Ουραγός στην Ευρώπη το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας

Ουραγός στην Ευρώπη το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας

Στην τελευταία θέση όλων των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η Ελλάδα στα θέματα Παιδείας και ανάπτυξης του εκπαιδευτικού της συστήματος σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Σε μία δεύτερη που έγινε σε 40 χώρες παγκοσμίως κατέχει την 37η θέση και βρίσκεται στην ίδια ομάδα με χώρες, όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Η πρώτη έρευνα έγινε με πρωτοβουλία του βρετανικού εκδοτικού οίκου Pearson που ανέθεσε στο περιοδικό Economist να ολοκληρώσει μελέτη για τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. 

Η έρευνα βασίστηκε στις επιδόσεις των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε δύο αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες, καθώς και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που προκύπτουν από τα τεστ του διαγωνισμού PISA (έλεγχος δεξιοτήτων σε μαθηματικά προβλήματα ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών χωρών).

Υπενθυμίζεται ότι έρευνες όπως οι παραπάνω έχουν κατά καιρούς αμφισβητηθεί από πανεπιστημιακούς μεγάλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων που έχουν σχολιάσει ότι χρησιμοποιούν κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες συγκεκριμένων συστημάτων, όπως το αγγλοσαξονικό.

Μια ακόμη διεθνής κατάταξη ρίχνει την Ελλάδα στο κατώτατο επίπεδο των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη, ενώ την οδηγεί σε σύγκριση μόνο με χώρες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Economist με μία ανακοίνωση που αναφέρει: «Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας -από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων- πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν χωρίς στρατηγική, αντιπαιδαγωγικό και αντιαναπτυξιακό, και αυτό ήταν μία από τις βασικότερες δομικές αιτίες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα».

Πάντως, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας, ο διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Pearson, Τζον Φέιλον, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση μιας χώρας και στο εκπαιδευτικό της σύστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, πρώτη στον κατάλογο των χωρών με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο έρχεται η Νότιος Κορέα. Ακολουθούν η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η μεγάλη άνοδος των ασιατικών χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα οφείλεται στην στενή συνεργασία οικογένειας, μαθητών και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και στον σεβασμό που τρέφουν σε αυτές τις χώρες για τους εκπαιδευτικούς.

Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην έκτη θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Φινλανδία με το περίφημο, πολυδιαφημισμένο και πολυβραβευμένο εκπαιδευτικό της σύστημα, έχει «πέσει» στην πέμπτη θέση διεθνώς.

Θεαματική είναι η άνοδος της Πολωνίας που όπως δείχνει η έρευνα, βρίσκεται στην δέκατη θέση παγκοσμίως. Οι είκοσι πρώτες χώρες στην έρευνα σχετικά με το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι οι:

Νότιος Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Φινλανδία, Βρετανία, Καναδάς, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πολωνία, Δανία, Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ, Βέλγιο, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η επαναφορά 13ου μισθού στο Δημόσιο

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η επαναφορά 13ου μισθού...

Φαίνεται πως «ωριμάζει» στην κυβέρνηση η ιδέα της...

«Άκαρπη» και η τρίτη  ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

«Άκαρπη» και η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την...

Σε τέταρτη ψηφοφορία και τελευταία, σύμφωνα με την...

Δυνατότητα αλλαγής παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, μέσω gov.gr

Δυνατότητα αλλαγής παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και...

Διευκολύνεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής...

ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ

ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ

Γράφει η Μαρία Καραγιαννίδου Υπεύθυνη Επικοινωνίας...

Νέα κριτήρια και διπλάσιο όριο ένταξης  στον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό  - Έξι νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω μείωση του ιδιωτικού χρέους

Νέα κριτήρια και διπλάσιο όριο ένταξης στον...

Διπλασιασμό του ορίου ένταξης στον υποχρεωτικό...

ΕΣΕΕ και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζί για το Ταμείο Μικροπιστώσεων και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

ΕΣΕΕ και Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζί για το...

 Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης...

«Εγρήγορση του κυβερνητικού έργου» ζήτησε ο Μητσοτάκης από το  Υπουργικό Συμβούλιο, με φόντο τη νέα πολιτική σύγκρουση για τα Τέμπη -Η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει και θα αποφασίσει, τόνισε

«Εγρήγορση του κυβερνητικού έργου» ζήτησε ο...

«Κλείνει μια δύσκολη εβδομάδα με τη σφραγίδα της...

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής εκδήλωσης  ενδιαφέροντος Παρόχων Κατάρτισης   στο νέο πρόγραμμα για 50.000 ανέργους

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος...

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, ξεκίνησε η δυνατότητα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...