Σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου- Κυβερνητικό σχέδιο με τρεις άξονες για προστασία ανηλίκων από κινδύνους στο διαδίκτυο: Kids Wallet, γονικός έλεγχος, νομοθετικές πρωτοβουλίες -Θα παρουσιαστεί αναλυτικά στις 30 Δεκεμβρίου

Σύσκεψη χθες υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου- Κυβερνητικό σχέδιο με τρεις άξονες για προστασία ανηλίκων από κινδύνους στο διαδίκτυο: Kids Wallet, γονικός έλεγχος, νομοθετικές πρωτοβουλίες -Θα παρουσιαστεί αναλυτικά στις 30 Δεκεμβρίου

Την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου και τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) απασχόλησε η σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το εθνικό σχέδιο  θα κινηθεί σε τρεις άξονες: ενημέρωση, ρυθμιστικές παρεμβάσεις και Κανονιστικό πλαίσιο και θα παρουσιαστεί, σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι άξονες του εθνικού σχεδιασμού

Στο κομμάτι της ενημέρωσης, θα δοθεί μεγάλη έμφαση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον γονικό έλεγχο και τι μπορεί να γίνει με τα υφιστάμενα εργαλεία όπως η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες, ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές.

Για τον άξονα αυτό θα ακολουθήσει με το νέο έτος μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης. Εξάλλου στη σύσκεψη τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της συμμετοχής των γονιών αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ρυθμιστική παρέμβαση αφορά στο Kids Wallet , που θα λειτουργεί ως «ηλικιακός κόφτης», καθώς, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη. Θα διατίθεται για συσκευές IOS και Android από τα αντίστοιχα ψηφιακά καταστήματα και θα «συνδέει» την εφαρμογή μέσου κοινωνικής δικτύωσης με την εφαρμογή ελέγχου. Θα είναι διαθέσιμο στο πρώτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,  εκφράστηκε και η άποψη για οριζόντια απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών, όμως την παρούσα στιγμή είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ευθεία απαγόρευση, δεδομένου ότι και η Ευρώπη εφαρμόζει πιο ήπια μέσα. 

Ωστόσο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αιχμή τη διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλίδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εμείς δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε ένα μέτρο που θα είναι ένα πυροτέχνημα. Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Μιας ευρείας στρατηγικής. Το ένα είναι για το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, να γνωρίζουν τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, να κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης και θα πει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα ο πρωθυπουργός. Αλλά μην περιμένετε από αυτήν την κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις πάνω από τον πήχη της πραγματικότητας», τόνισε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης,.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους η διαδικτυακή βία 

Ενδεικτικά για την ανάγκη ενημέρωσης και προστασίας των ανηλίκων από κινδύνους στο διαδίκτυο είναι και τα  αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας για την  «Βία στο διαδίκτυο» που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά το διάστημα Νοέμβριος- Μάρτιος 2023-2024. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 4.800 μαθητές ηλικίας 12 -18 ετών μέσω ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε εντός ωρολογίου προγράμματος. Το 52% των εφήβων που απάντησαν ήταν κορίτσια και το 48% αγόρια.

Η έρευνα έδειξε ότι: 

• 49% έχει βιώσει βία στο διαδίκτυο ως παρατηρητής.

• 13% έχει πέσει θύμα βίας στο διαδίκτυο.

• 44% έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού παρενόχλησης ή κακοποίησης λόγω φύλου.

• 11% έχει βιώσει παρενόχληση ή κακοποίηση λόγω φύλου.

• 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο.

• 11% αισθάνθηκε πίεση ή εξαναγκασμό να μοιραστεί προσωπικές/φωτογραφίες βίντεο στο διαδίκτυο.

• 46% δεν νιώθει ασφάλεια στο διαδίκτυο.

• 39% δεν γνωρίζει πώς να αναφέρει περιστατικά διαδικτυακής βίας. 

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν ότι η διαδικτυακή βία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους (83%) ενώ 44% δεν νιώθει ασφάλεια όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Οι έφηβοι φαίνεται ότι νιώθουν λιγότερη ασφάλεια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες live streaming (46%), ακολουθούν οι πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών, τα chat rooms (27%) και τα περιβάλλοντα instant messaging (26%).

Η έρευνα αναδεικνύει την αναγκαιότητα περισσότερης ενημέρωσης των εφήβων για τους τρόπους ενδεδειγμένης αντίδρασης όταν βιώνουν ή συναντούν βία στο διαδίκτυο.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα