Έρευνα – επιμέλεια
Μάκης Δημητράκης
Πριν από λίγες ημέρες «έπεσε» στα χέρια μου το βιβλίο της Ιστορίας που διδάσκεται στην Στ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και από επαγγελματική περιέργεια αλλά και συνταξιοδοτική ενασχόληση (έρευνα τοπικής ιστορίας) ξεφύλλισα τις σελίδες του «ψάχνοντας» να βρω και να δω τι γράφει για τα ιστορικά γεγονότα και δρώμενα κατά την Επανάσταση του Γένους μας στην Κεντρική Μακεδονία , δηλαδή στην περιοχή μας.
Απογοητεύτηκα όμως και για τον χώρο που διατίθεται στο παραπάνω βιβλίο αλλά και για ένα ιστορικό ατόπημα που διαπίστωσα!
Και εξηγούμαι.
Στη σελίδα 95 του βιβλίου (δημοσιεύεται φωτοτυπία) αφιερώνονται 3-4 σειρές στην Επανάσταση στη Μακεδονία ( Εμμανουήλ Παππάς / Χαλκιδική) και 3-4 σειρές στην Επανάσταση στη Νάουσα και τον χαλασμό της όπου μεταξύ άλλων αναγράφεται πως ο Τσάμης Καρατάσος υπήρξε ο στρατιωτικός ηγέτης των Ελλήνων. Και εδώ ακριβώς έχουμε το ιστορικό ατόπημα αφού - όπως όλοι οι ιστορικοί και όλοι οι μελετητές αναφέρουν – αρχηγός των επαναστατικών ελληνικών δυνάμεων υπήρξε ο Γέρο Καρατάσος ενώ ο Τσάμης Καρατάσος που ήταν δευτερότοκος γιος του Αρχηγού έλαβε μέρος στις μάχες ως πρωτοπαλίκαρο του πατέρα του!
Ο Γέρο Καρατάσος, ο Δοβρινός –όπως πολύ σωστά αναγράφεται στον ανδριάντα του που έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στη Μονή της Παναγίας Δοβρά- ιστορικά είναι απών από τον Αγώνα όπως δεν γίνεται καμία αναφορά στην πολύ σημαντική μάχη που έγινε στην παραπάνω Μονή και η οποία χρονολογικά έλαβε χώρα λίγο πριν το χαλασμό της Νάουσας και τη θυσία γυναικόπαιδων της στη θέση «Στουμπάνοι»!
ΑΠΩΝ λοιπόν ο Γέρο Καρατάσος!!! Ποιος ? Αυτός – ο Μακεδόνας Οπλαρχηγός – που μετά τον χαλασμό της Νάουσας έλαβε μέρος στις μάχες της Ρούμελης (στο Σίδερο , στην Πλάκα και στο Πέτα) ενώ λίγο αργότερα συμμετείχε στην πολιορκία του Ναυπλίου. Αυτός που στη συνέχεια πολέμησε στη Σκιάθο, στη Μαγνησία, στην ‘Υδρα , στο Νεόκαστρο ( εναντίον του Ιμπραήμ Πασά), στον Σχοινόλακα και στην Εύβοια μετά τη μάχη της οποίας προβιβάσθηκε στο βαθμό του Στρατηγού!
Ιστορικά ΑΠΩΝ από το βιβλίο είναι ο Γέρο Καρατάσος που για 40 χρόνια πολέμησε τον εχθρό και που για αυτήν του την προσφορά ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας τον τοποθέτησε Χιλίαρχο της 7ης χιλιαρχίας του ελληνικού στρατού και ο Στρατηγός Κωλέττης στον επικήδειο λόγο του μετά το θάνατο του Γέρο - Καρατάσου στις 22 Ιανουαρίου 1830 τον χαρακτήρισε δεύτερο Θεμιστοκλή!!!
Δεν θέλω να πιστέψω πως έγινε «παραχάραξη» (σκόπιμη αλλοίωση), ούτε διαστρέβλωση της αλήθειας. Θεωρώ όμως πως υπάρχει ένα σοβαρό λάθος , ένα ατόπημα και πιστεύω πως οι υπεύθυνοι της Εκπαίδευσης μας , αν το άρθρο αυτό τους γνωστοποιηθεί, να ενημερώσουν την επιτροπή που επιμελείται την Έκδοση Διδακτικών Βιβλίων για να προβεί στην διόρθωση και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας!
Διόρθωση χρειάζεται και η εικόνα (1) στη σελίδα 96 όπου ο Γέρο –Καρατάσος αναγράφεται ως Τσάμης. Άλλωστε η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι συνδεδεμένη με την Τοπική Εφορία Προσκόπων της Βέροιας και είναι γνωστή στα προσκοπάκια της πόλης!!