Του Δημήτρη Πυρινού
Δρ Ιστορίας
Τα δημόσια πάρκα και πλατείες αποτελούν οάσεις πρασίνου και αναψυχής, είναι τόποι συνάντησης και σημεία αναφοράς των περιπάτων. Αποτελούν ωστόσο και χώρους όπου τοποθετούνται ιστορικά μνημεία τοπικού ή και ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Με ένα ιστορικό μνημείο, ένα άγαλμα ή μια προτομή ενός σπουδαίου ιστορικού ή μυθικού προσώπου, ένας παραμελημένος δημόσιος χώρος μπορεί να μεταλλαχθεί σε τόπο που προσφέρει τη δυνατότητα της στάσης, της παρατήρησης, του στοχασμού, ακόμα και του εναύσματος για ιστορική αναζήτηση. Το άγαλμα προσφέρει αγαλλίαση (ετυμολογικά), είναι προσφορά στους Θεούς (αρχαία αντίληψη), αποδίδει την πρέπουσα δόξα και τιμή σε αυτόν που αναπαριστά, αποτελεί διάκοσμο για το χώρο.
Μικρά πάρκα της πόλης, από απλά περάσματα μπορούν να μεταμορφωθούν σε ιστορικά τοπόσημα, σε χώρους ανάδειξης του τόπου, των ανθρώπων, των μύθων, των συμβολισμών, της ιστορίας και του πολιτισμού του, στοιχεία που αποτελούν τα πλέον σημαντικά για την προσέλκυση του τουρισμού και είναι συντελεστές οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Από τη Βέροια δε λείπουν πρόσωπα υψηλής ιστορικής αξίας από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια, άνθρωποι ιδιαίτερης αναγνώρισης, που δεν έχουν αναδειχθεί, την ίδια ώρα που πάρκα του αστικού ιστού είναι άδεια από ιστορικά μνημεία. Την ίδια ώρα που οι άλλες πόλεις έχουν πολλά περισσότερα τέτοια σημεία ενδιαφέροντος.
Πιερίων ΕΟΠΥΥ
Μετά από σχετική ιστορική έρευνα και έναν ανάλογο περίπατο στην πόλη, πρότασή μου είναι η τοποθέτηση προτομών για τις παρακάτω επιφανείς προσωπικότητες:
- Μητροφάνη Κριτόπουλο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, από τη Βέροια, με πλούσιο συγγραφικό έργο, στο πάρκο του Αγ. Αντωνίου
- Ελευθέριο Βενιζέλο, πρωτεργάτη της πολιτικής, γεωγραφικής και οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, στο πάρκο απέναντι από τη ΔΕΗ
- Αναστάσιο Σιορμανωλάκη και Μερκούριο Καρακωστή, Προέδρων της επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Βέροιας, δίπλα στο μνημείο αγωνιστών Μακεδονικού Αγώνα.
- Παύλο Μελά, σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα στο πάρκο της Πιερίων απέναντι από ΕΟΠΥ.
- Τέλος, θα ήταν πολύ πρωτότυπο, ως πόλος έλξης τουριστών, ένα μαρμάρινο ομοίωμα του αρχαίου ποτάμιου Θεού Όλγανου, σε ένα κατάλληλο σημείο μέσα στον Τριπόταμο.
απέναντι από τη ΔΕΗ