Απαντήσεις που θα συζητηθούν δίνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΄Βέροια΄ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μάκης Ισαακίδης.
Αναφορικά με το αν λειτουργεί το νοσοκομείο της Νάουσας, ο κ. Ισαακίδης απαντά:
«Υπολειτουργεί θα έλεγα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ήταν ένα φημισμένο νοσοκομείο ιδίως για τα ορθοπεδικά. Και όχι μόνο. Έγινε το 1938 από δωρεά των αδερφών Λαναρά και του Φωκίωνα Πεχλιβάνη και λειτούργησε για πρώτη φορά στην κατοχή. Στους γύρω νομούς δεν υπήρχε καμιά δομή υγείας και εξυπηρετούσε τότε 5 νομούς. Γινόταν εκεί πολλές πρωτοποριακές για την εποχή επεμβάσεις. Γινόταν επεμβάσεις θώρακος, επεμβάσεις κρανίου για αιματώματα κι αυτά στη δεκαετία του ’50. Στη Νάουσα εργάστηκε και ο πρώτος ειδικευμένος πλαστικός χειρουργός στην Ελλάδα. Πέρασαν μεγάλα ονόματα από εκεί.
Στο νοσοκομείο της Νάουσας, την εποχή που ήμουν εκεί είχαμε πολύ καλούς χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία, όπως ο Σταύρος Τζίνας, που ήταν διευθυντής, με εξειδίκευση στην Αμερική και εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζαμε και πολύ βαριά χειρουργικά περιστατικά και δεν τα διακομίζαμε εύκολα στη Θεσσαλονίκη…»
- Και στη Βέροια εργάστηκαν σημαντικοί γιατροί, ήταν η επόμενη ερώτηση.
«Ήταν οι λεγόμενοι ήρωες της τότε ιατρικής που όλη τους η ζωή ήταν γύρω απ’ τον ασθενή, δεν ήξεραν τι θα πει προσωπική ζωή. Μεγάλοι γιατροί πέρασαν απ’ τη Βέροια αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν έργο γιατί δεν είχε νοσοκομείο πριν το ’81. Τότε λειτούργησε το νοσοκομείο της Βέροιας κι ήταν ό,τι πιο σύγχρονο σ’ όλη την Κ.Δ. Μακεδονία…»
- Σήμερα πώς είναι οι συνθήκες της υγείας στην Ημαθία;
«Έχουμε την τύχη στο νομό μας να έχουμε δύο γενικά νοσοκομεία πλήρως εξοπλισμένα ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα των συντοπιτών μας. Το πρόβλημα είναι ότι η απόσταση μεταξύ τους θεωρείται μικρή για κάποιους που δεν ξέρουν τις γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής με τους δύο ορεινούς όγκους και ξεκίνησαν την υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων και τη συρρίκνωσή τους, προκειμένου κάποια στιγμή να μείνει μόνο το ένα.
Γεωγραφικά είναι απαραίτητη η ύπαρξη και των δύο Νοσοκομείων γιατί διαφορετικά θα κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, π.χ. ένας ασθενής που θα υποστεί έμφραγμα στο Ροδοχώρι δεν μπορεί να φθάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο της Βέροιας και κάποιος που θα έχει ένα περιστατικό στα Ριζώματα είναι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσει στη Νάουσα. Αυτά δεν μπορούν να τα κατανοήσουν αυτοί που, μακριά απ’ την περιοχή, σχεδιάζουν επί χάρτου. Τα δύο νοσοκομεία μπορούν να συλλειτουργήσουν αρμονικότατα αν ακουστούν οι δικές μας προτάσεις απ’ τους γραφειοκράτες του Υπουργείου. Για παράδειγμα απ’ τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου που αποφασίζει για την ιατρική στην Ελλάδα, ο υπουργός, η υφυπουργός και ο Γ. Γραμματέας δεν έχουν καμιά σχέση με την Ιατρική. Μόνο ο αν. υπουργός και η Γ. Γραμματεύς για θέματα δημόσιας υγείας είναι γιατροί.
Εμείς ως ιατρικός σύλλογος έχουμε προτάσεις και θέλουμε πολύ να μας ακούσουν. Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα δύο Νοσοκομεία, αλλά δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν την άποψή μας.»
- Στη Βέροια κατά τη γνώμη σας τι χρειάζεται;
«Το μεγάλο πρόβλημα και εδώ και στη Νάουσα είναι η έλλειψη γιατρών στα Νοσοκομεία. Απ’ την άλλη πλευρά η πληθώρα των γιατρών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ιατρικό κόσμο. Καταλαβαίνετε το οξύμωρο σχήμα. Απ’ τη μια μας λείπουν γιατροί κι απ’ την άλλη είναι πρόβλημα η πληθώρα των γιατρών.
Σήμερα εξάγουμε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στην Ευρώπη και τελευταία και στα Αραβικά Κράτη. Φεύγουν εξειδικευμένοι γιατροί υψηλοτάτου επιπέδου.
Στην Ημαθία έχουμε πολλούς γιατρούς που δεν μπορούν να διοριστούν στο Νοσοκομείο, ούτε να δουλέψουν στο ΙΚΑ και προσπαθούν ν’ ανοίξουν ένα ιατρείο και να προσεγγίσουν τους ασθενείς για βιοποριστικούς λόγους.
Πολλοί είναι οι γιατροί, αλλά τα νοσοκομεία δεν έχουν προσωπικό. Πρέπει να καταλάβουν στην κεντρική πολιτική ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται περικοπές στην υγεία. Είναι μια λανθασμένη πολιτική γιατί, για να εξοικονομήσουν χρήματα, κόβουν θέσεις γιατρών, ενώ θα μπορούσαν να το κάνουν πιο εύκολα με το να ελέγξουν τις προμήθειες. Παρά τα μέτρα που πήρανε εξακολουθούν και υπάρχουν σπατάλες…»
- Εσείς ως Ναουσαίος, ζήσατε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στη Βέροια και τη Νάουσα;
«Ναι βέβαια τον έζησα και ποτέ δεν τον κατάλαβα αυτό τον ανταγωνισμό, γιατί τα τελευταία 20 χρόνια εργαζόμουνα στη Νάουσα και έμενα στη Βέροια και δεν βρήκα να υπάρχει ποτέ κανένας σοβαρός λόγος…»