Η αντίστροφη μέτρηση για 50.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 700.000 εργαζομένους σε εστίαση και τουρισμό ξεκίνησε, καθώς από 1ης Μαρτίου θα εφαρμοστεί καθολικά στους δύο κλάδους η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές, αφού όσοι εργοδότες δεν τηρούν τις υποχρεώσεις του νέου συστήματος θα έχουν πρόστιμα από 2.000 έως και 10.500 ευρώ, ανά περίπτωση.
Ήδη, σταδιακά, έχουν ενταχθεί στο σύστημα τουλάχιστον 750.000 εργαζόμενοι σε περισσότερες από 75.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ, εταιρείες φύλαξης, ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, φορείς του Δημοσίου, βιομηχανία και λιανεμπόριο.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε έναν αναλυτικό οδηγό (είναι διαθέσιμος στο psifiakikarta.gov.gr) στον οποίο για πρώτη φορά καταγράφεται ψηφιακά όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αποσκοπώντας στην επίλυση πρακτικών θεμάτων, καθώς και στην παροχή πληροφοριών για θέματα που αφορούν τις νομοθετικές προβλέψεις για ζητήματα όπως η ευέλικτη προσέλευση και το απολογιστικό σύστημα, οι ειδικοί κανόνες οριζόντιας εφαρμογής και οι οριζόντιες εξαιρέσεις.
Ο οδηγός αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, μια και από την 1η Μαρτίου όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτούς εντάσσονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή κάρτα.
Οπως μάλιστα ισχύει για όλες τις υπόλοιπες ήδη ενταγμένες επιχειρήσεις, μπορούν να κάνουν χρήση της ευέλικτης προσέλευσης και του απολογιστικού συστήματος. Στην πράξη, έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν ρητής συμφωνίας του εργοδότη με τον εργαζόμενο, για ευέλικτη προσέλευση μέχρι 120 λεπτά, η οποία εκκινεί από τη δηλωθείσα έναρξη του ωραρίου στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου απασχόλησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ευέλικτη προσέλευση να έχει δηλωθεί από τον εργοδότη ως επιλογή, για κάθε εργαζόμενο, στο «Εργάνη». Οσο για το απολογιστικό σύστημα, οι εργοδότες που θα επιλέξουν να το χρησιμοποιούν, θα πρέπει να δηλώνουν, έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος ημερολογιακού μήνα, ότι για τουλάχιστον ένα μήνα θα καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών απολογιστικά. Ετσι, κάθε αλλαγή θα περνάει στο σύστημα «Εργάνη» έως και έναν ημερολογιακό μήνα μετά τον μήνα πραγματοποίησής τους.
Από την υποχρέωση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας εξαιρούνται, και μάλιστα οριζόντια, οι εξής περιπτώσεις:
• Ο κύριος ΚΑΔ επιχείρησης δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αυτό ισχύει ακόμη και αν τα υποκαταστήματα έχουν ΚΑΔ που με βάση τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις εντάσσονται στον μηχανισμό της κάρτας εργασίας.
• Ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη στο Τaxis δεν παράγει οικονομική δραστηριότητα (δηλαδή, αυτή είναι μηδέν), γεγονός που αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3, και ο δευτερεύων ΚΑΔ, ο οποίος αποτελεί την κυρίαρχη οικονομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν είναι ενταγμένος ΚΑΔ.
• Οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπάλληλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ή Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, ‹εφόσον ισχύουν γι’ αυτούς οι ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου και δεν έχουν εφαρμογή σε αυτούς οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση.
Σε επίπεδο εργαζομένων, η μη χρήση ψηφιακής κάρτας δικαιολογείται σε διευθυντικά στελέχη, εργαζομένους με τηλεργασία, εργαζομένους με μη σταθερό τόπο εργασίας (ιατρικοί επισκέπτες, επιθεωρητές πωλήσεων, περιοδεύοντες πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί, εργαζόμενοι που επισκέπτονται τους πελάτες του εργοδότη τους, διαφημιστές), εργαζομένους σε «επιχειρήσεις – παρόχους» (εργολάβους), εργάτες γης, αλιεργάτες και εργαζομένους σε οικοδομοτεχνικά έργα καθώς και σε δικηγόρους που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
Καθώς μάλιστα, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα αποτελεί τη δεύτερη συνηθέστερη εργασιακή παράβαση, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, στον οδηγό ξεκαθαρίζεται ότι αν κατά την ελεγκτική διαδικασία διαπιστωθούν παραβάσεις σχετιζόμενες με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τις επιχειρήσεις από τον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, με επιβολή προστίμων τα οποία μπορεί να ανέρχονται και σε 10.500 ευρώ ανά θιγόμενο άτομο.
Πηγή: Kathimerini.gr