Η ενημέρωση και η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού ζήτημα συνολικής ευθύνης

Η ενημέρωση και η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού ζήτημα συνολικής ευθύνης

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Παρά το γεγονός ότι η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί  ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, ολόκληρος ο   Οκτώβριος προβάλλεται  ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τη νόσο.

Σκοπός της γενικότερης καμπάνιας  είναι η συνολική  ευαισθητοποίηση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.  

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπου καρκίνου στις γυναίκες και πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. 

Βάσει των στατιστικών  στοιχείων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περίπου 1 στις 8 γυναίκες αναμένεται να  εμφανίσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση στη ζωή της.  

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού, στην Ευρώπη 

Στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων περιστατικών που αναφέρεται ετησίως  κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000.

Δεν πρέπει όμως να παραβλέπονται και τα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι, αν και σε μικρότερα ποσοστά, ο καρκίνος μαστού εκδηλώνεται και στους άνδρες. 

Άρα ο καρκίνος του μαστού αφορά συνολικά ολόκληρο τον πληθυσμό και έτσι πρέπει να προλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται.

Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση  είναι κρίσιμοι και καθοριστικοί παράγοντες για την εξέλιξη της νόσου, καθώς αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο αντιμετωπίζεται με επιτυχία, ενώ τα σύγχρονα μέσα με την εξατομίκευση της θεραπείας, αποδεικνύονται σωτήρια.

Σε αυτούς τους παράγοντες  άλλωστε αναφέρεται και η καθιέρωση της  25ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού και ολόκληρου του  Οκτώβριου ως μήνα κατά τον οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της νόσου. 

Αποτελεί όμως κοινή γνώση και εκτίμηση ότι η έμφαση που δίδεται στην «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού», δεν είναι τίποτα άλλο από την μόνιμη υπενθύμιση ότι η μάχη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της νόσου, είναι σύνθετη ευθύνη της πολιτείας, των αρχών, των φορέων, των ιατρών και των πολιτών. Είναι μία διαρκής ευθύνη όλων και του καθενός ξεχωριστά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικονομική διάσταση της νόσου, όπως καταδεικνύεται από σχετικές μελέτες που αναδεικνύουν τις κοινωνικές ανισότητες στο ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Ειδικότερα στις περιόδους  των  κρίσεων, όπου οι οικονομικές υποδομές των οικογενειών αδυνατούν να υποστηρίξουν τις δαπανηρές θεραπείες που συνήθως απαιτούνται, συνεχώς και περισσότερες πάσχουσες καταφεύγουν στις Δημόσιες Δομές Υγείας και έρχονται σε άμεση επαφή με την δραματική πραγματικότητα. 

Μεγάλες αναμονές για έναρξη θεραπειών με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών, απίστευτη ταλαιπωρία για την διασφάλιση των ειδικών φαρμάκων, έλλειψη χώρων φιλοξενίας των καρκινοπαθών, αλλά και περιορισμένης αποτελεσματικότητας  μέτρα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές, συνθέτουν την σημερινή πραγματικότητα.

Η γενικότερη απαίτηση για την ανάληψη των ευθυνών της πολιτείας απέναντι στο εμφανές κοινωνικό ζήτημα που αφορά το καρκίνο του μαστού, είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη. 

Βρίσκεται δε σε άμεση ευθυγράμμιση με την διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  που ορίζει ότι  «Η καθολική κάλυψη αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης να βελτιώσει την ευημερία όλων των πολιτών της χώρας της». 

Ευθύνη του  πολιτικού συστήματος συνολικά είναι να κατανοήσει ότι η επένδυση στη πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, κοστίζει πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση των συνεπειών του.

Στα μέτρα κοινωνικής προστασίας που λαμβάνονται, πρέπει να ολοκληρωθεί η καθολική κάλυψη στην υγεία, κατά τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμα για το σύνολο του πληθυσμού, η πλήρης πρόσβαση στην περίθαλψη και τις υπηρεσίες πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου του μαστού.

Η ενημέρωση όμως και η πρόληψη για την νόσο αποτελεί και ευθύνη κάθε γυναίκας, κάθε πολίτη. 

Φορείς που δραστηριοποιούνται γύρο από την νόσο και την πρόληψή της, διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό, στις οποίες γίνεται ενδελεχής ενημέρωση από εξειδικευμένους ομιλητές.

Αρμοδιότητα όλων  είναι να αξιοποιούν την γνώση που  παρέχεται, με προληπτικούς ελέγχους και διερεύνηση υπόπτων σημείων, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οικείους του.

Η «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού» και οι ενημερωτικές καμπάνιες του Οκτωβρίου  ας είναι μια ευκαιρία να υψωθούν συλλογικά οι φωνές όλων, στο όνομα της γενικής γνώσης γύρω από τον καρκίνο. 

Ας είναι μια νέα εκκίνηση για να ξεπεραστούν τα ταμπού, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση, σχετικά με την ασθένεια.

Τα ροζ τριαντάφυλλα της φωτογραφίας αφιερώνονται από την Νέα Υόρκη σε όλες της γυναίκες του κόσμου, ως συμβολική συμμετοχή στον αγώνα  για την πληροφόρηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΛΥΜΠΟΣ Koρυφή Αγιος Αντώνιος 2817μ. και Σκολειό 2811 μ. Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 Με τους ορειβάτες Βέροιας

ΟΛΥΜΠΟΣ Koρυφή Αγιος Αντώνιος 2817μ. και Σκολειό 2811 μ....

Τυλιγμένος για χιλιάδες χρόνια στην γοητεία του...

28η Οκτωβρίου 1940: Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη

28η Οκτωβρίου 1940: Μήνυμα του Δημάρχου Αλεξάνδρειας...

Το έπος του 1940 αποτελεί ημέρα μνήμης και εθνικής...

ΤΟ ΕΠΟΣ  ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Γράφει ο Τάσος ΒασιάδηςΗ έξαρση των πολεμικών...

Συλλυπητήριο μήνυμα Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Ημαθίας

Συλλυπητήριο μήνυμα Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Ημαθίας

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της...

Έφυγε από τη ζωή η Κατίνα Κάμινα σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Κατίνα Κάμινα σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 28...

Έφυγε από τη ζωή ο Χαράλαμπος Κωνσταντόγλου σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Χαράλαμπος Κωνσταντόγλου σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται αύριο Δευτέρα 28...

Απεβίωσε ο Χρήστος Πατσίκας στα 79

Απεβίωσε ο Χρήστος Πατσίκας στα 79

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή η Φωτεινή Νεδέλτσου σε ηλικία 84 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Φωτεινή Νεδέλτσου σε ηλικία 84 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 27 Οκτωβρίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...