Πολλάκις πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Goalball και διεθνής με την Εθνική Ομάδα Γυναικών... Ο λόγος για τη 15χρονη Βεροιώτισσα Βασιλική Άγκο, που διαπρέπει με τα χρώματα της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών "ΠΥΡΣΟΣ" Θεσσαλονίκης στο αμιγώς Παραολυμπιακό Άθλημα του Goalball (Γκόλμπολ). Τί είναι το Goalball?
Η Ιστοσελίδα Ανάπτυξης και Προώθησης Ερασιτεχνικού & Προσαρμοσμένου Αθλητισμού από τη Βέροια "Εν Σώματι Υγιεί" - www.r4rehab.blogspot.gr, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 27-29 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού - ΚΑΠΠΑ 2000, στην Περαία Θεσσαλονίκης και μίλησε αποκλειστικά με την Βεροιώτισσα αθλήτρια στο περιθώριο των αγώνων και σας την παρουσιάζει σήμερα μαζί με τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της για την Παιδεία της κοινωνίας απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία, αλλά και τους μελλοντικούς της στόχους ως αθλήτρια του Γκολμπολ.
Ποιά είναι η Βασιλική Άγκο;
Η Βασιλική Άγκο γεννήθηκε στη Βέροια τον Μάρτιο του 1999 και από την βρεφική ηλικία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα όρασης, τα οποία επιδεινώθηκαν στη νηπιακή ηλικία με αποτέλεσμα μετά την φοίτησή της στο Νηπιαγωγείο, περίπου στα 6 χρόνια να έχει ολική απώλεια όρασης. Οι γονείς της αποφάσισαν να την στείλουν στην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης για να συνεχίσει την εκπαίδευσή της. Από τα 9 της χρόνια ασχολείται με το Goalball μετά από παρότρυνση και καθοδήγηση από την προπονήτρια του ΠΥΡΣΟΥ Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Ομάδας Γυναικών κ. Μένης Κεσσανοπούλου. Η Βασιλική έχει κερδίσει 5 Πρωταθλήματα Ελλάδος (2009-13) με την μόνιμη πρωταθλήτρια τα τελευταία χρόνια ομάδα του ΠΥΡΣΟΥ και κατά τα φαινόμενα, θα κερδίσει και το φετινό, μετά την ολοκλήρωση της Γ' Φάσης τον Οκτώβριο.
Σταθμός στη μέχρι τώρα καριέρα της Βασιλικής αποτέλεσε η συμμετοχή της στην Εθνική Ομάδα Goalball Γυναικών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας στο Άσκολι της Ιταλίας το 2012, όπου κατέλαβε την 5η θέση.
Άλλες επιτυχίες της Βασιλικής με την ομάδα της είναι:
2010: 2ηθέσηστο International Goalball Tournamen, Venice, Italy.
2013: 6 θέσηστο Malmö Open (Open Class), Malmö, Sweden.
2014: 1ηθέσηστο Malmö Open (Open Class), Malmö. Sweeden.
Η Βασιλική μίλησε στο "Εν Σώματι Υγιεί" και μας ειπε οτι "το Γκόλμπολ από τη φύση του δεν είναι δύσκολο άθλημα, ούτε γίνεται δύσκολο εξαιτίας της αισθητηριακής αναπηρίας των αθλητών, αφού είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους, αλλά αν θέλεις να κάνεις πρωταθλητισμό, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ, οπώς και σε όλα τα αθλήματα".
Για το μέλλον της στο άθλημα άμεση προτεραιότητα έχει να γίνεται ολοένα και καλύτερη, ώστε να μπορέσει να έχει περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα και να μπορέσει να κρατηθεί στην Β' Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Ρωτήσαμε τη Βασιλική πως είναι να μεγαλώνεις σε μια πόλη ως άτομο με απώλεια όρασης: "Είναι δύσκολο, αλλά προσαρμάζεσαι. Ο κόσμος στην Θεσσαλονίκη είναι κατά κάποιον τρόπο εξοικειωμένος με τα άτομα με προβλήματα όρασης λόγω κυρίως της ύπαρξης της Σχολής Τυφλών και σέβεται την αναπηρία. Στη Βέροια δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά σίγουρα ειναι πιο δύσκολο για τον κόσμο να προσαρμοστεί στην ιδέα της έλλειψης όρασης".
Για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στη Βέροια και την εισαγωγή των ειδικών κίτρινων πλακιδίων "οδηγών τυφλών" στη ζωή των βλεπόντων πολιτών ειπε: "Σίγουρα με βοηθάει πολύ στο να μετακινηθώ" και τόνισε ότι "η μη συμμόρφωση των πολιτών στο να αφήνουν ελεύθερο τον "οδηγό τυφλών" οφείλεται στην ελλειπή ενημέρωση του κόσμου για τη χρησιμότητα του "οδηγού" και όχι τόσο στην έλλειψη Παιδείας. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος νομίζει οτι δεν υπάρχουν τυφλοί που κυκλοφορούν στη Βέροια και όλα έγιναν για το θεαθήναι."
Η Ιστοσελίδα Ανάπτυξης και Προώθησης Ερασιτεχνικού & Προσαρμοσμένου Αθλητισμού απο τη Βέροια "Εν Σωματι Υγιει" - www.r4rehab.blogspot.gr, ευχαριστεί θερμά την αθλήτρια Βασιλική Άγκο και της εύχεται να είναι υγιής και δυνατή ώστε να πραγματοποιήσει όλους τους προσωπικούς της στόχους και φιλοδοξίες!
Ευχαριστίες: Η Ιστοσελίδα "Εν Σώματι Υγιεί" ευχαριστεί θερμά την προπονήτρια του Πυρσού Θεσ/νικης και Ομοσπονδιακή προπονήτρια κ. Μένη Κεσσανοπούλου, για το φωτογραφικό υλικό και τη συνεργασία για τις λεπτομέρειες του αφιερώματος.