Την Ημαθία επισκέφθηκε η Αλέιδα  Γκεβάρα - Παρουσίασε το λεύκωμα «Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό άλμπουμ»

Την Ημαθία επισκέφθηκε η Αλέιδα Γκεβάρα - Παρουσίασε το λεύκωμα «Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό άλμπουμ»

Η Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και Δ/ντρια του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα» της Αβάνας, επισκέφτηκε στο πλαίσιο της παρουσίας της στη χώρα μας και την Ημαθία στις 18 και 19/10.


Η επίσκεψη της στην Ελλάδα έγινε με αφορμή την πρόσκληση των εκδόσεων «NEW STAR» για την κυκλοφορία του λευκώματος «Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό άλμπουμ», ένα εγχείρημα που σηματοδοτεί την έναρξη της κυκλοφορίας του συνόλου του έργου του Ernesto Che Guevara από τις εκδόσεις New Star σε συνεργασία του Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα (Centro Che) και του εκδοτικού οίκου Ocean Press.


Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ της Βέροιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο σχολείο το μεσημέρι της Παρασκευής 18/10. Ο διευθυντής του ΓΕΛ Δημήτρης Ταχματζίδης αφού τη καλωσόρισε και την παρουσίασε στους μαθητές της πρόσφερε συμβολικό δώρο, ενώ το ίδιο έκαναν οι μαθητές του 15μελούς. Η κα Γκεβάρα μίλησε για τις δικές της σχολικές εμπειρίες, τις αναμνήσεις από τον πατέρα της, καθώς και την ανάγκη για να παλέψει η νέα γενιά για υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Ακολούθησε συνάντηση με τον  Δήμαρχο Βέροιας, κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, και συνάντηση με αντιπροσωπεία της Τ Ε Ημαθίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Γιάννη Τσεχελίδη καθώς και της ΚΝΕ όπου της επιδόθηκε τιμητική πλακέτα παράλληλα με την έκφραση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό και τους αγώνες του.


Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε η παρουσίαση του λευκώματος  “Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό Άλμπουμ” στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου  η  κόρη του ΤΣΕ Αλέιδα Γκεβάρα, υπέγραφε για αρκετή ώρα, ακούραστα, μετά τη λήξη της εκδήλωσης τα λευκώματα, που εξαντλήθηκαν. Στην παρουσίαση μίλησαν, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, ο εκδότης της New Star, Βελισσάριος Κοσσυβάκης και η ίδια η Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα που αναφέρθηκε στη σημασία του λευκώματος, αποκαλύπτοντας ότι αρχικά η μητέρα της ήταν διστακτική στην έκδοσή του, θεωρώντας το προσωπικό θησαυρό. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τσε ανήκει σε όλο τον κόσμο. «Ο πατέρας μου ήταν ένας αληθινός κομμουνιστής», είπε. «Πίστευε ότι ο αληθινός επαναστάτης πρέπει να έχει βαθιά συναισθήματα αγάπης για να θυσιάσει τη ζωή του για έναν σκοπό». Στη διάρκεια της ομιλίας της, μοιράστηκε παιδικές αναμνήσεις και εξέφρασε την επιθυμία της να είχε περισσότερο χρόνο με τον πατέρα της.  Μεταξύ των παρευρισκόμενων οι αντιδήμαρχοι Βέροιας Α. Τσαχουρίδης και Θ. Δέλλας, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Λ. Ακριβόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣ Γ. Τσαναξίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι και μέλη Δ.Σ της ΕΛΜΕ, της Ένωσης Γονέων, Μαθηματικής Εταιρείας, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ κ.α.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μνημείο του αντάρτη του ΕΛΑΣ που βρίσκεται στην Ελιά όπου κατέθεσε λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους των Αιγών, στη Βεργίνα.  


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό...

ΒΕΡΟΙΑΑποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή...

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 29/10/24 έως 1/11/24

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Του Φοίβου ΙωσήφΝόμιζα ο άμοιρος ότι οι Βασιλιάδες...

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ  ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ...

Γράφει ο  Θωμάς ΓαβριηλίδηςΦιλόλογος-ΣυγγραφέαςΗ...

Το έπος του ‘40

Το έπος του ‘40

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά Η επέτειος της 28ης...

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που...

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τώραπου είναι μεσ’ το μυαλό μαςκαι στις καρδιές μαςτο...

Μήνυμα  για την επέτειο του ΟΧΙ

Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ

Ημαθιώτισσες, ΗμαθιώτεςΗ Εθνική Επέτειος της 28ης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...