Εμμένει το ΔΣ της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 στη Λάρισα, στη δεσμευτική απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου που έγινε πρόσφατα στη Ρόδο και ομόφωνα αποφασίστηκε από τους συνέδρους, οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ να είναι εθελοντικές και όχι αναγκαστικές, με σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές και την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμαρχοι της χώρας ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ, της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ εκφράζουν την έντονη, απόλυτη και πλήρη αντίθεση τους στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ ‘’Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης’’. Θέτουν δε, ως προϋπόθεση η συζήτηση να διεξαχθεί με βάση την κοινή πρόταση ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ και ΕΕΤΑΑ για συνενώσεις μόνο σε εθελούσια βάση και με επισπεύδον το αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση Υπουργείο Εσωτερικών και όχι το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, δε μπαίνει σε καμία επιμέρους συζήτηση για το σχέδιο νόμου που απεστάλη από το ΥΠΕΝ.
Στη συνεδρίαση της Λάρισας συζητήθηκαν εκ νέου τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία των Δήμων, όσο και τις εξελίξεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, αναπτύχθηκαν οι απόψεις των αιρετών που κατέθεσαν για μια φορά ακόμα την αγωνία τους, για τις εξελίξεις και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.
Μεταξύ άλλων απασχόλησε τους δημάρχους και η μορφή του πλαισίου των αντικειμενικών κριτηρίων που θα καθιστά τα νέα σχήματα των ΔΕΥΑ βιώσιμα, το πώς προκύπτει ότι θα βελτιωθεί η παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης μέσω της αναγκαστικής συνένωσης των ΔΕΥΑ σε νέες Δημοτικές Επιχειρήσεις που τις ονομάζει ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ότι συνενώνονται αναγκαστικά ανομοιογενείς φορείς (ΔΕΥΑ) με διαφορετική λειτουργική και οικονομική κατάσταση και χωρίς να χρησιμοποιούνται για την συνένωση αντικειμενικά κριτήρια (γεωγραφικά, οικονομικά, κ.λπ.), ενώ τέθηκε και το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Εν κατακλείδι, η ΚΕΔΕ στηρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία μεγαλόσχημων ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό ( ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο), μόνο σε εθελούσια βάση και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση, ενώ σε ότι αφορά στα νησιά, η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα.
Όπως φαίνεται, η στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το αν τελικά θα καταθέσει ως έχει προς διαβούλευση και ψήφιση το σχέδιο νόμου, μετά τη συνολική απόρριψή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, χωρίς να μπει σε επιμέρους συζήτηση, αναμένεται με ενδιαφέρον.