Για την προοπτική επαναλειτουργίας του Μουσείου Εκπαίδευσης, του αείμνηστου Χρήστου Τσολάκη, ρώτησε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας ο δ. σύμβουλος Ευθύμης Τρίγγας, ξεκινώντας από τα εγκαίνια το 2006, σε κτίριο που αποκαταστάθηκε με χρήματα του δήμου (350.000€) στο χώρο της τότε πανεπιστημιακής σχολής στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας (πρώην στρατόπερδο). «Το μουσείο, είπε, λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία τουλάχιστον για 10 χρόνια, το επισκέφθηκαν πολλά σχολεία της περιοχής και όχι μόνο, όμως παραδόξως το όραμα ζωής του αείμνηστου καθηγητή σταμάτησε τη λειτουργία του και σιγά-σιγά όλα τα αντικείμενα του μουσείου μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο», υπογράμμισε. Ο κ.Τρίγγας ρώτησε πού βρίσκεται αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός και τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος προκειμένου η δωρεάν του καθηγητή να αποκτήσει και πάλι ζωή.
Στην ερώτηση απάντησε καταρχάς ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Κώστας Ρίζος, επισημαίνοντας: «Μετά την απομάκρυνση του πανεπιστημιακού τμήματος από την Βέροια τα υλικά του αρχείου Τσολάκη μεταφέρθηκαν στην ΚΕΠΑ, με την προοπτική να μεταφερθεί (με παλαιότερη απόφαση δημοτικού συμβουλίου) μαζί με το αρχείο Μπουτόπουλου, στο κτίριο των παλιών δικαστηρίων της Πλατείας Ωρολογίου. Όμως μετά την εμπλοκή του δικαστικού κτιρίου στο Υπερταμείο, επιλέχθηκε η προσωρινή λύση μεταφοράς του σε κτίριο του σχολικού συγκροτήματος απέναντι από το μπάσκετ της Εληάς. Τότε, είχε κατατεθεί αίτημα για να παραχωρηθεί ο χώρος στην ΚΕΠΑ και να λειτουργήσει εκεί έκθεση αλλά απορρίφθηκε από την επιτροπή παιδείας. Το υλικό έχει φωτογραφηθεί και γίνεται έλεγχος ανα τακτά χρονικά διαστήματα από το προσωπικό, για τυχόν φθορές, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία αλλοίωση, το υλικό βρίσκεται σε καλή κατάσταση», είπε.
Σχετικά με το μουσείο εκπαίδευσης τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Βέροιας, τονίζοντας: «Με το σχέδιο Αθηνά, το πανεπιστήμιο έφυγε δυστυχώς απο την πόλη και άρχισε η μάχη, για το ποιος θα πάρει το χώρο του πανεπιστημίου, μεταξύ του δήμου Βέροιας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά και του ίδιου του ΑΠΘ. Και οι τρεις διεκδικούσαν. Εμείς, καταφέραμε και πήραμε το χώρο εκείνο από την υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, έχοντας σκοπό να κάνουμε το μουσικό σχολείο, στο οποίο όμως δεν χωρούσε το μουσείο εκπαίδευσης. Έτσι λοιπόν πήραμε όλα τα πράγματα από κει και τα πήγαμε στο δεύτερο κτίριο του 4ου γυμνασίου όπου αποθηκεύτηκαν προσωρινά τα εκθέματα. Το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ένα από τα τμήματα που θα εγκατασταθεί στο χώρο των παλιών δικαστηρίων θα είναι και το μουσείο εκπαίδευσης. Επειδή κοντεύουμε προς το τέλος του μελετών με τα παλιά δικαστήρια, αυτή η απόφαση θα επικαιροποιηθεί και θα δούμε πραγματικά τι θέλουμε να κάνουμε. Πάντως σίγουρα κάτι με τον πολιτισμό. Δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Οπότε θα ξαναδούμε την απόφαση του 2015 και όντως ένα τμήμα των παλιών δικαστηρίων να φιλοξενήσει το μουσείο εκπαίδευσης».
Η κουβέντα πάντως για τα παλιά δικαστήρια έχει ξανανοίξει δημόσια και το θέμα φαίνεται να επανέρχεται στην τοπική επικαιρότητα!
Σ.Γκ.