Την αναστολή των ποινικών διώξεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, όταν αυτά εξυπηρετούνται μέσω ρύθμισης, θα προβλέπει η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η διάταξη αυτή θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά και στόχο έχει να αναστείλει την ποινική δίωξη για χιλιάδες φορολογούμενους που, αν και έχουν μεγάλα χρέη, εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους μέσω κανονικών δόσεων ρύθμισης.
Η διάταξη ουσιαστικά «παγώνει» την ποινική διαδικασία για όσο διάστημα ο οφειλέτης εξυπηρετεί τη ρύθμιση του χρέους του. Εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει πλήρως το χρέος του, η ποινική δίωξη εξαλείφεται οριστικά. Αν, όμως, σταματήσει να καταβάλλει τις δόσεις, η διαδικασία επανεκκινείται και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, που σε περιπτώσεις μεγαλύτερων οφειλών μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση.
Μέχρι σήμερα, η ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε την υποχρεωτική αίτηση ποινικής δίωξης από τις Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία, για όσους είχαν χρέη άνω των 100.000 ευρώ που δεν είχαν εξοφληθεί μέσα σε 4 μήνες — ανεξάρτητα από το αν τα χρέη είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση ή τελούσαν υπό αναστολή.
Στόχος της νέας διάταξης είναι να ενθαρρύνει τους οφειλέτες να παραμείνουν σε ρύθμιση και να μην οδηγηθούν σε ποινικές κυρώσεις, παρέχοντας έτσι έναν επιπλέον λόγο για συμμόρφωση.
Η νομοθετική παρέμβαση αφορά περίπου 57.000 φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ και βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάτι που προκύπτει και από τα νούμερα των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.
Τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους δείχνουν ότι 47.701 οφειλέτες χρωστούν ποσά από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ, με συνολική οφειλή 12,79 δισ. ευρώ, ενώ 9.830 φορολογούμενοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ, συνολικής οφειλής 84,2 δισ. ευρώ. Η συνολική οφειλή αυτών των 57.531 προσώπων φτάνει τα 97,1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 88% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους, που ανέρχεται σε 110,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2025.
Η διάταξη φαίνεται να προσφέρει μία «έξοδο» για φορολογούμενους που θέλουν να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες, αν είναι συνεπείς στις καταβολές, το ερώτημα που παραμένει είναι εάν οι πραγματικοί λόγοι που οδηγούν στη συσσώρευση τέτοιων οφειλών αντιμετωπίζονται με ουσιαστικό τρόπο ή αν απλώς αναβάλλεται για το μέλλον η πλήρης αποκατάσταση του συστήματος φορολόγησης και είσπραξης χρεών.