Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατόπιν συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης.
Την πρόταση δυσπιστίας υπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (33), του ΣΥΡΙΖΑ (26), της Νέας Αριστεράς (11), της Πλεύσης Ελευθερίας (6) οι ανεξάρτητοι βουλευτές-προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας (6) και οι ανεξάρτητοι Ευ. Αποστολάκης, Ιω. Σαρακιώτης και Μπ. Μπαράν.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε μόλις ολοκληρώθηκαν οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Παίρνοντας το λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στη μέση της διαδικασίας και όχι στο τέλος την πρόταση δυσπιστίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, όπως είπε, εν μέσω μιας προ ημερησίας συζήτησης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση γιατί δεν επέτρεψε την δευτερολογία του. «Είναι η δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί, είχαμε ξαναέρθει εδώ για το ζήτημα της περιβόητης μονταζιέρας. Βλέπουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ετερόκλητη συμμαχία των «προθύμων», τέσσερα κόμματα. Εσείς κ. Ανδρουλάκη που ήσασταν κατά του κ. Φάμελλου και του κ. Χαρίτση; Μόνο ο κ. Βελόπουλος λείπει από τη συμμαχία», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, αρχίζει μετά από δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός και αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ δεν μπορεί να παραταθεί πέραν των τριών ημερών από την έναρξή της.
Ωστόσο χθες, η κυβέρνηση αποδέχτηκε την άμεση έναρξη της συζήτησης και η ολομέλεια διέκοψε για 2 ώρες τις εργασίες της. Στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής, με τον λόγο στους εισηγητές των κομμάτων. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025.
Με 277 ψήφους υπέρ η σύσταση προανακριτικής για τον Χρ. Τριαντόπουλο
Προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η απόφαση για την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (Προανακριτική) για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023 από τον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, κατά την άσκηση των καθηκόντων του και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Η απόφαση ελήφθη, κατόπιν μυστικής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 297 βουλευτές. Στην κάλπη βρέθηκαν 295 έγκυρα ψηφοδέλτια, 2 άκυρα ψηφοδέλτια και 2 λευκά ψηφοδέλτια.
Υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν 277 βουλευτές, κατά ψήφισαν 12 βουλευτές και με το «παρών» τάχθηκαν 4 βουλευτές.
Απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αλ. Αυλωνίτης και Γ. Ασπιώτης, καθώς και ο Χρ. Τριαντοπουλος, ο οποίος, ως ελεγχόμενος, δεν συμμετέχει στην ψηφοφορία.
Κατόπιν της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο προεδρεύων της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε (και το Σώμα ενέκρινε) ότι δίδεται αρχικώς προθεσμία δύο μηνών, από την ημέρα της συγκρότησή της, στην προκαταρκτική επιτροπή για την ολοκλήρωση των εργασιών της.
Η Επιτροπή θα αριθμεί 27 μέλη, εκ των οποίων τα 14 θα είναι από την ΚΟ της ΝΔ και τα υπόλοιπα 13 μέλη θα προέρχονται αναλογικώς κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης (δηλαδή τρία μέλη από το ΠΑΣΟΚ, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΚΚΕ και ένα μέλος από την Ελληνική Λύση, την Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, την Νίκη και τους «Σπαρτιάτες»), καθώς και ένα μέλος από τους ανεξαρτήτους βουλευτές.