Αυτό που ακούγεται εδώ και καιρό στην πόλη ως πρόθεση του δήμου να διεκδικήσει η Βέροια τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2035, γνωστοποιήθηκε και επίσημα, λίγες ημέρες πριν λήξει το 2024. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Κώστας Βογιαζίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, ανακοίνωσαν τη συνεργασία με τον κ. Γιάννη Τροχόπουλο, ο οποίος έδωσε το πρώτο του στίγμα, αυτό που ορίζει εδώ και χρόνια τη στάση του απέναντι στους μεγάλους στόχους και τις προκλήσεις: «Κρείττον το σιγάν», μέχρι να γίνουν τα πρώτα σταθερά βήματα και υπάρξει κάτι χειροπιαστό. «Θα ήθελα να μην υπάρχουν προσδοκίες, οι άνθρωποι μπορεί να ονειρεύονται οι θεσμοί όμως είναι πολύ προσεκτικοί», είπε ενώ ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο για την εξαιρετικά τιμητική πρόταση της συνεργασίας. «Δούλεψα χρόνια στη δημόσια βιβλιοθήκη και η επιστροφή μου από την Αθήνα, συνδυάζεται με κάτι καλό για την πόλη», πρόσθεσε.
Την μεγάλη σημασία της συνεργασίας όλων (δήμου, φορέων, ομάδων, πολιτών, κ.α.) επεσήμανε ο Λ. Ασλανίδης ενώ ο Κ. Βοργιαζίδης διευκρίνισε ότι αυτό που καταρχάς ξεκινάει, είναι η διαδικασία διερεύνησης, σε βάθος χρόνου, των προϋποθέσεων κατάθεσης φακέλου. «Είμαστε δηλαδή στις πρόδρομες ενέργειες για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πού μπορούμε να καταλήξουμε. Θεωρούμε ότι υπάρχουν τα εχέγγυα, αφενός με την συνεργασία του Γιάννη Τροχόπουλου, ως άμισθου συνεργάτη, αλλά και μίας ομάδας που θα δουλέψει για αυτό», τόνισε ο δήμαρχος.
Παρόντες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως εκπρόσωποι φορέων, ήταν η Μαρία Ανδρεάδου από την ΠΕ Ημαθίας και ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, Κώστας Ρίζος, που δήλωσαν την συμπαράστασή τους στο εγχείρημα, η διευθύντρια της ΚΕΠΑ Κατερίνα Γρηγοριάδου, καθώς και ο κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης, εδώ και χρόνια, «αειθαλής» όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος, υποστηρικτής της διεκδίκησης, ως εθελοντής στην ομάδα, η οποία θα διευρύνεται στην πορεία.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο φάκελος τυπικά θα πρέπει να υποβληθεί το 2028, στην συνέχεια θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στα επόμενα 6 χρόνια, μέχρι το 2034, θα πρέπει να υλοποιηθεί ότι απαιτείται.
Τα βασικά κριτήρια επιλογής που απαιτούνται για να εξασφαλίσει μία πόλη τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, είναι;
-Η συνεισφορά στην μακροπρόθεσμη πολιτιστική στρατηγική
-Η ευρωπαϊκή διάσταση
-Το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο
-Η ικανότητα υλοποίησης
-Η προβολή
-Η διοίκηση
Και τα 6 κριτήρια έχουν την ίδια βαρύτητα για την επιλογή.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, ο Θεσμός καθιερώθηκε επι υπουργίας της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και η πόλη που επιλέγεται εκτός από το οικονομικό μέρος, λαμβάνει μια αρκετά μεγάλη δημοσιότητα, μια δυναμική εξωστρέφειας αλλά και συνεργασίας με αντίστοιχες πόλεις και δομές.
Σοφία Γκαγκούση