Του Γιώργου Μπιλέκα*
Βασικός αναπτυξιακός πυλώνας στον επιθετικό εξαγωγικό προσανατολισμό του πρωτογενούς τομέα της Ημαθίας, αλλά και της Βέροιας ειδικότερα, με αιχμή το ροδάκινο μας, είναι ο μεταποιητικός δευτερογενής τομέας. Ένας τομέας όπου η περιοχή μας έχει ιδιαίτερες μνήμες και αναφορές ανάπτυξης από το παρελθόν, αλλά δυστυχώς σήμερα η κατάσταση του δεν είναι η καλύτερη δυνατή.
Αναπτυξιακό μονόδρομο λοιπόν αποτελεί για την επόμενη μέρα της νέας δημοτικής αρχής της Βέροιας,η άμεση αναζήτηση πραγματικών λύσεων για την οριοθέτηση χρήσεως γης και δημιουργίας βιοτεχνικού-επιχειρηματικού πάρκου, αφού με τα σημερινά νομοθετικά-χωροταξικά πλαίσια καμιά βιομηχανία και καμία βιοτεχνία δεν έχει την νόμιμη χρήση γης, λόγω απουσίας νομοθετικού χωροθετικού προγραμματικού σχεδιασμού!
Στη δημοτική κοινότητα Βέροιας, όπου είμαι σήμερα αιρετό μέλους της ως αντιπρόεδρος, έχουν διεξαχθεί συζητήσεις την αναγκαιότητα ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας επιχειρηματικών περιοχών και ειδικότερα βιομηχανικής/επιχειρηματικής περιοχής στα όρια του Δήμου Βέροιας.
Τα οφέλη που παρέχονται σε μια επιχειρηματική μονάδα είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, η μείωση του αρχικού κόστους των υποδομών,(σύνδεση εσωτερικού οδικού δικτύου με το κύριο, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές φορολογικές ελαφρύνσεις και προνομιακό καθεστώς χρηματοδότησης των, μεγαλύτερος συντελεστής δόμησης, μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών κ.α)
Πλην όμως των επιχειρήσεων της μεταποίησης, τα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως αποκαλούνται σήμερα, δεν περιλαμβάνουν μόνο τις κλασσικές βιομηχανικές περιοχές με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο αλλά μπορεί να είναι και περιοχές καινοτόμου αγροτικής εκμετάλλευσης, αλλά ακόμη και περιοχές ποικίλης εκμετάλλευσης όπως ανάπτυξης τουριστικής δραστηριότητας (ζώνες καινοτομίας).
Τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών πλην των προφανών που προέρχονται από την οικονομική ανάπτυξη είναι η βελτίωση των υπαρχόντων υποδομών (οδικές, ενεργειακές, τηλεπικοινωνιακές, ύδρευσης και αποχέτευσης) στον ευρύτερο χώρο όπου εδρεύουν και διασφάλιση περιβαλλοντικών όρων με μεγάλη διασπορά του κόστους, σημαντική αύξηση της αξίας γης με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται, ανάπτυξη της περιοχής και προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού υψηλόβαθμής εκπαίδευσης, προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε περιοχές εκτός της επιχειρηματικής περιοχής.
Η δημιουργία ενός Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) στην περιοχή του Δήμου της Βέροιας θα συντελέσει καίρια στην αξιοποίηση του γεωργικού προϊόντος της περιοχής (Ημαθία, Πέλλα), στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε μια περιοχή με μεγάλη ζήτηση για εγκατάσταση από την πλευρά των επιχειρήσεων λόγω της στρατηγικής της θέσης και των σημαντικών υφιστάμενων επιχειρήσεων, στην συμβατότητα με το νέο γενικό Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α), στην συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος για το Δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, στην ενίσχυση της απασχόλησης στην Περιφερειακή μας Ενότητα που παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και είναι από τις χαμηλότερες στην ελληνική επικράτεια.
Με δεδομένα τα ανωτέρω οφέλη από την επιθυμητή δημιουργία επιχειρηματικής περιοχής στα πλαίσια του Δήμου Βέροιας συγκροτήθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από φορείς της πόλης, τον προτεινόμενο από την Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και συντάκτη του παρόντος Γεωργίου Μπιλέκα και πολίτες με εξειδικευμένη γνώση με αντικείμενο, σε πρώτη φάση, την επεξεργασία του νομοθετικού και πολεοδομικού πλαισίου για τη δημιουργία τέτοιων περιοχών καθώς και οι πιθανές περιοχές που προσφέρονται στα πλαίσια του Δήμου Βέροιας για το εν λόγω εγχείρημα.
Οι τρεις πιθανές περιοχές που εξετάστηκαν είναι οι εξής :
1) Η πρώτη είναι η περιοχή δίπλα στον κόμβο της Κουλούρας. Είναι ιδανική περιοχή διότι βρίσκεται δίπλα σε κόμβο της Εγνατίας αλλά και πολύ κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή. Υπάρχει διαθέσιμη γη και είναι κοντά σε αστικό κέντρο και ήδη έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται επιχειρήσεις.
2) Η δεύτερη περιοχή που αξίζει προσοχής είναι ο χώρος που περικλείεται από τον άξονα της Επαρχιακής Οδού Βέροιας Θεσσαλονίκης, την κοίτη του Τριποτάμου, την σιδηροδρομική γραμμή και το παλιό όριο Βέροιας Μακροχωρίου. Αυτή είναι μια περιοχή που προστατεύθηκε από τις ΖΟΕ αλλά δεν αναπτύχθηκε γιατί πάσχει ως προς την διάνοιξη των δρόμων και την δημιουργία υποδομών, η δε πολεοδόμηση της περιοχής εξακολουθεί να παραμένει ζωτικής σημασίας.
3) Η τρίτη περιοχή είναι η ζώνη κατά μήκος του οδικού άξονα Βέροιας-Νάουσας-Έδεσσας.
Κρίσιμο στοιχείο για την ευόδωση της ανωτέρω προσπάθειας και υλοποίησης της επιχειρηματικής περιοχής στα όρια του Δήμου Βέροιας, που αποτελεί άλλωστε επιθυμία του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της πόλης μας είναι η βούληση της νέας δημοτικής αρχής που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές και η διάθεση συνεργασίας με τους τεχνικούς και οικονομικούς κύκλους της πόλης ώστε το όραμα να γίνει πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που ήδη διαθέτουν οι περισσότερες επαρχιακές πόλεις της χώρας μας.
* Ο Γιώργος Μπιλέκας είναι δικηγόρος, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας και υποψηφίος Δημοτικός Συμβούλος του Δήμου Βέροιας με τον συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ»