Με παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, επετεύχθη τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο που αφορά στις ΔΕΥΑ, η οποία καταργεί τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις, ενισχύει με 200 εκατ. τις ΔΕΥΑ και όχι 150 εκατ. μέσω δανείου.
Επίσης, όποια ΔΕΥΑ δεν θέλει να συγχωνευθεί, κυρίως εκείνες που δεν χρωστούν, θα λάβει ενίσχυση το 30%, ενώ εκείνες που επιθυμούν να συγχωνευθούν, κυρίως λόγω χρεών θα λάβουν το 70% της οικονομικής ενίσχυσης.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, πρόκειται για μία νίκη όλων μας. Της ΚΕΔΕ, της ΕΔΕΥΑ και της ΕΕΤΑΑ, με την συμβολή του κ. Λιβάνιου, ο οποίος βοήθησε πολύ στην απόφαση αυτή και κατά κάποιον τρόπο το πήρε πάνω του το θέμα αυτό.
Μάλιστα οι τελευταίες συναντήσεις έγιναν στο ΥΠΕΣ και όχι στο Υπουργείο Υποδομών. Να τονιστεί δε ότι, “ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τους κ. Βορίδη, Λιβάνιο, Σκυλακάκη και Πετραλιά, από την οποία αποχωρήσαμε, αφού δεν συμφωνούσαμε με τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις, εκείνοι συνεδρίασαν μετά μόνοι τους…”, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.
Να σημειώσουμε ότι την συναινετική λύση για το θέμα της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ προανήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο aftodioikisi.gr , όπου ανέφερε συγκεκριμένα:
«Αυτό που προέχει είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης από τους Δήμους της χώρας και, κυρίως, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η οποία θα είναι για τα επόμενα έτη μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται ένας ζωηρός και παραγωγικός διάλογος με την Αυτοδιοίκηση, ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούν να μένουν σχήματα τα οποία ούτε εισπράττουν λογαριασμούς, ούτε μπορούν να διαχειριστούν έργα τα οποία είναι απαραίτητα και, κυρίως, δεν έχουν την τεχνική και διοικητική επάρκεια για να διασφαλίσουν την ορθολογική διαχείριση του νερού.
…Ο διάλογος συνεχίζεται και με την ΚΕΔΕ και με την ΕΔΕΥΑ. Σύντομα θα δούμε και από το υπουργείο Περιβάλλοντος την πληρέστερη νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και ο διάλογος με την Αυτοδιοίκηση. σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω, η μεγάλη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η οποία θα είναι, ίσως, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία».
Πηγή: aftodioikisi.gr