Εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν τον κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την περαιτέρω διμερή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, oι ηγέτες των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου - Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Τις εργασίες της φετινής συνόδου απασχόλησαν πρωτίστως οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια χρονιά η οποία σηματοδότησε την 50η επέτειο της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την κινητοποίηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, το δείπνο στη Νέα Υόρκη υπό τον Γενικό Γραμματέα στις 15 Οκτωβρίου και την πρόθεσή του για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι δύο ηγέτες τόνισαν εκ νέου ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά, σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-18 Απριλίου.
«Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.
«Είμαστε ακλόνητοι σε θέματα κυριαρχίας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη θετική δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελπίδα επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό ενόψει της πενταμερούς το 2025. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και της στενής συνεργασίας των δύο χωρών σε ενεργειακά και εθνικά θέματα. Επίσης, επισήμανε ότι η βελτίωση στις σχέσεις με την Τουρκία δεν μεταβάλλει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας σε ζητήματα κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου.
«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους μέλους Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την υπ’ αριθμόν έναν προτεραιότητα μας», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στην Σύνοδο εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις το κυπριακό έγινε συζήτηση και στη συνεργασία των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς και κυρίως στη συνεργασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας σε νέους συναφείς τομείς, όπως η εργασία και η κοινωνική πολιτική, ώστε να συμπληρώσουν τους ήδη υφιστάμενους τομείς συνεργασίας στην παιδεία και την υγεία.