Σάλο έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι έρχεται κυβερνητική παρέμβαση, με την οποία θα απαγορεύεται η διακίνηση λαδιού σε τενεκέ, ακόμα κι αν πρόκειται για οικογενειακή αποστολή λαδιού, σε μέλος δηλαδή της οικογένειας.
Αναστατωμένοι οι μικροί παραγωγοί ελαιολάδου με οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, από αναφορές ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θα επιβάλλονται βαριές «καμπάνες» ύψους έως 5.000 ευρώ, εάν καποιος μεταφέρει τενεκέ, ακόμα και στο παιδί του, χωρίς παραστατικά.
«Δεν έχω καταλάβει γιατί προκλήθηκε αναστάτωση. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν κυνηγάμε τέτοια πράγματα, δεν έχει αλλάξει κάτι στον τομέα της δωρεάν διάθεσης του λαδιού. Εμείς ασχολούμαστε με το εμπόριο, όχι με την δωρεάν διάθεση. Ειλικρινά, δεν έχουμε καταλάβει ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά. Δεν είπαμε τίποτα, δεν είδαμε καμία κυβερνητική ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Δεν ξέρω πώς ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής. «Για την διακίνηση των αγαθών έρχεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και αφορά εμπόρους και εμπορικές συναλλαγές», επισήμανε.Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό αριθ. 29/2012 που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, ήδη απαγορεύεται η τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, με τις εν λόγω διατάξεις, επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου από παραγωγούς σε τυποποιητές με βυτία ή κατάλληλους περιέκτες, ωστόσο δεν επιτρέπεται η πώληση χύμα ελαιολάδου στους καταναλωτές και επιχειρήσεις εστίασης. Το ελαιόλαδο διατίθεται στους καταναλωτές σε τυποποιημένες συσκευασίες έως 5 λίτρων, μπορεί να διατίθεται σε επιχειρήσεις εστίασης και σε μεγαλύτερες συσκευασίες από 10 έως 50 λίτρα. Δεν επιτρέπεται η διάθεση χύμα ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση, ενώ το ύψος των προστίμων είναι από 500 έως 2.000 ευρώ».
Μάλιστα, αν και η πώληση του ελαιολάδου στον τενεκέ απαγορεύεται, η αποθήκευσή του επιτρέπεται τόσο για προσωπική χρήση όσο και για επαγγελματική διακίνηση, ενώ είναι αποδεκτή ακόμα και η πώληση απευθείας από τον παραγωγό, αρκεί να γίνεται με τα ανάλογα παραστατικά.
Αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου
Για το «σχέδιο» της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα, ρωτήθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι δεν αφορά τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν και δωρίζουν το προϊόν που παράγουν σε φίλους και συγγενείς. «Δεν πρόκειται να πάρει την οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει το νομικό καθεστώς το οποίο ίσχυε πολλά χρόνια πριν την εκλογή της κυβέρνησης αυτής, πριν δηλαδή το 2019, και το δεύτερο είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν αφορά τους παραγωγούς οι οποίοι αυτοκαταναλώνουν το λάδι, δηλαδή καταναλώνουν οι ίδιοι το λάδι τους ή το δωρίζουν σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Αρα, αυτό που λέμε ότι ο τενεκές λάδι που πηγαίνει από τη γιαγιά στα εγγόνια ή στα παιδιά ή από τον έναν αδερφό στον άλλον αδερφό ή από τον φίλο σε έναν άλλον φίλο, δεν έχει να κάνει με αυτή τη συζήτηση. Είναι δεδομένο, γιατί μιλάμε για μία δωρεά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, δεν διέψευσε τα σενάρια περί εντατικοποίησης των ελέγχων για όσους εμπορεύονται χύμα ελαιόλαδο, σημειώνοντας ότι «είναι, λοιπόν, δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος στόχος της κυβέρνησης ή σκοπός ή εξαγγελία πουθενά καταγεγραμμένη ν’ αλλάξει αυτό το οποίο ισχύει, αλλά είναι προφανές ότι σε επίπεδο εμπορίας λαδιού και όχι δωρεάν διάθεσής του θέλουν οι ελεγκτικές αρχές να εφαρμόσουν τον νόμο, να κάνουν ελέγχους, να προστατεύσουν τους παραγωγούς ελαιολάδου, να προστατεύσουν τους καταναλωτές, γιατί υπάρχει κι ένα ζήτημα, της ποιότητας του προϊόντος. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διατάξεις οι οποίες ισχύουν και μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι δεν έχει να κάνει αυτό με την αυτοκατανάλωση».
Δήμας: «Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα»
«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017» δήλωσε και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δήμας, τονίζοντας ότι «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων». Όπως είπε «αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες οτι δεν προχωράμε σε αλλαγές… Στόχος είναι να εξάγουμε ελληνικό ελαιόλαδο τυποποιημένο, αυξάνοντας τον πλούτο που παράγει ο κλάδος», δήλωσε ο υφυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους.