Την Παρασκευή 11-04-2025 επισκέφθηκαν το κτήριο του Συλλόγου μας σπουδαστές και σπουδάστριες της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» της Πειραματικής Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Βέροιας. Την ενημέρωσή τους ανέλαβε ο κ. Τάκης Γεωργίου, πρώην πρόεδρος και ιστορικό στέλεχος του Συλλόγου μας με απαράμιλλη δράση για τη διάσωση της Βλάχικης γλώσσας, και υπεύθυνος της Χορωδίας, της θεατρικής ομάδας και του τμήματος εκμάθησης βλάχικης γλώσσας. Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία του Συλλόγου, την καταγωγή των Βλάχων και ιδιαίτερα την προέλευση των Βλάχων της Βέροιας, ενώ εκτενής ήταν η συζήτηση για τους Βλάχους ευεργέτες και την προσφορά τους στον ελληνισμό, που προκάλεσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση με καίριες παρεμβάσεις. Στη συνέχεια, τουςσπουδαστές ξενάγησαν στους χώρους του κτηρίου μαζί με τον Τάκη Γεωργίου η πρόεδρος Λέμη Γατοπούλου και το μέλος του Δ.Σ. Μιχαέλα Πίσπα-Μάρτου.
Συγκεκριμένα, η Λέμη Γατοπούλου τους μίλησε για την πλούσια βιβλιοθήκη του Συλλόγου και την πρόθεση ηλεκτρονικής καταγραφής του υλικού της, ενώ η Μιχαέλα Πίσπα τους παρουσίασε τις βλάχικες φορεσιές ( ανδρική, γυναικεία και παιδική), τα κομμάτια που τις αποτελούν και τα υλικά από
τα οποία είναι φτιαγμένες. Ανεβαίνοντας στον επάνω όροφο ο Τάκης Γεωργίου υπέδειξε στους επισκέπτες το μουσείο με τα αντικείμενα καθημερινής οικιακής χρήσης, τον αργαλειό και άλλα εργαλεία υφαντουργίας και κτηνοτροφίας, ενώ η πρόεδρος και η Μιχαελα Πίσπα υποδέχθηκαν τους σπουδαστές στον βλάχικο οντά, όπου μίλησαν για τις καθημερινές συνήθειες των Βλάχων και τα γεγονότα που διαδραματίζονταν στον χώρο του οντά.
Αξίζει να σημειωθεί πως καθόλη τη διάρκεια της ξενάγησης οι σπουδαστές έκαναν παρατηρήσεις σχετικές με τα μαθήματα που διδάσκονται κι απορίες για τις μεθόδους συντήρησης των φορεσιών, των βιβλιών, των μάλλινων, κ.α. Η ξενάγηση έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακή βλάχικη πίτα, φτιαγμένη με μεράκι από τα χέρια της Μιχαέλας Πίσπα, γεγονός που τους ευχαρίστησε ιδιαίτερα και μας αποχαιρέτησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις!
Ευχαριστούμε τις καθηγήτριες, Γεωργία Τσανακτσίδου και Αναστασία Κακούλη, και τους σπουδαστές για την τιμή της επίσκεψής τους, που αποδεικνύει ότι το κτήριο του Συλλόγου μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, αλλά και ως μουσειακός χώρος!