Γράφει ο Τάσος Βασιάδης
Η επικαιρότητα στην Ελλάδα εν μέσω των διεθνούς ενδιαφέροντος γεγονότων, των ποικίλων πολιτικών διεργασιών και των ακραίων κοινωνικών φαινομένων που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, περιλαμβάνει αμυδρά την συζήτηση επί του Οικονομικού Προϋπολογισμού που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Στα πλαίσια των ευρωεκλογών που διενεργήθηκαν πρόσφατα και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανέλαβε τα καθήκοντα της, αναπτύχθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη, έντονη κινητικότητα από τις ευρωπαϊκές ιατρικές οργανώσεις, η διαμορφωθείσα Κοινή Διακήρυξη σχετικά με το κεφαλαιώδες ζήτημα της ΥΓΕΙΑΣ, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνιών και των πολιτικών σχηματισμών που συμμετέχουν στις σχετικές διεργασίες.
Η Κοινή Διακήρυξη η οποία έγινε γενικά αποδεκτή, διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
Οι περιορισμοί των δαπανών που αφορούν την Υγεία στους Προϋπολογισμούς, επιδεινώνουν γενικά το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών.
Περιορίζουν δραματικά την ευχέρεια πρόσβασης στην περίθαλψη, την χρήση των συγχρόνων τεχνολογιών της υγείας, την αξιοποίηση των καινοτομιών και την στελεχιακή ανανέωση, προκαλώντας έτσι διαρθρωτικές ανισότητες.
Οι επικαλούμενοι ως αναγκαίοι περιορισμοί στον τομέα της Υγείας, πρέπει να αξιολογούνται με βάση τις σοβαρές συνέπειες που συνεπάγονται.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί γενική και αδιαμφισβήτητη αρχή ότι, οι δαπάνες για την πρόληψη των ασθενειών, είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις οικονομικές επιβαρύνσεις που συνοδεύουν την αντιμετώπιση τους.
Αποτελεί επομένως άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα, η αναβάθμιση των δαπανών για την Υγεία στους Προϋπολογισμούς.
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
Δια των Προϋπολογισμών επιβάλλεται η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατόν επίπεδου ιατρικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και άσκησης, η ασφαλής κινητικότητα ιατρών και ασθενών, η πρόβλεψη συνθηκών εργασίας σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις για τους λειτουργούς της Υγείας και η παροχή τεκμηριωμένα ισότιμων υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλότερη ποιότητα στην περίθαλψη όλων των πολιτών.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Η έννοια της ισότιμης ασφάλειας και πρόσβασης ΟΛΩΝ των πολιτών, σε ΟΛΑ τα Υγειονομικά Συστήματα, επιβάλλεται να προβλέπεται στον Προϋπολογισμό και να ενθαρρύνεται η καθιέρωση ενός συστήματος μελέτης των ανεπιθύμητων συμβαμάτων, προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ανθρώπινοι παράγοντες, οι ιατρικοί εξοπλισμοί, οι δομές περίθαλψης, τα φαρμακευτικά προϊόντα κλπ., αλληλοεπιδρούν στη διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών στον τομέα της Υγείας.
Με αυτό τον τρόπο θα θεσπιστούν τα ασφαλέστερα πρότυπα στην ιατρική πρακτική, προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλότερη ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Η ιατρική έρευνα είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των νέων θεραπειών και των νέων φαρμάκων.
Στην διαμόρφωση του Προϋπολογισμού, επιβάλλεται να υπάρχει πρόβλεψη για την υποστήριξη της ιατρικής έρευνας προς ενίσχυση της αναγκαίας τεχνογνωσίας, με την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και του υψηλότερου επιπέδου προστασίας για τους ασθενείς που συμμετέχουν στην έρευνα.
ΙΣΟΤΙΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Οι ανισότητες ως προς την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στις επιλογές της περίθαλψης, είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικες, αλλά και ηθικά μη αποδεκτές, καθώς παραβιάζουν το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που είναι η Υγεία.
Κατά την διαμόρφωση του Προϋπολογισμού επιβάλλεται να συνυπολογίζονται και οι συγκεκριμένοι κοινωνικοί παράγοντες που σχετίζονται με την περίθαλψη των πολιτών, ώστε οι ανισότητες στην Υγεία να πάψουν να υφίστανται.
Με αφορμή την επικαιρότητα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, επιβάλλεται να υποστηριχθούν οι θέσεις για την ισότιμη ασφάλεια και πρόσβαση όλων των πολιτών σε όλες τις Υπηρεσίας Παροχής Υπηρεσιών Περίθαλψης, ώστε να κλείσει το χάσμα των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας
Αυτή η διακήρυξη ενέχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική κοινωνία, λόγω της επίκαιρης συζήτησης για τον Προϋπολογισμό και της νομοθετικής κινητικότητας που καταγράφεται για θέματα Υγείας, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των Φορέων της Ιατρικής Κοινότητας.
Ειδικότερα η πρόβλεψη για τις δαπάνες της Υγείας, στα πλαίσια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, αποτελεί ένα ζήτημα μείζονος κοινωνικής σημασίας, στο οποίο επιβάλλεται να πάρει θέση η ίδια η κοινωνία μέσω των ποικίλων Φορέων που συνθέτουν την δομή της.