«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας να σαρωθούν. Δεν μπορούμε να είμαστε καν αδιάφοροι όταν αυτό συμβαίνει στους γείτονες μας. Γιατί όταν οι μεσαίες τάξεις καταρρέουν, τα θεμέλια της δημοκρατίας υπονομεύονται. Κι αυτό μπορεί, όχι μόνο να είναι ολέθριο για μια δημοκρατία, αλλά και πολύ μεταδοτικό και προς όλες τις άλλες». Τα αυτονόητα, αλλά πραγματικά σε... τρίτο πρόσωπο, δήλωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση της αμερικανοεβραικής επιτροπής (AJC) στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Αντώνης Σαμαράς!
Την ίδια στιγμή όμως στην πατρίδα μας το μικρομεσαίο επιχειρείν και η πάλαι ποτέ .. .προνομιούχος μεσαία τάξη, εξοντώνεται συστηματικά, μέσω μιας απίστευτης φορολογικής λαίλαπας και χαρατσιών, οι οποίες έχουν επιφέρει το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και την απώλεια αντίστοιχων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 35% του ενεργού πληθυσμού.
Πριν ακόμη βεβαιωθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2014 έφτασαν ήδη στα 5,2 δις. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο στο τέλος Μάιου έφθασαν στα 66,37 δισ. ευρώ. Τα «κόκκινα δάνεια» ξεπέρασαν τα 77 δι ευρώ, τα 42 δις εκ των οποίων είναι επιχειρηματικά! Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 175% του ΑΕΠ (322 δις ευρώ) και προστιθέμενο στα αστρονομικά ποσά των φόρων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του μνημονίου ( μαζί με τα δάνεια στις τράπεζες, επιχειρήσεων-στεγαστικών-καταναλωτικών) αγγίζει τα 465 δις ευρώ.
Τα 33 δις. ευρώ, που ήταν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων, μετά το ληστρικό κούρεμα του PSI, έχουν πέσει στα μόλις 4.5 δις ευρώ, ενώ από την ΓΊ Ιανουαρίου του 2015, η μόνη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος θα είναι τα 360 ευρώ τον μήνα!
Μονόδρομος λοιπόν είναι για τον κ. πρωθυπουργό η αλλαγή αυτής της ανθελληνικής πολιτικής, η οποία εξοντώνει με φόρους και βάρη, τον μόνο αναπτυξιακό μοχλό της χώρας μας, την ελληνική επιχείρηση, με αιχμή της την μεταποίηση του πρωτογενούς μας τομέα. Οι διαπιστώσεις σε τρίτο πρόσωπο μάλλον είναι απότοκο μιας στρεβλής πολιτικής, την οποία ο ίδιος και η ΝΔ είχαν καταδικάσει πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, με τις επανειλημμένες εξαγγελίες του Ζαππείου.
Θόδωρος Ελευθεριάδης