ΣΕΠΕ Ημαθίας: Συνέντευξη Τύπου χθες  και κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή  συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας

ΣΕΠΕ Ημαθίας: Συνέντευξη Τύπου χθες και κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση προχωρά η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας  με τη στήριξη της και της ΑΔΕΔΥ για «αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια», όπως αναφέρουν.

Για την αυριανή κινητοποίηση δόθηκε συνέντευξη τύπου χθες Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στο Beluga της Βέροιας, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (ΣΕΠΕ) Ημαθίας Παναγιώτη Χατζησάββα, την  αντιπρόεδρο Ελένη Γκόγκα  και το μέλος του ΔΣ, Γιάννη Τσεχελίδη, ενόψει της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και στη Βέροια. Ο κ. Χατζησάββας αρχικά τόνισε πως η απεργία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας την προσεχή Τετάρτη έρχεται σε συνέχεια σειράς κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για το ζήτημα της υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων τους και για το καυτό θέμα των συγχωνεύσεων για το οποίο από κοινού γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις και κατέθεσαν ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να κλείσουν την Τετάρτη τα σχολεία, να αδειάσουν τις τάξεις και να γεμίσουν την Πλατεία Δημαρχείου στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11.00 το πρωί.

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα αιτήματα της απεργίας, όπως η διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών, οι οποίοι όπως τονίστηκε, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού ο μισθός του νεοδιόριστου είναι 776 €, κάτω και από τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα, ενώ ο μισθός των αναπληρωτών είναι 953 ευρώ για όσους μήνες εργαστούν αλλά και ο μέσος μισθός ενός εκπαιδευτικού με 15 χρόνια υπηρεσίας δεν ξεπερνά τα 1.050 ευρώ. «Αν σκεφτούμε πως με αυτά τα λεφτά πρέπει να πληρώσουν νοίκια που έχουν φτάσει στα ύψη, στεγαστικά δάνεια, να σπουδάσουν παιδιά αλλά και την ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα, καταλαβαίνετε πως τίθεται θέμα επιβίωσης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι  έχουν χάσει από την αρχή της κρίσης πάνω από 6 μισθούς, συν την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας. 

«Για αυτό ζητάμε 20%  αυξήσεις στους μισθούς, επιστροφή 13ου και 14ου μισθού και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αίτημα της εξίσωσης του ωραρίου των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία με το ωράριο των υπόλοιπων εκπαιδευτικών καθώς και στην εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών με των υπόλοιπων εκπαιδευτικών αλλά και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης των όρων διαβίωσης των εκπαιδευτικών (στέγαση, μετακίνηση). Τόνισε πως οι νηπιαγωγοί εργάζονται σε «συνθήκες εργασιακής γαλέρας, αφού δεν μπορούν ούτε τουαλέτα να πάνε» και αναφέρθηκε στο αίτημα της μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών, που καλύπτουν κάθε χρόνο πάγιες ανάγκες αλλά και στην κάλυψη όλων των κενών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συγχωνεύσεις των τμημάτων τονίζοντας πως «γονείς και εκπαιδευτικοί ζητάμε από κοινού να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις, γιατί οδηγούν σε πολυπληθή τμήματα με πάστωμα των παιδιών σε 25άρια ως και 30άρια τμήματα στη Β/θμια εκπαίδευση». Τόνισε, ακόμα το αίτημα της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τις «διώξεις και τα πειθαρχικά στα οποία σέρνει το ΥΠΑΙΘΑ απεργούς εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις, στην απεργία-αποχή που είναι καθόλα νόμιμη και δεν έχει προσφύγει κανένας στα δικαστήρια». 

Ο κ Χατζησάββας  έκανε ειδική αναφορά στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους οποίους όπως τόνισε «η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ τους κρατούν σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας». Τέλος, αναφέρθηκε στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που έχει επιφέρει στα σχολεία η κατάργηση των σχολικών επιτροπών.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ΣΕΠΕ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει αύριο Τετάρτη 23 Οκτώβρη στις 11 π.μ. – στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό...

ΒΕΡΟΙΑΑποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή...

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 29/10/24 έως 1/11/24

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Του Φοίβου ΙωσήφΝόμιζα ο άμοιρος ότι οι Βασιλιάδες...

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ  ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ...

Γράφει ο  Θωμάς ΓαβριηλίδηςΦιλόλογος-ΣυγγραφέαςΗ...

Το έπος του ‘40

Το έπος του ‘40

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά Η επέτειος της 28ης...

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που...

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τώραπου είναι μεσ’ το μυαλό μαςκαι στις καρδιές μαςτο...

Μήνυμα  για την επέτειο του ΟΧΙ

Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ

Ημαθιώτισσες, ΗμαθιώτεςΗ Εθνική Επέτειος της 28ης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...