Τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας καλεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αύριο Σάββατο στην Αθήνα, σε έκτακτη σύσκεψη, για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν και τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τα προαπαιτούμενα της Τρόικας που αφορούν τον κλάδο τους. «Για μας, ως συνδικαλιστές, ο πρώτος μας εχθρός είναι ο υπουργός Υγείας, ο εκάστοτε μνημονιακός, και ο πρώην και ο νυν. Στη σύσκεψη αυτό που θα πρέπει να εξετάσουμε και να αποφασίσουμε είναι ο τρόπος αντίδρασής μας, διότι ο Υπουργός χωρίς καμία διαβούλευση, ανακοίνωσε το τί θέλει να κάνει και καλεί τους φαρμακοποιούς να συνεννοηθούν επί ενός σχεδίου νόμου που έχει αποφασιστεί» δήλωσε στο «Λαό» για το θέμα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας Κίμων Παράσχου.
«Δεν ξέρω πώς ένα φαρμακείο μπορεί να επιβιώσει με 15% ποσοστό κέρδους από 19% που ήταν… Σ’ αυτό θα εστιάσουμε στη σύσκεψη διότι όπως πάνε τα πράγματα σε λίγο καιρό το 30-35% των φαρμακείων θα κλείσει. Κι αν δεν κλείσει θα λειτουργεί ζημιογόνα. Βασικά το πρόβλημά τους είναι πώς θα κλείσουν τα μικρά μαγαζιά για να τα πάνε στις μεγάλες αλυσίδες (π.χ. super market), στη συγκέντρωση δηλαδή της φαρμακευτικής ύλης από τους φαρμακοποιούς στο μεγάλο εμπόριο» πρόσθεσε ο κ. Παράσχου.
Ο πρόεδρος της Ημαθίας θα μεταφέρει αύριο στην έκτακτη σύσκεψη της Αθήνας, τις θέσεις του Συλλόγου που αφορούν στις δυνατότητες κινητοποιήσεων, «διότι κι αυτό δεν είναι εύκολο στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που οι απεργίες στερούν εισόδημα τόσο στους υπαλλήλους όσο και στους φαρμακοποιούς που βρίσκονται τα μαγαζιά τους σε χαμηλή έως μηδενική κατάσταση ρευστότητας» πρόσθεσε.
Π.Φ.Σ.: «Διαλύουν τα φαρμακεία»
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ο οποίος αναφέρει και καταγγέλλει τα εξής:
«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει την τακτική του νέου υπουργού υγείας κ. Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με την διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας.
Οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται:
-Στην χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας, με την οικονομική αιμορραγία τους.
-Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κ.λπ.) χωρίς αμοιβή.
-Στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
-Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ, που χρονολογούνται από το 2011.
-Στη συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες, παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων».
Νεότερα λοιπόν από βδομάδα για τις αποφάσεις και τη στάση των φαρμακοποιών απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Σοφία Γκαγκούση