Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Θεολόγος - Φιλόλογος
Η Γέννησή σου Χριστέ ο Θεός ημών
Ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως
Εν αυτη γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες
Υπό αστέρος εδιδάσκοντο.
Σε προσκυνείν τον Ήλιον της δικαιοσύνης
Και σε γινώσκειν εξ ύψους ανατολή
Κύριε δόξα σοι.
Χριστούγεννα! Ημέρα γιορτής, μέρα χαράς και ελπίδας για την παγκόσμια χριστιανική Κοινότητα και για το ανθρώπινο γένος,. Κάθε χρόνο την 25η Δεκεμβρίου πραγματοποιείται το, από αιώνων, ραντεβού του Θεού με τον μεταπτωτικό άνθρωπο που έχει καθοριστεί με μόνο θέμα την επιστροφή του ανθρώπου στον χαμένο ον Παράδεισο. Όλος ο χριστιανικός κόσμος επιδόθηκε σε ένα ανταγωνισμό διακόσμησης των πόλεων των πλατειών και των καταστημάτων. Δέντρα στολισμένα με χιλιάδες ,λαμπιόνια, δώρα και άλλα στολίδια, προϊδεάζουν για τη την έλευση του Μεσσία . Οι ψαλμωδίες κατά την ημέρα της γιορτής μαζί με το άρωμα του θυμιάματος είναι το ζητούμενο των ημερών.
Το σύνθημα της εορταστικής εικόνας του γεγονότος έρχεται από τα βάθη της Ανατολής των τριών Μάγων στην Ιερουσαλήμ. Είναι ειδικοί Επιστήμονες που ασχολούνται με τον έναστρο ουρανό: οι Μελχιόρ, Βαλτάσαρ, Γασπάρ. έτσι τους ονομάζει ο ευαγγελιστής Ματθαίος στο Ευαγγέλιό του. Αναζητούν «που εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων? Είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνείσαι αυτόν.» Και ο μελωδός του απολυτίκιου των Χριστουγέννων συμπληρώνει ότι: το φως το της γνώσεως» ήταν αυτό που «δίδαξε» και φώτιζε το δρόμο του κατά τη διάρκεια της διαδρομής του. « Όταν το έμαθε ο Ηρώδης ταράχτηκε, κάλεσε τους μάγους να μάθει περισσότερα, και τους είπε να πάνε στη Βηθλεέμ να ψάξουν για το παιδί και όταν το βρουν να τον ειδοποιήσουν ώστε δήθεν, να πάει και ο ίδιος να το προσκυνήσει».
Αυτό το φως που φωτίζει τη γνώση στην αναζήτηση του τεχθέντος βασιλέως το βρίσκουμε πολλές φορές στην Αγία Γραφή ΠΑΛΑΙΑ και Κ.ΔΙΑΘΗΚΗ. Να θυμίσω ότι στον Καταστατικό Χάρτη (Σύνταγμα) της χριστιανικής θρησκείας (το Σύμβολο της Πίστεως) αναφέρεται ο Χριστός ως. «Φως εκ φωτός Θεόν Αληθινόν εκ Θεού αληθινού». Το φως το συναντάμε και στη γιορτή των φώτων. Σήμερα τα Φώτα και οι φωτισμοί! Πόσο ψυχωφελές θα ήταν να μπορούσαμε κι εμείς να συναντούσαμε τον αστέρα και να πλησιάσουμε τη Φάτνη. Περίεργο! Ο άνθρωπος την εποχή εκείνη δεν προσέφερε τις απαραίτητες ανέσεις στη Μαρία για την προστασία του Θείου βρέφους. Μήπως θα έπρεπε και εμείς πρώτα να καθαρίσουμε την προσωπική μας φάτνη και να αποβάλουμε τους ρύπους που μας επιβαρύνουν από τον αγώνα μας κατά του κακού.
Οι ζώντες χριστιανοί ανήκουν στην στρατευμένη περίοδο και πορεύονται προς το Ουρανό. Πόσο παραστατικά μας παρουσιάζουν οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των ναών. Στο δάπεδο πορεύονται οι χριστιανοί της στρατευμένης περιόδου. Δίπλα και γύρω στους τοίχους είναι οι μάρτυρες της πίστεως που μας συμπαραστέκονται. Η πορεία συνεχίζεται από τη θυσία της αγάπης του Χριστού ενώ σε μεγάλη διάσταση εικονίζεται η Παναγία μέσα στην μεγάλη αγκαλιά της κρατεί το θείο βρέφος. Είναι η Πλατυτέρα όπως την προσφωνούν οι ποιητές της θρησκευτικής υμνολογίας. Είναι η μεγάλη ΚΛΙΜΑΚΑ, τα σκαλιά τη οποίας θα μας βγάλουν στον Ουράνιο θόλο. Εκεί θα γνωρίσουμε την πλήρη και αδέκαστη δικαίωση του Θεού..
Εκείνο όμως που αποτελεί προτεραιότητα σήμερα στους ανθρώπους είναι η προσευχή στον ιερό ναό την ημέρα της γιορτής. Πόση σημασία είχε για τον χριστιανισμό να συμφιλιωθεί με την ανθρωπιστική παιδεία των αρχαίων Ελλήνων. Πρώτα η γλώσσα αποτέλεσε κλειδί η ελληνική γλώσσα για την διάρθρωση των δογμάτων και την ιεραποστολική δράση των Χριστιανών. Ακολουθεί η εκκλησία,( εκ-καλώ,κλήση) ο θεσμός του πολιτεύματος της αρχαίας Αθήνας που κατά την σύναξη ομοθυμαδόν, παίρνονται οι αποφάσεις οι αποφάσεις για τα προβλήματα της Αθήνας αλλά και της Εκκλησίας.
Είναι σημαντικό να διατηρήσει η Εκκλησία την έννοια της Δημοκρατίας.
Όλες οι Τοπικές και Οικουμενικές Σύνοδοι αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της δημοκρατικής διαδικασίας. Η εκλογή ου Επισκόπου και σήμερα διέπεται από τους κανόνες που κριτήριο για όλα αποτελεί η πλειοψηφία των χριστιανών
Με την ελπίδα ότι και εφέτος τα Χριστούγεννα θα υποδεχτούμε στην φάτνη της καρδιάς τα χαρίσματα του Θείου Βρέφους
ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΕΙΡΉΝΗ ΚΑΙ Η ΕΥΛΟΓΊΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΝΑ ΦΩΤΊΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΥ και τη ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ. Ευχές στο προσωπικό της εφημερίδας και στους φίλους αναγνώστες