Αρχειακό υλικό μαζεύει εδώ και αρκετό καιρό ο φίλος Κώστας Μπλιάτκας, από την πιο δύσκολη, μετά το Ολοκαύτωμα του 1822, περίοδο της Νάουσας. Η αναφορά μας φυσικά για τον αδελφοκτόνο εμφύλιο 1946-1949, ο οποίος πλήγωσε απίστευτα τη Νάουσα και τα γύρω της χωριά, με εκατοντάδες θύματα. Η διήγηση του Ντίνου Χριστιανόπουλου για τον δάσκαλο τους στο κατηχητικό της Θεσσαλονίκη, τον Έφεδρο Ανθυπολοχαγό Νικόλαο Αναδολή, ο οποίος έπεσε στις μάχες του Ιανουαρίου του 1949 και τα νέα παιδιά που ήρθαν να παραλάβουν την σωρό του από το νεκροτομείο του κατεστραμμένου Νοσοκομείου της πόλης ( στην φωτογραφία μας ο Κώστας δείχνει τις τρύπες από τις σφαίρες που ακόμη υπάρχουν στα κάγκελα της εξωτερικής περιβόλου!) και οι αρχές ανάγκασαν 12χρονα πιτσιρίκια να φτύσουν πρώτα στα κομμένα κεφάλια ανταρτών, συγκλονιστική.
Όπως συγκλονιστική και η εν ψυχρώ δολοφονία του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γρηγορίου Κολωνιάρη ( τα ονόματα των πεσόντων Αναδολή και Κολωνιάρη έχουν δοθεί σε οδούς της Νάουσας), από τον μαχητή των ανταρτών Γρηγοριάδη, μέσα στο Νοσοκομείο της Νάουσας, όπου νοσηλεύονταν τραυματισμένους. Το τραγικό της υπόθεσης ότι ήταν συμπαίκτες σε ομάδες της Θεσσαλονίκης, ο πρώτος στον Ηρακλή και ο δεύτερος στον Άρη!
Ευχές ο Κώστας να δώσει ένα σημαντικό πόνημα σε μια περίοδο-ταμπού για την περιοχή, όπου πολλοί ερευνητές την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι!
Καλό θα είναι να υπάρξει, με την αντικειμενικότητα που διέπει τον Κώστα, η απόδοση των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου, αλλά και της προηγούμενης 1941-1945, όπου οι συγκρούσεις, οι δολοφονίες και οι σφαγές ήταν και πάλι σε καθημερινή και αδελφοκτόνα βάση.