Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αναφέρει ότι οι νέες ταυτότητες πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν τον προσωπικό αριθμό κάθε πολίτη. Σύμφωνα με τη ρύθμιση προβλέπεται ότι κάθε νέα ταυτότητα θα φέρει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη (προσωπικός αριθμός), ο οποίος θα αποθηκεύεται και ηλεκτρονικά στο ενσωματωμένο chip της ταυτότητας.
Ο Προσωπικός Αριθμός είναι ένας μοναδικός αριθμός, παρόμοιος με το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ, ο οποίος όμως προορίζεται να αποτελέσει τον βασικό τρόπο αναγνώρισης ενός προσώπου από το Δημόσιο και τις ψηφιακές του υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, κάθε πολίτης έπρεπε να διατηρεί και να χρησιμοποιεί διαφορετικούς αριθμούς για κάθε υπηρεσία: έναν αριθμό για την εφορία (ΑΦΜ), έναν άλλο για την κοινωνική ασφάλιση (ΑΜΚΑ), έναν για το δημοτολόγιο, και έναν για την ταυτότητά του. Το αποτέλεσμα ήταν η ύπαρξη πολλών διαφορετικών μητρώων με συχνά αντικρουόμενα ή μη επικαιροποιημένα στοιχεία. Για παράδειγμα, τα στοιχεία ενός πολίτη μπορεί να είναι σωστά στην Εφορία, αλλά παλιά ή λανθασμένα στο Μητρώο του Δήμου του.
Με τη νέα ρύθμιση, ο Προσωπικός Αριθμός θα καταχωρείται από τη στιγμή της έκδοσης της ταυτότητας. Δηλαδή, όταν ένας πολίτης πηγαίνει να εκδώσει νέα ταυτότητα, το σύστημα θα αντλεί αυτόματα τον Π.Α. από το Μητρώο Προσωπικού Αριθμού της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο αριθμός αυτός θα αναγράφεται τόσο πάνω στην ταυτότητα όσο και θα αποθηκεύεται ψηφιακά στο ηλεκτρονικό της μέρος. Η πληροφορία αυτή θα τηρείται επίσης στο αρχείο ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Για παράδειγμα, ένας πολίτης που θέλει να κάνει μια αίτηση για επίδομα μέσω του gov.gr, δεν θα χρειάζεται να καταχωρεί διαφορετικά στοιχεία από διαφορετικά μητρώα. Με τον Προσωπικό Αριθμό, το σύστημα θα τον ταυτοποιεί άμεσα και με ακρίβεια, χωρίς καθυστερήσεις ή λάθη, διότι όλα τα στοιχεία του θα συνδέονται σε ένα κεντρικό, ενοποιημένο μητρώο.
Η ρύθμιση ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν ταυτότητα. Οι ταυτότητες που έχουν ήδη εκδοθεί χωρίς τον Προσωπικό Αριθμό, είτε θα ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους είτε μέχρι να αντικατασταθούν με νέες, υπό την προϋπόθεση ότι εκδόθηκαν πριν ή έως 30 ημέρες μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Dnews.gr, αυτή η αλλαγή δεν έχει μόνο τεχνικό χαρακτήρα, αλλά επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Θα διευκολυνθούν σημαντικά οι συναλλαγές με το Δημόσιο, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις, οι ιατρικές επισκέψεις που απαιτούν στοιχεία ταυτότητας, αλλά και οι διαδικασίες όπως η εγγραφή σε Πανεπιστήμια ή η υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Με την ενσωμάτωση του Π.Α. στην ταυτότητα, οι υπηρεσίες θα μπορούν να αναγνωρίζουν γρήγορα και με ασφάλεια το πρόσωπο, χωρίς τον κίνδυνο λαθών ή πλαστών στοιχείων.
Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση που, για τεχνικούς λόγους, η έκδοση Προσωπικού Αριθμού δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, η υποχρέωση αναγραφής του στην ταυτότητα δεν ισχύει.