Κύριε Διευθυντά
Η καλλιέργεια της Καστανιάς τα τελευταία χρόνια τείνει να ξεφύγει από τη μορφή της εκτατικής καλλιέργειας και να ενταχθεί στις καλλιέργειες εντατικής μορφής. Φαίνεται όμως ότι με τα προβλήματα που συνοδεύουν την καλλιέργεια, η προσπάθεια αυτή θα βραδύνει.
Στα πλαίσια εργασίας που αφορά τη μελέτη της διατροφικής αξίας νωπών καρπών και ακροδρύων, ελήφθησαν δείγματα καρπών από τέσσερις περιοχές της χώρας, ήτοι Νάουσας, Φυτείας, Ημαθίας, Πιερίας και Ζαγοράς Πηλίου. Από τις αναλύσεις των καρπών αυτών που έγιναν στο Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης για τον προσδιορισμό των επιπέδων των μακρο-θρεπτικών και μικροθρεπτικών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι στα κάστανα από την περιοχή της Φυτείας, το επίπεδο του μαγγανίου ήταν πολύ χαμηλό, σε σύγκριση με το επίπεδο των άλλων περιοχών.
Κάστανα Φυτείας 5,6ppm.
Κάστανα Νάουσας 12,7ppm
Κάστανα Πιερίας, 19,9 ppm
Κάστανα Ζαγοράς Πηλίου 21,6ppm.
Συνεκτιμώντας και τα άλλα θρεπτικά στοιχεία, αγόμεθα στο συμπέρασμα, ότι ένα πρόβλημα μικροκαρπίας που συχνά συμβαίνει στην περιοχή, να συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο μαγγανίου. Ίσως να υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις οι οποίες φυσικά δεν ερευνήθηκαν.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ίσως θα πρέπει το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε αναλύσεις στην ευρύτερη περιοχή όπου καλλιεργούνται οι καστανιές. Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων, ίσως και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, το όλο θέμα να βρει τη λύση του.
Με εκτίμηση
Δ. Κ. Στυλιανίδης
Επ. Δ/ντής Ινστιτούτου Φυλλοβ. Δένδρων