Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας: «Συνεχίζουμε και απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας» - Δείτε το βίντεο!

-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στη Βέροια με την συμμετοχή Γονέων και ΕΛΜΕ

Η χθεσινή απεργία των εκπαιδευτικών ήρθε ως φυσική συνέχεια μιας σειράς κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν θα σταματήσουν εδώ, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (ΣΕΠΕ), Παναγιώτης Χατζησάββας, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της απεργιακής συγκέντρωσης στην Πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας. Παράλληλα απάντησε και στην αγωγή του Υπουργείου Παιδείας που ζήτησε να απαγορευτεί η επανάληψη της ίδιας απεργίας και στο μέλλον, αλλά και να απειληθεί με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ η ΔΟΕ αν παραβιάσει την απόφαση που θα εκδοθεί.





«Καταγγέλλουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της ΔΟΕ, ζητώντας στην ουσία από το δικαστήριο την πλήρη κατάργηση του δικαιώματος των εκπαιδευτικών στην απεργία. Δε θα τους περάσει! Θα συνεχίσουμε, το απεργιακό μας δικαίωμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι απεργίες δεν έφαγαν τα ψωμιά τους, όπως κάποιοι διακαώς επιθυμούν να πείσουν τους εργαζόμενους, και, όπως αποδεικνύεται, ενοχλούν τις κυβερνήσεις», είπε.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκτός από τον ΣΕΠΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάουσας, η ΕΛΜΕ Ημαθίας και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, οι εκπρόσωποι των οποίων: Σωτήρης Σταμάτης, Χαρά Αξούριστου και Σοφία Καλτσίδου αντίστοιχα, απηύθυναν χαιρετισμό.
Τα αιτήματα





Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο: «Οι εκπαιδευτικοί απεργούμε και διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα γιατί δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με τους μισθούς πείνας των 776 ευρώ, εισαγωγικό για τους νεοδιόριστους, που είναι πιο χαμηλός και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα, με τα 950 € για τους αναπληρωτές, για όσους μήνες δουλέψουν, τα 1.100 € μέσο μισθό. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χάσει πάνω από 6 μισθούς στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας τα τελευταία 12 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση είναι πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του ΜΚ 2016-2017, η μείωση προσεγγίζει το 45%. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας είναι σε επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1990. Απεργούμε για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια. Απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17.


Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Να ληφθούν μέτρα στήριξης των όρων διαβίωσης των εκπαιδευτικών (στέγαση, μετακίνηση). Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές. Να εξισωθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ολιγοθέσια με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και συνολικά να εξισωθεί το ωράριο της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας. Να προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου…Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας κυριολεκτικά οδηγούν σε διάλυση τα σχολεία μας. Ιδιαίτερα η Ειδική Αγωγή εκπέμπει SOS».





Επεσήμανε επίσης την ανάγκη βελτίωσης των σχολικών εγκαταστάσεων, την κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό και το αίτημα μείωσης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις. Όπως είπε ο κ. Χατζησάββας, «εκπαιδευτικοί και γονείς με κοινό βηματισμό λέμε όχι στις συμπτύξεις, στο κλείσιμο τμημάτων και στη σαρδελοποίηση 25 μαθητών ανά τάξη, λέμε όχι στην υποχρηματοδότηση, στο σχολείο των χορηγών, στα ακατάλληλα και πολλές φορές επικίνδυνα σχολικά κτήρια».
Κλείνοντας, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν επόμενο απεργιακό ραντεβού στην πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 20 Νοεμβρίου.
Ακολούθησε πορεία με πανό στο κέντρο της πόλης.
Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό...

ΒΕΡΟΙΑΑποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή...

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 29/10/24 έως 1/11/24

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Του Φοίβου ΙωσήφΝόμιζα ο άμοιρος ότι οι Βασιλιάδες...

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ  ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ...

Γράφει ο  Θωμάς ΓαβριηλίδηςΦιλόλογος-ΣυγγραφέαςΗ...

Το έπος του ‘40

Το έπος του ‘40

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά Η επέτειος της 28ης...

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που...

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τώραπου είναι μεσ’ το μυαλό μαςκαι στις καρδιές μαςτο...

Μήνυμα  για την επέτειο του ΟΧΙ

Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ

Ημαθιώτισσες, ΗμαθιώτεςΗ Εθνική Επέτειος της 28ης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...