Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-Τσόγκα
Καθηγήτρια Φιλόλογος
«Η απόφαση να ασχοληθώ με την ιστορία της ίδρυσης και λειτουργίας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας προέκυψε από το γεγονός ότι υπηρέτησα για δέκα χρόνια ως άμισθος Διευθυντής σε αυτήν και διαπίστωσα τη μεγάλη και διαχρονική προσφορά της στην πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας».
Με την λιτή αυτή παράγραφο του Προλόγου ο συγγραφεύς παρουσιάζει τις «συντεταγμένες» του νεώτερου πονήματός του, που φέρει τον τίτλο: «Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ» και υπότιτλο «Μία πρώτη προσέγγιση», και παράτιτλο διευκρινιστικό: «Η προσφορά της στην πολιτιστική και πνευματική Ανάπτυξη της Βέροιας».
Είναι γνωστός ο εκλεκτός συμπολίτης μας κύριος Παύλος Δ. Πυρινός για το συγγραφικό-ερευνητικό του έργο, το «πολύκαρπο», που επί δεκαετίες προσφέρει στους Βεροιείς και στην ευρύτερη Ημαθία, καθώς και σε κάθε Έλληνα που ενδιαφέρεται για την Πατριδογνωσία μας, αφού το έργο του περιλαμβάνει ευρύτητα σε πλάτος και βαθύτατες σε ουσία γνώσεις, για την τοπική αλλά και την μεγάλη μας Πατρίδα.
Τα θέματα που επιλέγει άπτονται του ενδιαφέροντος όλων των αναγνωστών, καθώς πληροφορούν για σπουδαία παλαιότερα και νεώτερα στοιχεία του πολιτισμού μας, κυρίως τοπικού. Θρησκευτικά θέματα, Μελέτες, Κοινωνικά, Εκπαιδευτικά – Παιδεία γενικότερα, Κοινότητες, Μνημεία, Σύλλογοι, Σωματεία, Ενώσεις, Προσκοπισμός, Φιλόπτωχος, Βιβλιόφιλοι, Θεατρικό, «διασχίζουν» όλην την Ημαθία προσφέροντας γνώση και ευχαρίστηση και προσδοκία για κάτι πολύτιμο που επιθυμούμε να «κατακτήσουμε», να αποκτήσουμε, ή να ανακτήσουμε.
Η αναφορά σε συγγράμματα γίνεται συγκεκριμένα και ειδικά, με τίτλους και επικεφαλίδες, προς αποφυγή συγχύσεως. Καθώς όμως διεξέρχεται το θέμα ο συγγραφεύς, με Ηροδότειες ανάλογες «παρεκβάσεις» και «παρεμβολές», μας πληροφορεί για πλήθος λεπτομέρειες, που δεν θα εύρη κανείς πουθενά αλλού.
Πολυετείς έρευνες και συλλογή πληροφοριών-στοιχείων, μέσα από γραπτά κείμενα σωζόμενα, ακόμη, και μαρτυρίες παλαιοτέρων όσων, κατά καιρούς, ζούσαν ακόμη, μας προσφέρουν ό,τι αναζητούμε και περιμένουμε από ένα βιβλίο, μια συγγραφή, μια έρευνα, και τα συμπεράσματά τους.
Πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις, περιπέτειες, στιγμιότυπα, συνθέτουν ένα σύνολο ενδιαφερόντων, που ευχαριστεί τον νουν και την ψυχή και παράλληλα εμπλουτίζει τις γνώσεις. Δεν είναι μια άχρωμη, ξερή, ανιαρή, μονότονη παράθεση στοιχείων. Αλλά είναι μελέτη βαθειά, που παρουσιάζει το θέμα, πληροφορεί για τις περιστάσεις, και τις εξηγεί, ερμηνεύει, προτείνει, διδάσκει, ενημερώνει για δράσεις και προσόντα, όπου απαιτούνται.
Εμπλουτίζεται η συγγραφή με διαγράμματα, πίνακες, φωτογραφίες προσώπων που ανέλαβαν ευθύνες και προχώρησαν σε δράσεις. Επίσης περιλαμβάνονται φωτογραφίες πρωτοτύπων παλαιών κειμηλιακών Αρχείων, Κατάλογοι ονομάτων προσώπων και φορέων που προσέτρεξαν εθελοντικά για το στήσιμο, την οργάνωση και την λειτουργία, απρόσκοπτη και αποδοτική, του Ιδρύματος-Βιβλιοθήκης. Τονίζεται η οξύνεια και όσων σκέφθηκαν και όσων εργάσθηκαν προς επίτευξη της ιδέας ιδρύσεως Βιβλιοθήκης στην πόλη. Παραδειγματίζει η εθελοντική προσφορά συμπολιτών για την εύρυθμη λειτουργία πρωτίστως του νέου αυτού παιδευτικού οργάνου, στο ξεκίνημά του, αλλά και η ενίσχυση με περισσότερες δράσεις, προθύμως.
Και προσφορές, ώστε και οι εκτός της πόλεως συμπολίτες της Βέροιας να επωφεληθούν από τα προσφερόμενα αγαθά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, κατατίθενται εντίμως. Και προτείνεται, δια του παραδείγματος και πάλιν, η πρόθυμη ανάληψη καθηκόντων σε απλούστερους τομείς Προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης.
Οφείλονται ευχαριστίες από όλους μας προς την μεγάλη, ως προς την προσφορά της, αυτήν Πολιτιστική Μονάδα της Βεροίας. Όσοι «παλαιότεροι», μεγαλύτεροι στην ηλικία, μπορούν να θυμούνται και ως συνεργάτες είτε ως απλοί επισκέπτες-αναγνώστες την προσφορά στην Πνευματική και την Πολιτιστική, γενικά, παρουσία, με διάφορες εκδηλώσεις-δράσεις και με αναγεννησιακές προσπάθειες.
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη προσφέρει, «ανοιχτόκαρδα», Αναγνωστήρια, Δανειστικό τμήμα, Πληροφορίες ποικίλου ενδιαφέροντος, Παρουσιάσεις Βιβλίων, Λογοτεχνία, Μουσικά θέματα, Διαλέξεις επιστημονικού περιεχομένου, Εκθέσεις βιβλίων, Εικαστικά, Παιδικά τμήματα για αντίστοιχες δραστηριότητες και άλλα παρόμοια. Προσφέρει «άπλετα» ψυχαγωγία με την πρώτη και κύρια σημασία του όρου, και επίσης προσφέρει μια κύρια προσφορά!, το δανειστικό αυτοκίνητο, που κινείται σε περιοχές όπου δεν είναι εύκολη η μετακίνηση προς την Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Επίσης, το σύνολο της συγγραφής απαντά, κοντά στα άλλα, πώς διοικείται μια τέτοια «επιχείρηση» πνευματική, ώστε να αποδίδει καρπούς-οφέλη από την καλλιέργεια της Γνώσεως, της Επιστήμης, της Τέχνης, της Λογοτεχνίας, κατά τον δυνατό τρόπο, και των πολιτιστικών ευκαιριών γενικότερα.
Όθεν, συγχαίρουμε τον συγγραφέα και ευχαριστούμε τον κύριο Παύλο Πυρινό.
Με σεβασμό για την πολυετή προσφορά του στο πεδίο της Γνώσεως.
Με τιμή στον συνειδητό πολίτη που γνωρίζει τις υποχρεώσεις, τις ουσιαστικές, απέναντι στο Σύνολο.
Με αγάπη αδελφική στον φίλο και συνάδελφο-συμπαραστάτη.
Με αγάπη και τιμή,