Στα πλαίσια της αειφορίας, η ασφάλεια εφοδιασμού, η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα αποτελούν βασικούς άξονες για τον σχεδιασμό μιας επιτυχημένης ενεργειακής πολιτικής. Σε τοπικό επίπεδο, επιδιώκοντας συνολική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων αποκομίζουμε διπλό όφελος από την ελάττωση τόσο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όσο και της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές ορυκτών καυσίμων. Με την παράλληλη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας και φορέων, η μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα, άρα και του ενεργειακού κόστους, θα επιτρέψει αυξημένες δαπάνες στον τομέα των κοινωνικοοικονομικών υποδομών.
Η πρότασή μας (τα άμεσα εφαρμόσιμα)
Με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας για ενεργειακή αυτονομία της περιοχής μας, θέτουμε ως αφετηρία την αλλαγή ενεργειακής πολιτικής για τα δημοτικά κτίρια:
Βήμα 1ο:Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και προσθήκης βιοκλιματικών χαρακτηριστικών στα κτίρια, με παράλληλη ενημέρωση πάνω σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας. Τα οφέλη θα είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.
Βήμα 2ο: Τα δημοτικά κτίρια στρέφονται προς την πλήρη απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και την χρήση ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων. Έτσι, το ενεργειακό κόστος δεν συνδέεται πλέον με τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο και παρουσιάζουν παροδικές ακραίες διακυμάνσεις.
Βήμα 3ο: Λέβητες Βιομάζας και Πελλετοποίηση. Μία σημαντική πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, είναι η βιομάζα, που στην πραγματικότητα είναι αποθηκευμένη ηλιακή ενέργεια που δεσμεύτηκε από τα φυτά κατά τη φωτοσύνθεση. Τα φυτικά και δασικά υπολείμματα (καυσόξυλα, κλαδοδέματα, άχυρα, πριονίδια, κουκούτσια, υπολείμματα υλοτομίας), τα ζωικά απόβλητα, τα φυτά που καλλιεργούνται στις ενεργειακές φυτείες, καθώς επίσης και τα υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων, της αγροτικής βιομηχανίας και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αστικών απορριμμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Μετά την αποθήκευση και τον καθαρισμό από προσμίξεις, ακολουθεί η ξήρανση της βιομάζας, ο τεμαχισμός, η ομογενοποίηση και η πελλετοποίηση. Τα πέλλετς ως τελικό προϊόν έχουν θετικό ενεργειακό πρόσημο και αποτελούν υψηλής ποιότητας καύσιμο.
Βήμα 4ο: Συστήματα Μικρο-Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας. Συμπαραγωγή είναι η ταυτόχρονη παραγωγή οικονομικά εκμεταλλεύσιμης ή αξιοποιήσιμης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, από την ίδια ενεργειακή πηγή. Ο πρωταρχικός σκοπός ύπαρξης ενός συστήματος ΣΗΘΥΑ, όπως και η λειτουργία των απλών λεβήτων και συστημάτων κλιματισμού τα οποία καλείται να αντικαταστήσει, είναι η κάλυψη των αναγκών για θέρμανση ή ψύξη. Με την κατανάλωση της ίδιας ή λίγο μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου, παράγεται ως παραπροϊόν και ηλεκτρισμός “χαμηλού ίχνους άνθρακα”. Η παραγωγή ηλεκτρισμού έρχεται δίπλα στην κατανάλωση μειώνοντας τις απώλειες πάνω στα καλώδια μεταφοράς. Τελικά, με την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου από συστήματα συμπαραγωγής με βιομάζα, καλύπτουμε τις θερμικές και ηλεκτρικές ανάγκες του κτιρίου, ενώ παράλληλα μειώνουμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων ρύπων και τα λειτουργικά τους έξοδα.
Βήμα 5ο: Πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας σε ανταγωνιστική τιμή, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο. Προτεραιότητα η πώληση στα γειτονικά κτίρια εφόσον το ισχύον νομικό πλαίσιο θα το επιτρέπει, ειδάλλως πώληση στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα επιπλέον εισόδημα για τον Δήμο και ταυτόχρονα οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα μειώνουν αισθητά τα λειτουργικά τους έξοδα.
Στο Δρόμο προς την Ενεργειακή Αυτονομία (Το μακροπρόθεσμο σχέδιο)
Αξιοποίηση της διαθέσιμης δασικής βιομάζας, των υπολειμμάτων της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας, του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αποβλήτων, λυμάτων και απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας!
Προωθούμε ένα τοπικό πλαίσιο ανάπτυξης που εστιάζει στην αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας αξιοποιώντας τις εν αφθονία πηγές βιομάζας της περιοχής μας. Με πλήρη επίγνωση των φυσικών μας πόρων και παράλληλη φροντίδα του περιβάλλοντος, ώστε να εξασφαλίζεται η μελλοντική του ποιότητα και ισορροπία αλλά και η μακροχρόνια τροφοδοσία ανανεώσιμης ενέργειας (αειφορία).
Το σχέδιό μας:
•Οργάνωση εφοδιαστικών αλυσίδων της αξιοποιήσιμης βιομάζας. Μια εφοδιαστική αλυσίδα περιλαμβάνει την συλλογή, απομάκρυνση, μείωση μεγέθους, δεματοποίηση, μεταφορά και αποθήκευση της πρώτης ύλης. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της επάρκειας πρώτης ύλη, πράγμα που απαιτεί ευελιξία και ικανότητα διαχείρισης του συνόλου των πηγών. Απαιτείται, επίσης, ειδικός σχεδιασμός του δικτύου συλλογής για κάθε μορφή βιομάζας. Η πρώτη ύλη που θα συλλεχθεί, θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εκμεταλλεύσιμης μορφής ενέργειας σε ελεγχόμενες συνθήκες.
•Σχεδιασμός και κατασκευή αποκεντρωμένων Σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας/Ψύξης με χρήση βιομάζας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών καταναλωτών. Έτσι, αποφεύγουμε απώλειες μεταφοράς και αυξάνουμε την ευελιξία στη χρήση του συστήματος.
•Από τις γνωστές τεχνολογίες αξιοποίησης στερεών καυσίμων αυτή που συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα είναι η αεριοποίηση της βιομάζας. Η διαδικασία της αεριοποίησης είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και σε συνδυασμό με την συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας βελτιστοποιούν την παροχή ενέργειας. Οι εκπομπές αερίων ρύπων προς το περιβάλλον μειώνονται σημαντικά, η ηλεκτρική ενέργεια και η θερμότητα παρέχονται πλέον σε προσιτές τιμές και η βελτιωμένη ασφάλεια παροχής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες οι καταναλωτές να μείνουν χωρίς ηλεκτρική ή/ και θερμική ενέργεια.
•Επιπρόσθετα, η χρήση βιομάζας μειώνει την εξάρτηση από εισαγωγές, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, διατηρώντας τον πληθυσμό στο τόπο του και προσφέροντας προϋποθέσεις για αποκεντρωμένη ανάπτυξη της οικονομίας. Τα οφέλη στην τοπική κοινωνία είναι τεράστια, διότι ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος ο οποίος αυτή τη στιγμή πηγαίνει χαμένος, αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.