Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ευξείνου Λέσχης, Βέροιας έδωσαν συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στον φιλόξενο χώρο της λέσχης τους αναδεικνύοντας για μια φορά ακόμα την αξία της ποντιακής φιλοξενίας.
Ο πρόεδρος Νίκος Τομπουλίδης, η γραμματέας Ευαγγελία Τογκουσίδου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρθηκαν στην ιστορία της Ευξείνου Λέσχης που λειτουργεί χρόνια τώρα, σαν μία μεγάλη οικογένεια.
Για 70 χρόνια φέτος, από την ίδρυση της Ε. Λ. Βέροιας, ο πρόεδρος τόνισε: «Διαχρονικά διαπιστώνουμε, μεταφέροντας και τις διαπιστώσεις παλαιοτέρων μελών και φίλων μας, ότι η λέσχη αποτελεί κοιτίδα παράδοσης, πολιτισμού και ιστορίας αλλά και γενικά καλών ελπίδων για το μέλλον της πατρίδας μας. Η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου που αρχίζει με το μύθο της Αργοναυτικής εκστρατείας τελειώνει με τον ξεριζωμό των προγόνων μας πριν από 100 χρόνια περίπου, μετά από άνιση μάχη με την τουρκική θηριωδία, αφήνοντας αξέχαστες αναμνήσεις από τον αλύτρωτο και αλησμόνητο Πόντο. Η ηθική δικαίωση του Ελλήνων ποντίων για τη συν τελεσθείσα γενοκτονία από την Τουρκία και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το σύγχρονο Ελληνισμό δεν μπορεί παρά να είναι η αφετηρία για το όραμα κάθε συλλόγου προκειμένου να υπηρετεί την ωραία ιδέα του αλησμόνητου Πόντου».
Στην αναφορά τους για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει, επεσήμαναν ότι μέσα από αυτές, θα θυμηθούν οι παλιοί και θα μάθουν οι νέοι για σημαντικές στιγμές του συλλόγου. «Ως φορέας ιδεών, αρετής, ευπρέπειας, σεμνότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και κάθε καλού που μαθαίνουμε στα μέλη και τα παιδιά μας η Λέσχη πρωτοπορεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Βέροιας και όχι μόνο. Προσπαθούμε να κρατήσουμε αναμμένη την φλόγα του πολιτισμού στον τόπο μας και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι οι σύλλογοι να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από την πολιτεία καθώς όλοι εμείς είμαστε πάντα αρωγοί στις προσπάθειες που κάνουν», τόνισε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι: «Σε τόπο χωρίς παράδοση - τίποτα δεν αξίζει, είναι δέντρο χωρίς καρπό - ρόδο που δεν ανθίζει».
Στη συνέχεια παρουσίασε επιγραμματικά τις δράσεις της Λέσχης για το 2025, που έχουν ως εξής::
8/2 ΠΑΡΑΚΑΘ ΠΑΝΟΥΛΗ(ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ)
22/2 ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΨΥΧΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΔΣ(Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ)
ΔΙΜΗΝΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - ΜΑΡΤΙΟΥ: Παρουσίαση εθίμων από τον Πόντο κατά τις πρόβες των τμημάτων (κουκαράς -χάσκα-χελιδονίσματα)
12/3 ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥΤΕΚΝΩΝ( ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ)
16/3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΛΕΣΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ(ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ)
12/4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ)
25 ή 26/4 ΧΟΡΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ)
18/5 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ΄΄ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ΄΄ ΑΠΟ ΤΟΝ κ .ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ (ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ). ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΪΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
31/5 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΄΄ΕΛΒ-70 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ΄΄(ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ)
5/7 ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ(ΚΟΜΝΗΝΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ)
16/8 9ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ
30/8 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΑΡΤΙΛΙΔΗ΄΄ΤΣΑΡΤΙΛΟΣ 2025΄΄ (ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΗΜΑΘΙΑΣ)
ΕΝΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ <<ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ>> ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ(ΘΑ ΚΑΛΕΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ)
29/11 ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ(ΚΤΗΜΑ ΓΚΑΝΤΙΔΗ)
Τέλος το ΔΣ, παρουσίασε και το λεύκωμα των 70 χρόνων, με την πορεία της Λέσχης, με φωτογραφίες και πληροφορίες, ενώ ενημέρωσαν και για το Ποντιακό Λεξικό, 23.000 λέξεων που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.