Δύο Ερωτήσεις προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο Βουλευτής Ημαθίας, Βασίλης Κοτίδης για θέματα και προβλήματα της αγροτικής παραγωγής σε Ημαθία και Πιερία.
Η πρώτη Ερώτηση έχει θέμα:
«Ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε Ημαθία - Πιερία εξαιτίας παγετού» και αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
Πρόσφατα ολικός παγετός, ο οποίος διήρκεσε δύο συνεχιζόμενες νύχτες (19-20 Μαρτίου), προκάλεσε ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε Ημαθία και Πιερία. Στην Ημαθία οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες έπληξαν κυρίως τα πυρηνόκαρπα, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, τα οποία είναι ευαίσθητα στον παγετό κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Στη δε Πιερία, κι όπως μας δήλωσε ο Αγροτικός Καπνικός Συνεταιρισμός ΠΕΣΚΟ, επλήγησαν σφόδρα καλλιέργειες κερασιών, βερίκοκων, αμυγδάλων σε Κολινδρό και Παλιάμπελα και ακτινιδίων στον Δήμο Δίου Ολύμπου. Στους παραγωγούς ως γνωστόν σε περιπτώσεις παγετού προκύπτουν δυσχερή οικονομικά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, οι επιπτώσεις του παγετού συρρικνώνουν το εισόδημά τους, δεδομένου ότι κατέβαλαν συμπληρωματικώς σημαντικά ποσά σε λιπάσματα και φυτοπροστασία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε όπως άμεσα παρέμβει ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσε ο πρόσφατος και δριμύς παγετός σε Ημαθία και Πιερία, ώστε να ενεργοποιηθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο οι καταβολές προκαταβολών αποζημιώσεων, προκειμένου κατ΄ επέκταση να στηριχθούν οι πληγέντες αγρότες και να διασφαλιστεί η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στις προαναφερόμενες Περιφέρειες;».
Το θέμα της δεύτερης Ερώτησης, είναι: «Αξιοποίηση δυναμικού αγροτικής παραγωγής Π.Ε. Ημαθίας - Πιερίας» και αναφέρει:
«Κύριε Υπουργέ,
Αφορμή δοθείσης πρόσφατης συσκέψεως που έλαβε χώρα στην Πιερία (διοργανώθηκε από τον Αγροτικό Καπνικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ), προκύπτουν εξ αυτής ζητήματα, τα οποία καταδεικνύουν την αναφαίρετη υποχρέωση της Πολιτείας να τα καταγράφουν και στη συνέχεια άμεσα αυτή να προβαίνει σε θεσμικές παρεμβάσεις επ΄ αυτών. Μεταξύ των άλλων οι άξονες, οι οποίοι θίχτηκαν, αναλύθηκαν και αφορούν αμφότερες τις Περιφέρειες Ημαθίας και Πιερίας, είναι οι κάτωθι: α) Προγράμματα ενίσχυσης για την ανάπτυξη υποδομών μεταποίησης, οι οποίες υστερούν σε σχέση με την ολοένα αυξανόμενη, ποσοτικώς και ποιοτικώς, παραγωγή και β) θέσπιση ζωνών καλλιέργειας ακτινιδίου, διότι λόγω της αναπτυξιακής δυναμικής του συγκεκριμένου προϊόντος γίνεται προσπάθεια αθρόας μεταβολής άλλων καλλιεργειών σε καλλιέργειες ακτινιδίου με συνέπεια να διαταράσσεται η βιωσιμότητα του είδους. Τέλος, ως προτεινόμενο συμπέρασμα κατόπιν του πέρατος της συσκέψεως αναδείχθηκε η ίδρυση Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Πιερία με συμβουλευτικό και διεκπεραιωτικό ρόλο, το οποίο διαρκώς θα επαγρυπνά, ώστε να προλαμβάνει και αντιμετωπίζει, εάν και εφόσον ενσκήπτουν εν τη γενέσει του, θέματα όπως επί παραδείγματι την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των αξόνων όπως σας αναδεικνύονται εκ του παρόντος;
2. Διατίθεστε όπως μας αιτιολογήσετε την απόρριψη ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ (Αρ. Πρωτ.: 3591/18-12-2024/ Υποκ. Θεσ/νικης/ΕΛΓΑ) σε διαπιστωμένες ζημίες σε 5.000 στρεμ. ακτινίδια, 1.200 στρεμ. αμπέλια, 200 στρεμ. βερίκοκα (πλην 146 στρεμ. υπερπρώιμων βερίκοκων), 200 στρεμ. κυδώνια και περίπου 1.000 στρεμ. με διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες, εξαιτίας χαλαζόπτωσης που έπληξε στις 4/3/2024 κοινότητες της Πιερίας (Κονταριώτισσας, Λόφου, Καρίτσας, Βροντούς και Αγίου Σπυρίδωνα);».