Οι επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν σ’ ένα δραματικό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την απώλεια κατά το ¼ του εθνικού πλούτου της χώρας και την φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών.
Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω στις αιτίες αυτής της παρατεταμένης κρίσης και τις προτεινόμενες πολιτικές διεξόδου, θα ήθελα να σταθώ στον ρόλο του Δήμου στις σημερινή συγκυρία.
Η Αυτοδιοίκηση αποτελεί ταυτόχρονα κίνημα και θεσμό. Είναι ο θεσμός της λαϊκής αυτενέργειας και συμμετοχής, το επίκεντρο και η κορύφωση του αλληλέγγυου εθελοντισμού ,το σημείο επαφής του Πολίτη με την πολιτική.
Με κριτήριο τα παραπάνω, εκτιμώ ότι ο θεσμός βρίσκεται σήμερα στη δίνη μιας έντονης κρίσης αξιοπιστίας και πολιτικού προσανατολισμού, που οφείλεται τόσο στην άρνηση των κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές αλλαγές για τη ενίσχυσή του, όσο και στην αδυναμία των ίδιων των φορέων της Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσουν και να υπερβούν θετικά τις δικές της παθογένειες και ανεπάρκειες.
Σε μία περίοδο
- Που οξύνονται οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελληνική κοινωνία και υποβαθμίζεται η ζωή ευρύτατων κοινωνικών ομάδων,
- Που έχουμε τις μεγαλύτερες περικοπές επιχορηγήσεων στους δήμους,
- Και βιώνουμε μια πολιτική αμφισβήτησης της διοικητικής και θεσμικής αυτονομίας των δήμων μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων και κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών,
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να σηκώσουν το βάρος για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει επιθετικά να αποκρούσουμε εκείνες τις λογικές που επιδιώκουν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σ’ ένα Δημοψήφισμα, είτε για το μνημόνιο είτε για την κυβερνητική πολιτική συνολικά.
Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι κατ’ εξοχήν χώρος των ενεργών πολιτών και των ευρύτερων συμπαρατάξεων στη βάση Αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο.
Χρειαζόμαστε ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη βάση προγραμμάτων που θα διεκδικούν :
- Την χειραφέτηση των Δήμων από τη κεντρική Διοίκηση με στόχο την ενδυνάμωση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας,
- Την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης,
- Την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής,
- Και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των δημοτών.
Η ανάδειξη του ρόλου των πολιτών, η συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις, η ευκαιρία να αναδειχθούν νέες κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα στα κοινά της πόλεων και των περιφερειών, παραμένει το ζητούμενο, ώστε σε αυτήν την ιστορική συγκυρία η Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί όρθια και να βρεί τον βηματισμό της κοντά στον κόσμο και τα αγωνιώδη προβλήματά του.
ΤΣΑΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ