-Γκανάτσιος: Τι είπε για την μέθοδο της Εταιρίας, τη «ζημιογόνο» μονάδα της Βέροιας ελέω «βιτρίνας» και την έκθεση Αβραάμ
-Ερωτήσεις και τοποθετήσεις συμβούλων και Δημάρχου
Μια ακόμα τρίωρη συνεδρίαση με επίκεντρο την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, αλλά σε ήπιους τόνους, ένθεν κακείθεν, συγκριτικά με την προηγούμενη, θυελλώδη, για το ίδιο θέμα συνεδρίαση, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας το μεσημέρι της Τετάρτης 2 Απριλίου 2025, χωρίς να προκύψει κάποιο «αναμφισβήτητο» συμπέρασμα όσον αφορά το ποσοστό αποτελεσματικότητας της μεθόδου «Γκανάτσου» στην επεξεργασία της λυματολάσπης του βιολογικού. Παράλληλα μεσολάβησε η πρόσφατη έκθεση του κ. Δημήτρη Αβραάμ από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΕ Ημαθίας, που θέτει εν αμφιβόλω την διαδικασία και το παραγόμενο αποτέλεσμα και βάζει όρους περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το θέμα και νομικά.
Η ΔΕΥΑΒ
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΒ, Θωμάς Αχτσής, είπε ότι θα προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση για ό,τι συνέβη και κάτω από ποιες συνθήκες διαπιστώθηκαν τα μεμονωμένα περιστατικά, για τα οποία διατάχτηκε κύρια ανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Λόγω της τήρησης της μυστικότητας της διαδικασίας, ο κ. Αχτσής επιφυλάχθηκε για εμπεριστατωμένη ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας.
Ο κ. Διαμάντης επεσήμανε ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως βρέθηκε μέθοδος που εξαφανίζει τη λυματολάσπη, αλλά ότι μπορεί να εξελιχθεί από 70% έως 100% με την κατάλληλη προεργασία και ότι ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν εισήλθε λάσπη στην μονάδα. Ανέφερε οτι υπήρξε μία συζήτηση με συνεταιριστικές αγροτικές μονάδες, να βάλει πλάτη η ΔΕΥΑΒ σε περίπτωση που χρειαζόταν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά ποτέ δεν χρειάστηκε. Αναφέρθηκε στις εκθέσεις του υπεύθυνου χημικού μηχανικού Γιώργου Μπίσμπα, μέχρι το 2018, που τονίζει ότι «η χρήση επιλεγμένων μικροοργανισμών επιλύει το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα διαχείρισης και διάθεσης της παραγόμενης λάσπης χωρίς επιπτώσεις στον υδάτινο αποδέκτη και στο περιβάλλον» μαζί με στοιχεία σχετικά με το οικονομικό όφελος της μονάδας από την λειτουργία αυτής της μεθόδου. Ο κ. Διαμάντης επεσήμανε ότι «όλες οι μετρήσεις-αναλύσεις που έγιναν, με πρόσφατα δείγματα στις 15 Μαρτίου, είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα με εξαίρεση τις τελευταίες πέντε περιπτώσεις». Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΥΑΒ σεβόμενη την έκθεση του κ. Αβραάμ διόρθωσε κάποια πράγματα που επισημαίνονταν στην έκθεση και προσπαθεί να συμμορφωθεί σε λιγότερο χρονικό διάστημα του ενός έτους που ζητάει η περιφέρεια. Ως νεότερη εξέλιξη εκτιμάται η ενημέρωση τόσο από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ, όσο και από τον Δήμαρχο, οτι επιστήμονες του ΑΠΘ (Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) θα εγκατασταθούν στον βιολογικό για να ελέγχουν τη λειτουργία του και τα φορτία που εισέρχονται και εξέρχονται.
Για την δε Τάφρο 66 και οι δύο επεσήμαναν ότι η Περιφέρεια θα έπρεπε να «συγκινηθεί και να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την κατάσταση και την περιβαλλοντική ρύπανση της Τάφρου το καλοκαίρι, που είναι μέσα στη λασπούρα, αλλά όχι από τον βιολογικό».
Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις συμβούλων και απαντήσεις από τον εργολάβο
Αρκετές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις έθεσαν οι επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας και δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν το λόγο, (Παλουκίδης, Κορωνάς Χατζησάββας, Μακρίδης, Τρίγκας, Βενιόπουλος, Θεοδωρίδης) από τις οποίες προέκυψαν απαντήσεις, από τους, παρόντες αυτή τη φορά, Ανδρέα Γκανάτσιο, ανάδοχο του έργου και τον συνεργάτη του Μάριο Μπαΐρα. Συνοπτικά απαντώντας ο εργολάβος, σε αντίστοιχα ερωτήματα, είπε: «Από το 2019 που λειτουργεί η Μονάδα της Βέροιας με την τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται σε πάνω από 250 Μονάδες χωρών ανα τον κόσμο με φοβερά αποτελέσματα και μείωση ιλύος που φτάνει το 100% εάν το επιτρέπει η Μονάδα. Σε κάθε περίπτωση σε όλα τα έργα μας, είναι πάνω από 70% η μείωση της λυματολάσπης. Δυστυχώς στη Βέροια είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε, δεν ξέρω για ποιο λόγο, ωστόσο η μονάδα εδώ είναι ζημιογόνος για την Εταιρεία μας, με 2.600 ευρώ μόνο συν ΦΠΑ ετησίως, που δεν καλύπτει ούτε τις βενζίνες. Αυτό όμως έγινε συνειδητά διότι είναι μια μονάδα επίδειξης (βιτρίνα) από όπου έχουν περάσει χημικοί μηχανικοί, καθηγητές και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΒ να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις του κ. Αβραάμ και να παράγουμε λυματολάσπη σε ένα ποσοστό, αλλά χωρίς να συμφωνούμε και χωρίς να απορρίπτουμε τη μέθοδό μας. Κατανοώ ότι δεν δέχεται τη δική μας τεχνογνωσία, ότι είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό κι εμείς διαφωνούμε με τον κ. Αβραάμ», σημείωσε, αποφεύγοντας να ανακοινώσει λεπτομέρειες λόγω ανταγωνισμού, όπως είπε.
Για τους εργαζόμενους, που ρωτήθηκε, απάντησε ότι ως Όμιλος Εταιριών, τηρεί σύμβαση με εργαζόμενους εξ αποστάσεως και ανά πάσα στιγμή διαθέσιμους.
Σχετικά με την πιστοποίηση, ο κ. Μπαΐρας ανέφερε ότι η μέθοδος με τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς είναι πολύ νέα, πρότυπη και ότι ιστορικά υπάρχει πρώτα η ανακάλυψη και μετά η ανάπτυξη της βιβλιογραφίας.
Τοποθετήσεις
Στις τοποθετήσεις, οι παρατάξεις της μειοψηφίας άσκησαν για μία ακόμη φορά έντονη αρνητική κριτική στα πεπραγμένα της Μονάδας και της εφαρμογής της μεθόδου.
Ο Κώστας Παλουκίδης
Με την εκτίμηση ότι «η συνεδρίαση έγινε για να μην κληθεί ο δήμαρχος ως κατηγορούμενος για μόλυνση του περιβάλλοντας από τη λειτουργία του βιολογικού», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Παλουκίδης. «Το πρόβλημα δεν είναι η κατάθεση απόψεων στη συνεδρίαση αλλά η μη λειτουργία της ΔΕΥΑΒ, όπου όλοι κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε», τόνισε επισημαίνοντας ότι τόσο καιρό δεν του δίνονται στοιχεία που ζητάει από την ΔΕΥΑΒ. Αναρωτήθηκε εάν «στην άρνηση αυτή κρύβεται κάποιος δόλος», εκτιμώντας ότι το «μαγαζί πάει για φούντο». Αναφέρθηκε στις δικαστικές διαδικασίες και τις κατηγορίες που εκκρεμούν, έθεσε ερωτήματα εάν έχει ασκηθεί δίωξη για κακούργημα στον πρόεδρο και στον εργολάβο, αν συνεχίσουν να παραμένουν στη θέση τους, έκανε λόγο για ευθύνες και υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΒ αλλά και του Δημάρχου, για περιβαλλοντική ρύπανση, τονίζοντας ότι οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές. Ρώτησε εάν η δημοτική Αρχή «θα αφήσει τον εργολάβο να συνεχίζει το καταστροφικό για το περιβάλλον έργο του με πατέντες και αλχημείες και τον πρόεδρο να εξακολουθεί να διαχειρίζεται με άγνοια κινδύνου μια τόσο σοβαρή κατάσταση». Κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι αρνείται με υπεκφυγές να αναλάβει τις ευθύνες του, ζήτησε «να συμμορφωθεί με την νομιμότητα», ζήτησε την παύση του προέδρου της ΔΕΥΑΒ, την καταγγελία της σύμβασης με τον εργολάβο, την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του βιολογικού και την κατάθεση αγωγής αποζημίωσης.
Ο Δήμαρχος
Ο κ. Βοργιαζίδης παίρνοντας τον λόγο, αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο κ. Παλουκίδης ενδιαφέρεται πραγματικά για την Τάφρο 66. «Εάν ενδιαφερόταν, χρόνια τώρα που βρωμάει κάθε καλοκαίρι η Τάφρος θα έπρεπε να το καταγγείλει. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει αυτό, απλά είναι ρεαλιστής, βλέπει ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει περεταίρω είναι να φύγουμε όλοι εμείς από εδώ. Τον κ. Παλουκίδη τον γνωρίσαμε ως υμνητή της χούντας, ως σαλταδόρο και τελευταία ως πρόεδρο του ΤΕΕ από την πίσω πόρτα. Σήμερα τον ακούμε ως υβριστή», πρόσθεσε ο δήμαρχος εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο ΔΣ και στην υπηρεσία της ΔΕΥΑΒ, με την βεβαιότητα ότι «θέλουν το καλό της πόλης».
Ο Θεόφιλος Κορωνάς
Ο Θεόφιλος Κορωνάς, έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, στην έκθεση του Δημήτρη Αβραάμ για τον Βιολογικό που αναφέρει ότι «δεν λειτουργεί ούτε το σύστημα επεξεργασίας ιλύος, ούτε διαθέτει κάποιο εναλλακτικό σύστημα, με αποτέλεσμα η λάσπη να καταλήγει στο φρεάτιο εκροής στην Τάφρο 66». Σχολίασε επίσης τις απαντήσεις του εργολάβου τον οποίο χαρακτήρισε «έμπορο μικροοργανισμών που λειτουργεί ως επιδεικτήριο τον Βιολογικό της Βέροιας, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε». Αναφέρθηκε επίσης στις μετρήσεις και στην πρόταση παρακολούθησης του Βιολογικού από καθηγητές του ΑΠΘ την οποία είχε και ο ίδιος καταθέσει προ καιρού, όπως είπε.
Τέλος, ζήτησε από τον Δήμαρχο να υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ανάκληση μελών που υποστηρίζουν την εξαφάνιση της ύλης, να τοποθετηθεί όλο το Σώμα, και να πάρει απόφαση σχετικά με τη μέθοδο.
Ο Παναγιώτης Χατζησάββας
Πολιτική κριτική για την ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού, την παράδοσή του σε εργολάβο και τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και γνώμονα το κέρδος, άσκησε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Παναγιώτης Χατζησάββας, χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο την επιλογή αυτή, όπου η ρύπανση του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών πάει στα αζήτητα».
Όσο για την μέθοδο, τόνισε ότι δεν έχει πειστεί η παράταξή του για την έκβαση των λυμάτων και επέρριψε ευθύνες τόσο στη δημοτική αρχή, όσο και στις άλλες δυο παρατάξεις του Σώματος.
Πρότεινε κλείνοντας, την λειτουργία του Βιολογικού από τον δήμο, με διεκδίκηση όλης της απαραίτητης χρηματοδότησης από το κράτος, με κατάλληλη επεξεργασία λυμάτων και πρόσληψη όλου του επιστημονικού προσωπικού, που απαιτείται για την λειτουργία του.
Τοποθέτηση Βοργιαζίδη
Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε καταρχάς στην εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή στις υπηρεσίες της και με αυτό το δεδομένο επικαλέστηκε τα γραφήματα που δείχνουν την καλή λειτουργία του Βιολογικού. «Αυτό που αναγράφεται στην έκθεση για την γραμμή ιλύος δεν θα τα συζητούσαμε καν, αν δεν υπήρχαν θέματα με ανεπεξέργαστα ή μερικώς επεξεργασμένα λύματα, τα οποία υπήρχαν όντως και το είδα ο ίδιος όταν κλήθηκα τον Μάρτιο του 2023. Και όντως για ένα δίμηνο περίπου η κατάσταση άργησε να διορθωθεί και ζήτησα γραπτώς από την Υπηρεσία το γράφημα των δειγμάτων. Στη συνέχεια ωστόσο, η εικόνα της λειτουργίας του βιολογικού ήταν καλή. Η μόνη περίπτωση να μην ισχύει αυτό, είναι να λέει ψέματα η Υπηρεσία, κάτι που δεν μπορώ να το φανταστώ», τόνισε.
«Εμείς δεν είμαστε φίλοι με τον εργολάβο και ως δημοτική αρχή θέλουμε να κάνει καλά την δουλειά του κι αυτό θα φανεί και από το πόρισμα του ΑΠΘ. Το αποτέλεσμα της δουλειά του πρέπει ο ίδιος να το αποδείξει. Θα ελεγχθεί και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κακώς κείμενα θα στραφούμε εναντίον του». Και συνέχισε: «Όμως δεν μας βοηθάει καθόλου να μπαινοβγαίνει κόσμος στον Βιολογικό διότι μπορεί να πει ο εργολάβος ότι δεν ξέρει τι κάνουν αυτοί που μπαίνουν στη Μονάδα». Για τον κ. Δημήτρη Αβραάμ σχολίασε ότι «μπορεί να είναι πολύ καλός επιστήμονας αλλά η εμπειρία του με τους Βιολογικούς είναι μηδενική, χωρίς να σημαίνει ότι στην έκθεσή του όσα γράφει είναι αναληθή».
Στο τέλος της συνεδρίασης, τον λόγο ζήτησαν οι κ.κ. Ν. Ασλάνογλου και Γ. Τσαναξίδης, το Σώμα συμφώνησε ομόφωνα μόνο για τον κ. Τσαναξίδη, ο οποίος διαμαρτυρόμενος για την άρνηση σε πολίτη (Ασλάνογλου), παραιτήθηκε και ο ίδιος, του λόγου του.
Σοφία Γκαγκούση