστόλου: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε ομάδες εργασίας της Ε.Ε για το ροδάκινο, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Το θέμα της φετινής υπερπαραγωγής μπήκε από τους Ισπανούς. Χρειάζεται παρέμβαση σε επίπεδο Ευρώπης. Η αγορά έχει καταρρεύσει.
Γιαννακάκης: Για ψυχολογικούς κυρίως λόγους πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση διάθεση ροδακίνων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Νοσοκομεία, τις κατασκηνώσεις και τα ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση να απευθυνθεί στην Ε.Ε για την προώθηση επιδοτήσεων. Δεν πρέπει να συσκεπτόμαστε για τέτοια θέματα εν μέσω κρίσης και παραγωγής. Να προγραμματίσουμε το μέλλον. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν ξέρει ποιες είναι οι εξαγωγές μας σε όλο τον κόσμο. Το κράτος είναι ανοργάνωτο.
Βεσυρόπουλος: Υπάρχει μεγάλη παραγωγή και πρωιμότητα ροδακίνων πανευρωπαϊκά. Οι τιμές πώλησης είναι εξευτελιστικές. Στην εσωτερική αγορά παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Τα μεγάλα ξενοδοχεία της Νότιας Ελλάδας, που συγκεντρώνουν τουρισμό, έχει ήδη προμηθευτεί ροδάκινα με 45 λεπτά. Το θέμα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να γίνει παρέμβαση στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που συνεδριάζει στις 14 Ιουλίου. Να ζητήσουμε να γίνει απόσυρση 20% της παραγωγής και διάθεσης της σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Το προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός και θα είναι 100% επιδοτούμενη από ευρωπαϊκούς πόρους.
Μπατσαρά: Βάζουμε το θέμα σε στιγμή που δεν πρέπει. Οι κανόνες της αγοράς μας ξεπερνάνε, αφού τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτε. Ευθύνες έχουμε όλοι μας, πολιτικοί, συνεταιριστές, παραγωγοί. Το ροδάκινο είναι εθνικό προϊόν και η κρίση του πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχαμε προτείνει παλιότερα ως νομαρχία να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη εισοδήματος των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ για αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά δεν έγινε δεκτό. Να τεθεί η πρόταση σε επίπεδο Ε.Ε.
Γιοβανόπουλος: Έχουμε 22 εκατομμύρια τουρίστες. Από το διαφημιστικό μπάτζετ των αεροδρομίων της χώρας να δίνονται χρήματα για αγορά ροδακίνων, που θα διατίθενται στους αφικνυόμενους τουρίστες. Το ταμείο αρχαιολογικών πόρων να διαθέσει αντίστοιχα χρήματα για ροδάκινα που θα δίνονται στους επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων.