Η περίοδος της διενέργειας των τριπλών εκλογών ήταν για την Ελλάδα εξαιρετικά κρίσιμη. Συνέπεσε με τα πρώτα απτά δείγματα της εξόδου από τη βαθύτερη και οδυνηρότερη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Πριν από τέσσερα χρόνια, το μεταπολιτευτικό οικονομικό μοντέλο σχεδόν κατέρρευσε δημιουργώντας προβλήματα κοινωνικής συνοχής και υπονομεύοντας την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Προσπάθειες δύο ετών, και σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, μας οδήγησαν σε μια πιο σταθερή θέση, απ’ όπου η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. δεν αμφισβητείται. Αντιθέτως, αρχίζουν να καταγράφονται τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης της οικονομίας.
Αυτή η νέα πραγματικότητα θα μπορούσε να ανατραπεί απότομα και να διολισθήσουμε πάλι στο φαύλο κύκλο των κρίσεων, εάν οι δυνάμεις του λαϊκισμού είχαν καταγάγει μια ξεκάθαρη νίκη. Ευτυχώς για τη χώρα, αυτό δε συνέβη. Και παρά τους λεονταρισμούς του κ. Τσίπρα, η πραγματική δυσαρμονία είναι αυτή της οίησης του αρχηγού και των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα ποσοστά που εισέπραξε το κόμμα τους στις ευρωεκλογές. Η αλήθεια είναι ότι παρά τη χαλαρή ψήφο, που είθισται να εκδηλώνεται υπέρ των κομμάτων διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση άντεξε. Αποδείχθηκε ότι οι πολίτες επιθυμούν σταθερότητα και όχι δονκιχωτικές περιπέτειες.
Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπεράσουμε αβίαστα τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ιδιαίτερα για τη ΝΔ είναι προφανές ότι ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, που ανήκουν κυρίως στη μεσαία τάξη, έχουν δυσαρεστηθεί από μέτρα, που θεωρούν ότι τους έχουν πλήξει υπέρμετρα. Θυμίζω ότι η φιλελεύθερη παράταξη είχε από την ίδρυσή της ως βασική ραχοκοκαλιά τα μεσαία στρώματα, και μάλιστα τα μη κρατικοδίαιτα, της πόλης και της περιφέρειας. Ενδεχόμενη διάρρηξη των δεσμών της ΝΔ με το βασικό της κοινωνικό κορμό, στο όνομα κάποιων πολιτικών εμμονών που ενίοτε εμφανίζονται ως επιταγές της τρόικας ή του ΟΟΣΑ, μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η ψήφος αυτή, σε συνδυασμό με ατυχή αποτελέσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ήταν ξεκάθαρο προειδοποιητικό καμπανάκι και πρέπει έμπρακτα να δείξουμε ότι λάβαμε το μήνυμα.
Χωρίς καθυστέρηση, επομένως, καθώς οι μνημονιακές υποχρεώσεις πλέον εκπληρώθηκαν, η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στα προβλήματα της καθημερινής οικονομίας. Κεντρική στόχευση, που οφείλουν να συγκλίνουν όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της οικονομίας, την υπέρβαση των χθεσινών παθογενειών, και τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Η πραγματική μείωση της ανεργίας και η αύξηση της δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και πρωταρχικά στην πρωτογενή παραγωγή, θα κρίνουν και τη στάση των πολιτών στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Η επιτυχία μας θα σημάνει, εκτός των άλλων, και τη μείωση των ποσοστών των, επικίνδυνων για τη δημοκρατία, ακραίων πολιτικών μορφωμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, που αναπτύχθηκαν στο περιβάλλον της κοινωνικής οργής της προηγούμενης περιόδου.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε, από την πρώτη στιγμή, ότι το μήνυμα των εκλογών το έχει λάβει και αυτό νομίζω ότι θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα τόσο από τις επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα όσο, κυρίως, από τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν.
“Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.