Ένα μεγάλο και δύσκολο έργο υπηρετεί εδώ και 112 χρόνια η Φιλόπτωχος Κυριών Βέροιας, το παλαιότερο σωματείο της πόλης που ιδρύθηκε στις 14 Αυγούστου 1905, μετά από προτροπή του Πατριαρχείου που επιθυμούσε να ιδρυθούν φιλανθρωπικά σωματεία, προκειμένου να ανακουφίσουν τον πάσχοντα . Το σωματείο, πέρα από τον αρχικό του σκοπό, τα τελευταία 80 χρόνια, από το 1944 ,στηρίζει και με καθημερινά γεύματα δεκάδες οικογένειες και άπορους δημότες της περιοχής μας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Φιλοπτώχου που εδρεύει στη γωνία των οδών Κωττουνίου & Μ. Καρακωστή 3, για να επικοινωνήσει ευρύτερα το έργο της και σε νεότερους ηλικιακά συμπολίτες και εν δυνάμει υποστηρικτές, διοργανώνει την τρέχουσα εβδομάδα, με την στήριξη του Δήμου, τοπικές δράσεις εν είδη καμπάνιας, με κεντρική εκδήλωση αυτή του ερχόμενου Σαββάτου 16 Νοεμβρίου (11.00 πμ) στον πεζόδρομο της Ιπποκράτους και Πρ. Ηλία, ενώ χθες το μεσημέρι έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο, παρουσία του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην εκδήλωση που δίνει την ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος την ιστορία της Φιλοπτώχου* και του συσσιτίου της, όλα τα αυτά τα χρόνια, ως αρωγός του κοινωνικού συνόλου. «Οι συμπολίτες μας πρέπει να μάθουν τι έκανε τόσα χρόνια και τι συνεχίζει να κάνει η Φιλόπτωχος», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
80 χρόνια καθημερινό «καζάνι»
Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος Δέσποινα Τελάλογλου, επεσήμανε ότι φέτος η φιλόπτωχος επικεντρώνεται στα 80 χρόνια του συσσιτίου και στην παρουσία του σωματείου δίπλα σε κάθε συμπολίτη που έχει ανάγκη. «Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της ιστορίας, από τον πόλεμο μέχρι σήμερα, υπάρχει καθημερινό καζάνι για το συσσίτιο, στο οποίο έρχονται τα τελευταία χρόνια και νέες οικογένειες με μικρά παιδιά. Μοιράζουμε 70 μερίδες καθημερινά, που σημαίνει ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες υλικών και τροφίμων», πρόσθεσε δίνοντας μια εικόνα μέσα από απλές μαθηματικές πράξεις ώστε να μπορέσει να καταλάβει κάποιος το μέγεθος του έργου που επιτελείται. Με απλούς αριθμούς ανέφερε ότι για ένα μόνο γεύμα χρειάζονται 30 κιλά πατάτες, 15 κιλά κρέας ή 15 κοτόπουλα, 16 πακέτα μακαρόνια, 8 κιλά φασόλια ή φακή και 1 λίτρο λάδι την ημέρα, οπότε υπολογίστε τι ποσότητες χρειάζονται για τις οικογένειες και τους άπορους συμπολίτες μας που έρχονται και παίρνουν φαγητό. Εάν δίνουμε 60 μερίδες μέσο όρο ανα ημέρα, φανταστείτε ότι για όλο το χρόνο (12 μήνες) θέλουμε 17.000 μερίδες φαγητού… Στα 80 χρόνια υπολογίστε πόσες ποσότητες έχουν μαγειρευτεί και διανεμηθεί…» τόνισε η πρόεδρος.
Μέχρι το 2008 μοιραζόταν 50 μερίδες την ημέρα, από το 2009 έγιναν 80 και το καζάνι δεν χωρούσε πλέον άλλο. Σήμερα οι μερίδες μειώθηκαν στις 70, ενώ οι ανάγκες για πολλές οικογένειες παραμένουν και αυξάνονται. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, πολλές οικογένειες αλλά και μόνοι άνθρωποι, διστάζουν ή ντρέπονται να φτάσουν στην πόρτα της Φιλοπτώχου.
Για τον λόγο αυτό, το ΔΣ απευθύνεται σε πολίτες που πιθανόν γνωρίζουν κάποια άτομα που έχουν ανάγκη, ώστε να ενημερώσουν το Σωματείο το οποίο θα ενεργήσει σχετικά και με διακριτικότητα.
«Η Βέροια είναι ευαισθητοποιημένη πόλη»
Η αντιπρόεδρος Έλσυ Κορδονίδου, ανέφερε ότι κάθε μέρα περνούν άτομα και ζητούν ακόμα και ένα φλιτζάνι λάδι, ή χρήματα για ψωμί ή εισιτήριο για να πάνε στο νοσοκομείο για εξέταση. «Είναι μία καθημερινή κατάσταση, αλλά κάτι πολύ καλό κάνουν οι πολίτες της Βέροιας αφού καταφέρνουν και βοηθούν δεκάδες άτομα που χρειάζονται το συσσίτιο της Φιλοπτώχου. Η πόλη είναι ευαισθητοποιημένη και καμία προσφορά δεν είναι μικρή, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να μην πεινάσει κανείς σε αυτή την πόλη», πρόσθεσε.
Η Φιλόπτωχος πέρα από το συσσίτιο, μοιράζει 150 δέματα Χριστούγεννα και Πάσχα, με τρόφιμα για τις οικογένειες, ενώ το καλοκαίρι που κλείνει για ένα μήνα λόγω άδειας της μαγείρισσας, προμηθεύουν τις οικογένειες με τρόφιμα, για να μπορούν να πορευτούν.
Για να υπάρχουν όμως αυτά τα τρόφιμα, το ΔΣ απευθύνεται και παρακαλεί εταιρείες, παραγωγούς, πολίτες και φορείς, να συμβάλουν στο έργο τους με προσφορές προϊόντων, ενώ πολλά από αυτά τα αγοράζουν από το ταμείο του σωματείου.
Στόχος, να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι
Το ζητούμενο ωστόσο είναι να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι που δεν γνωρίζουν την Φιλόπτωπο, είπε η πρόεδρος, ώστε να υπάρχει συνέχεια, αλλά και περισσότερες συνδρομές (10 ευρώ τον χρόνο) και δωρεές καθώς οι παλαιότερες γενιές φεύγουν και οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν το έργο και τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν.
Τα τελευταία χρόνια που έχουν μειωθεί τα έσοδα από δωρεές, το Σωματείο σταμάτησε να δίνει τα τακτικά βοηθήματα σε άπορες οικογένειες και σε φοιτητές και πλέον περιορίστηκε στα έκτακτα.
«Τα έσοδα για το μεγάλο αυτό έργο της προσφοράς των 119 ετών , βασίζονται στις συνδρομές των μελών, στις διάφορες εκδηλώσεις (κοπή βασιλόπιτας, εκδρομές κ.ά ) και στις δωρεές του κόσμου. Δεν έχει λάβει και δε λαμβάνει καμία κρατική ή άλλου είδους επιχορήγηση. Ως εκ τούτου κάθε προσφορά είναι για μας πολύτιμη», τόνισαν.
Απαντώντας σε πιθανές ερωτήσεις του κόσμου για τους δικαιούχους του συσσιτίου, η κα Κορδονίδου διευκρίνισε ότι έχουν ατομικό φάκελο για τον κάθε ένα που αποδεικνύει την οικονομική και οικογενειακή του κατάσταση.
Κάλεσμα στην εκδήλωση του Σαββάτου
Κλείνοντας ευχαρίστησαν όλους του φορείς, τους επαγγελματίες και τους πολίτες που στηρίζουν την Φιλόπτωχο τόσα χρόνια και κάλεσαν τον κόσμο στην εκδήλωση του Σαββάτου, όπου συμμετέχει η χορωδία της Ελένης Αναγνώστου, ενώ οι κυρίες της Φιλοπτώχου θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό.
Στην συνέντευξη Τύπου ήταν παρούσες και τα μέλη του ΔΣ, Κατερίνα Μαζαράκη, Εύα Κανδύλα, Γέση Βλαχογιάννη και Ελένη Μποχωρίδου.
Σοφία Γκαγκούση