Από την Ημαθία Kiku: Τα πιο γλυκά μήλα της αγοράς!

Από την Ημαθία Kiku: Τα πιο γλυκά μήλα της αγοράς!

Στις έξι κεντρικές λαχαναγορές της χώρας βρίσκονται από χθες Τετάρτη τα πρώτα φετινά μήλα Kiku, η παραγωγή των οποίων για φέτος πρόκειται να ξεπεράσει τα 1 εκατ. κιλά, μειωμένη κατά περίπου 15% από την προηγούμενη χρονιά, λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες (παγετός στην ανθοφορία και χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές). Σύμφωνα με τον Γιώργο Πουλτσίδη, διευθυντή της εταιρείας Emphyton, με έδρα Μονόσπιτα Ημαθίας, παρά την ξηροθερμική χρονιά τα μήλα Kiku θα έχουν  και φέτος εξαιρετική ποιότητα, με τη βοήθεια του άνομβρου Οκτωβρίου.

 

 Τα πιο γλυκά της αγοράς

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μήλα Kiku με βάση τις μετρήσεις είναι τα πιο γλυκά μήλα της αγοράς, με κατά μέσο όρο πάνω από 15,5 βαθμούς σακχάρων, όταν ένα κόκκινο μήλο ποικιλίας REDCHIEF έχει κατά μέσο όρο 13. Το αποτέλεσμα αυτό εκτός του ότι είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας, ενισχύθηκε μετά από χρόνια έρευνας και πειραματισμού, που έφερε στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό το μήλο KIKU®: εκκεντρικά ριγωτό, ιδιαίτερα γλυκό και ζουμερό, με τραγανή σάρκα. Είναι σίγουρα το διαφορετικό brand στον χώρο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που διαθέτει σταθερά ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γεύσης, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο.

 

Στην αγορά από το 2008

Τα μήλα Kiku βρίσκονται στην ελληνική αγορά από το 2008, με καθετοποιημένη παραγωγή από την Emphyton η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή και διάθεση στους καλλιεργητές του πολλαπλασιαστικού υλικού, την τεχνική παρακολούθηση των εγκατεστημένων κτημάτων, την πιστοποίηση και φυσικά την εμπορία του τελικού προϊόντος.

Η Emphyton είναι μέλος της Kiku Pool Europe, μαζί με πολλές ακόμη χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σερβία, Ουγγαρία), αλλά και της Kiku Global, με συνεργασίες σε όλον τον κόσμο (Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Χιλή, Νότια Αφρική κ.ά.).

 

Υψηλές τιμές παραγωγού

Τα 1 εκατ. κιλά μήλων Kiku της φετινής σοδειάς συλλέγονται από συνεργαζόμενες Ομάδες Παραγωγών σε Ημαθία, Πέλλα, Καστοριά, Ελασσόνα Λάρισα και Πιερία, και από τον Οκτώβριο του 2016 συσκευάζονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Emphyton στα Μονόσπιτα. Βασικοί άξονες λειτουργίας της επιχείρησης είναι η σταθεροποιημένη ποιότητα των μήλων, η ενιαία εμπορική πολιτική σεβόμενη τον καταναλωτή, τον συνεργάτη-έμπορο και φυσικά τον καλλιεργητή που στηρίζει την εταιρεία, αλλά και το υποδειγματικό σύστημα ιχνηλασιμότητας, οδηγώντας τον καταναλωτή μέχρι το χωράφι. Έτσι η emphyton κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εδραιώσει τα μήλα KIKU στην ελληνική αγορά.

Οι τιμές παραγωγού είναι σταθερές σε όλα τα χρόνια της συνεργασίας του με την Emphyton. Κυμαίνονται στα 0,60 ευρώ για τα μήλα μεγέθους 80mm, και στα 0,35 ευρώ για τους καρπούς 70-80mm, με την εταιρεία να κατοχυρώνει συμβολαιακά τους παραγωγούς από την πρώτη μέρα της συνεργασίας τους.

 

Τα ηνία της αγοράς στα φυτά μήλων

Η βάση ωστόσο της Emphyton είναι το φυτώριό της, τα γνωστά Φυτώρια Πουλτσίδη, εκεί όπου κρατά εδώ και χρόνια τα ηνία στην παραγωγή φυτών μηλιάς, με συνεργασίες και εξαγωγές σε ποιοτικές και απαιτητικές αγορές από το 1997 σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, με υψηλή ποιότητα φυτών. Η εταιρεία διαθέτει στα Μονόσπιτα ένα σύγχρονο αποθηκευτικό χώρο 1000 τ.μ. αποκλειστικά για τη συντήρηση των δενδρυλλίων κατά τους χειμερινούς μήνες. Έτσι, μετά την εκρίζωση, τα φυτά αφού παλετοποιηθούν, συντηρούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον τεχνικής νέφωσης εξασφαλίζοντας συνθήκες ατμοσφαιρικής υγρασίας 99% και θερμοκρασίας 3οC. Περιβάλλον που εξασφαλίζει άριστη συντήρηση των φυτών.

Οι δραστηριότητες της Emphyton πλαισιώνονται επίσης από:

-Tη χονδρική διανομή εξειδικευμένων προϊόντων θρέψης και

-Το εμπόριο φρούτων

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 10/7 η Δημοτική Επιτροπή...

 Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Βέροιας...

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς Νάουσας

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λογοτεχνικής συντροφιάς...

Μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Ἀνάλεκτο»,...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 7/7 έως 10/7/24

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη  των θεσμών και η επιβαλλόμενη αντίδραση του πολίτη

Το υποβαθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο,η ευθύνη των θεσμών...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΟι διάφορες  έρευνες...

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100:  Στόχος να κάνουμε την  καθημερινότητα του πολίτη καλύτερη (ΒΙΝΤΕΟ)

Τάσος Μπαρτζώκας στον FM100: Στόχος να κάνουμε την ...

Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε σε συνέντευξη που...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΟΣΟΥΡΑ…

Μιλούσαμε στον Πληθυντικό όταν οι έρωτες μπήκαν στη...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί  συνυπογράφει κείμενο της  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Συνεργασία για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ

H Πρωτοβουλία για το Παιδί συνυπογράφει κείμενο της ...

H Πρωτοβουλία για το Παιδί,  μαζί με περισσότερες από 60...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την κάλυψη θέσης Επιμελητή  Κοινωνικής Αρωγής Βέροιας

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την κάλυψη θέσης...

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας της Ελληνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...