Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία κτηματογράφησης και στη χρήση της τεχνολογίας για την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και στην ψηφιακή διακυβέρνηση φέρνει ο νόμος 5142/2024. Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην κοινοποίηση των διατάξεων του νόμου 5142/2024, αποσαφηνίζοντας τις νέες δυνατότητες για πολίτες και επιχειρήσεις, που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτερη εξυπηρέτηση και μείωση της γραφειοκρατίας.
Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες είναι η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών μέσω μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης διαπιστώσει ότι τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου του, όπως το μέγεθος ή τα όρια του οικοπέδου, είναι λανθασμένα, μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης μέσω της πλατφόρμας. Η αίτηση συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα και κοινοποιείται αυτόματα στους ιδιοκτήτες των γειτονικών ακινήτων, εάν οι αλλαγές τους επηρεάζουν. Μέσω αυτής της διαδικασίας, αποφεύγονται οι καθυστερήσεις που προκαλούνται από τη γραφειοκρατία, ενώ η διόρθωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα.
Επιπλέον, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν πράξεις στο Κτηματολόγιο ηλεκτρονικά, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένας συμβολαιογράφος που χρειάζεται να καταχωρίσει ένα συμβόλαιο, μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και εκτός εργάσιμων ωρών, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Έτσι, μειώνεται η αναμονή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, και οι συναλλαγές γίνονται πιο άμεσα και ευέλικτα.
Διόρθωση σφαλμάτων
Ο νόμος προβλέπει επίσης τη διόρθωση σφαλμάτων στις κτηματολογικές εγγραφές, όπως στην περίπτωση όπου κάποιος πολίτης έχει κληρονομήσει ένα ακίνητο, αλλά λόγω σφάλματος στην κτηματογράφηση το ακίνητο έχει καταχωριστεί λανθασμένα στο Κτηματολόγιο. Μέσα από τη νέα διαδικασία, το σφάλμα μπορεί να διορθωθεί γρήγορα, αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα τρίτων.
Άλλη μια σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων μονομερώς από τους ιδιοκτήτες, αν δεν επηρεάζονται τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Για παράδειγμα, αν σε ένα συμβόλαιο αναγράφεται λανθασμένο μέγεθος για ένα διαμέρισμα, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει στη διόρθωση του συμβολαίου χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν άλλοι συνιδιοκτήτες.
Ο νέος νόμος παρατείνει επίσης τις προθεσμίες για την επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών (νομικών συμφωνιών που έχουν εκκρεμότητες) μέχρι το τέλος του 2027, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους ιδιοκτήτες για να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες.
Τέλος, εισάγεται ένα νέο σύστημα αυθεντικοποίησης και εξουσιοδότησης προσώπων. Μέσα από αυτό το σύστημα, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και να εξουσιοδοτούν άλλα άτομα να ενεργούν για λογαριασμό τους. Για παράδειγμα, αν ένας πολίτης δεν μπορεί να υποβάλει προσωπικά μια αίτηση, μπορεί να εξουσιοδοτήσει κάποιον άλλο να το κάνει για αυτόν μέσω του συστήματος.
Πηγή: Dnews.gr