Νόμος του κράτους είναι ο προσωπικός γιατρός, μετά την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον Προσωπικό Γιατρό και την σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών». Στην τροπολογία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, «ναι» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισε η Νέα Αριστερά και η «Νίκη».
Το νομοσχέδιο σύμφωνα με την κυβέρνηση, στοχεύει να βελτιώσει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας και να ενισχύσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
Διεύρυνση Προσωπικών Ιατρών: Συμμετοχή περισσότερων ιατρών, και συγκεκριμένα ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου και ιατρών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.
Οικονομικά κίνητρα για νέους ιατρούς: Για πρώτη φορά δίνονται εφάπαξ 40.000 ευρώ σε επίπεδο μικτών απολαβών σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν σε κενές θέσεις στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.
Εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό σε τοπικό επίπεδο (σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων ή Περιφερειακής Ενότητας) ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ιατρό κοντά στο μέρος που κατοικεί, μειώνοντας τα εμπόδια πρόσβασης. Αυτόματη εγγραφή για όσους πολίτες δεν πραγματοποιήσουν εγγραφή σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους έως την 01.06.2025.
Προσωπικός Παιδίατρος για τα παιδιά (χωρίς υποχρεωτική εγγραφή): Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού.
Ιδρύονται 8 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας στις 7 Ιατρικές Σχολές/Τμήματα της χώρας (2 στην Αθήνα και από 1 στις υπόλοιπες). Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα υπηρετούν 35 μέλη ΔΕΠ, με επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στους πολίτες, την εκπαίδευση ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έρευνα, την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την προαγωγή υγείας της κοινότητας και την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.
Εισάγονται Σταθμοί Τηλεϊατρικής στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας με στόχο τα μέλη ΔΕΠ που θα αναλάβουν το έργο της Επείγουσας Ιατρικής να μπορούν να εξετάζουν πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και να συμβουλεύουν κατάλληλα συναδέλφους τους ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά και να μειωθούν οι αχρείαστες διακομιδές. Επιπλέον, το Δίκτυο Τηλεϊατρικής περιλαμβάνει 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα ώστε να μπορούν οι ασθενείς να έχουν φροντίδα κατ’οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση σε όποιο σημείο της χώρας κι αν διαμένουν.
Με υπουργική τροπολογία, που ενσωματώνεται στο παρόν νομοσχέδιο, υλοποιείται το πρόγραμμα για την επιτάχυνση των εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα προβλέπει την αποζημίωση των ιατρικών ομάδων που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση ασθενών που περιμένουν στην ενιαία λίστα χειρουργείων για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Παράλληλα, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές υγείας. Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, στο τέλος του μήνα ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία για 37.000 ασθενείς στα οποία μπορεί να μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων. Ακόμα, οι φορείς υλοποίησης (δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία) δύνανται να συμβάλλονται και με ιδιωτικές δομές διενέργειας χειρουργικών πράξεων (π.χ. νοσοκομεία ή Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας), προκειμένου να υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς «δημοφιλείς» χειρουργικές πράξεις, όπως είναι η επέμβαση καταρράκτη.
Επίσης με τροπολογία δεν απαιτείται πλέον διακοπή απασχόλησης για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας. Έτσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι εργαζόμενοι με αναπηρία θα λαμβάνουν κανονικά τη κύρια σύνταξή τους χωρίς καμία μείωση και χωρίς παρακράτηση από τον μισθό τους.