Έξι Έλληνες Πρόεδροι Δημοκρατίας και ένας Κύπριος,  επισκέφθηκαν την Ημαθία από το 1977 μέχρι σήμερα ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ, ΜΕΤΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ  ΚΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Έξι Έλληνες Πρόεδροι Δημοκρατίας και ένας Κύπριος, επισκέφθηκαν την Ημαθία από το 1977 μέχρι σήμερα ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΗΛΘΑΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ, ΜΕΤΑ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Γράφει ο Χρήστος Μπλατσιώτης



 Ελευθέρια Βέροιας 1985. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης στο μπαλκόνι - εξέδρα του τότε Δημαρχείου Βέροιας, με τον Δήμαρχο Ανδρέα Βλαζάκη, τον μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο και τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Αντώνη Δροσογιάννη 


Συνολικά έξι (6) Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας και ένας Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν επισκεφθεί την Ημαθία έως σήμερα, με την επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που πραγματοποιήθηκε στα φετινά «Ελευθέρια» της Βέροιας, να είναι η πιο πρόσφατη, ενώ η πρώτη επίσκεψη Προέδρου καταγράφεται πριν από 47 χρόνια, το 1977, και έγινε από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Οι Έλληνες Πρόεδροι που πραγματοποίησαν τις επισκέψεις αυτές είναι οι, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας, Προκόπης Παυλόπουλος και Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ μας τιμά το ίδιο και η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια το 2009 στη Νάουσα.

Η Νάουσα «μετρά» 6 επισκέψεις καθώς όσοι Πρόεδροι Δημοκρατίας έχουν έλθει στην Ημαθία όλοι πήγαν στη Νάουσα, ενώ η Βέροια «μετρά» 5 επισκέψεις και η Αλεξάνδρεια έχει μόλις μία και μοναδική έως σήμερα. Θα περίμενε κάποιος, η Νάουσα να έχει περισσότερες τέτοιου επιπέδου επισκέψεις λόγω και της πανελλήνιας εμβέλειας που έχει η Επέτειος του Ολοκαυτώματος, όπου συνηθίζεται να προσκαλούνται πάντα οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας, φαίνεται όμως ότι αυτό μάλλον δεν είχε την πρέπουσα ανταπόκριση ενώ η Βέροια πάντα έχει έναν τρόπο να τα… ισοσκελίζει.


ΠΡΩΤΟΣ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ


Η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ημαθία, πραγματοποιήθηκε το έτος 1977 και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος είναι ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την περιοχή μας. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η εκ μέρους του αποδοχή της πρόσκλησης για να τιμήσει με την παρουσία του, τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος των κατοίκων της πόλης. Δήμαρχος Νάουσας ήταν τότε ο Δημήτρης Βλάχος και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος έφθασε στην πόλη την Κυριακή 17 Απριλίου 1977 ανήμερα του εορτασμού. Μια ημέρα πριν, το Σάββατο 16 Απριλίου 1977 ο Κωνσταντίνος Τσάτσος επισκέφθηκε τη Βέροια, δήμαρχος της οποίας ήταν ο Ευθύμιος Τζελέπογλου.

Η άφιξη του Προέδρου αρχικά έγινε στο Πλατύ όπου έφθασε σιδηροδρομικώς και εκεί περίμεναν για να τον υποδεχθούν εκπρόσωποι της Ημαθίας καθώς και ο υπουργός Βορείου Ελλάδος Νικόλαος Μάρτης. Από το Πλατύ έφθασε οδικώς μέχρι τη Βέροια αφού πρώτα σταμάτησε στην Αλεξάνδρεια και σε χωριά της διαδρομής για να χαιρετήσει τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί και τον περίμενε. Κατά την παραμονή του στη Βέροια, επισκέφθηκε τα γραφεία του Νομάρχη Ημαθίας Γρηγόρης Θεοδοσίου, του Δημάρχου Βέροιας Ευθύμιου Τζελέπογλου και το στρατηγείο του Β΄ Σώματος Στρατού.


ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ


Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέφθηκε την Ημαθία. Αρχικά ήλθε στη Νάουσα στις 21 Απριλίου 1985, Δήμαρχος της οποίας ήταν ο Δημήτρης Βλάχος, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος έχοντας λάβει τη σχετική πρόσκληση από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου. Η υποδοχή του Χρήστου Σαρτζετάκη στη Νάουσα ήταν λαμπρή και ο ίδιος μίλησε στους πολίτες από εξέδρα που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης παρουσία ενός εντυπωσιακού πλήθους πολιτών. Του απονεμήθηκε επίσης και το «χρυσό μετάλλιο» της πόλης.

Ήταν η πρώτη επίσκεψή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Ημαθία και ακολούθησαν άλλες δύο στους αμέσως επόμενους μήνες. Τον Δεκαπενταύγουστο της ίδιας χρονιάς ήλθε στην Παναγία Σουμελά για παραστεί στις εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου και στις 16 Οκτωβρίου 1985 επισκέφθηκε τη Βέροια, Δήμαρχος της οποίας ήταν ο Ανδρέας Βλαζάκης, αποδεχόμενος την πρόσκληση για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από την Οθωμανική κατοχή.


Δημοσίευμα του ΛΑΟΥ για τα Ελευθέρια της Βέροιας το 1997 με την παρουσία του Κωστή Στεφανόπουλου


ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθεί, χρονικά, η επίσκεψη του Κωνσταντίνου (Κωστή) Στεφανόπουλου στη Νάουσα το 1996. Ήλθε ως
προσκεκλημένος του Δήμου της Ηρωικής πόλης για να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των κατοίκων της στη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής. Η επίσκεψη του Κωστή Στεφανόπουλου στη Νάουσα, έγινε στις 21 Απριλίου 1996 και Δήμαρχος της Νάουσας ήταν ο Γρηγόρης Λιόλιος.

Ένα χρόνο μετά, το 1997, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέφθηκε και τη Βέροια για να παραστεί ως επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου, στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης. Η επίσκεψή του ήταν διήμερη (την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 1997) και στη Βέροια ήλθε από το Άγιο Όρος όπου είχε μεταβεί ως προσκυνητής έχοντας μαζί  δύο προσωπικούς φίλους του, τον Μιχάλη Πατσίκα από τη Βέροια (έναν εκ των ιδιοκτητών, τότε, του Δημοσιογραφικού Συγκροτήματος του «Λαού») και τον Κώστα Λασκαρέλια γνωστό δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης.  Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο εκείνης της επίσκεψης είναι ότι ο Κωστής Στεφανόπουλος ήλθε στη Βέροια απευθείας από το Άγιο Όρος, με ελικόπτερο «σινούκ» το οποίο προσγειώθηκε στη Ραχιά κι έχοντας μαζί τους δύο προαναφερόμενους φίλους του.


Δημοσίευμα του ΛΑΟΥ για την επίσκεψη του Κωστή Στεφανόπουλου στην Αλεξάνδρεια τον Μάιο του 2002


Ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του, επέτρεψε την πραγματοποίηση μιας ενημερωτικής επίσκεψής του Κωστή Στεφανόπουλου σε χαρακτηριστικά τοπόσημα της Βέροιας, στην οποία τον συνόδεψε προσωπικά ο τότε Δήμαρχος Γιάννης Χασιώτης.  Ανάμεσα σε όλο όσα επισκέφθηκε, ο Πρόεδρος εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τις τοιχογραφίες της παλιάς Μητρόπολης  λέγοντας ότι πρόκειται για μοναδικό μνημείο το οποίο πρέπει να διασωθεί και να προβληθεί όπως του πρέπει. Να προστεθεί επίσης ότι σε εκείνη την επίσκεψή του στη Βέροια, ο Κωστής Στεφανόπουλος τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Γενικά, τα «Ελευθέρια» της Βέροιας το 1997 ήταν ένας από τους επιβλητικότερους εορτασμούς της πόλης, με χαρακτηριστικό γεγονός τη διοργάνωση της παρέλασης στη λεωφόρο Ανοίξεως και το γεμάτο εκδηλώσεις διήμερο πρόγραμμά τους

Η τρίτη επίσκεψη του Κωστή Στεφανόπουλου στην Ημαθία, πάντα ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε το 2002 στην Αλεξάνδρεια, δήμαρχος της οποίας ήταν τότε ο Γιάννης Δημούλης. Επισκέφθηκε την πόλη την Κυριακή 26 Μαΐου 2002 και είναι ο μοναδικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μέχρι τώρα έχει έλθει στην Αλεξάνδρεια.  Η Αλεξάνδρεια  τίμησε τον Στεφανόπουλο με το  Χρυσό Κλειδί της πόλης και του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου δημότη. Να σημειωθεί επίσης ότι στην ίδια επίσκεψη ο Κωστής Στεφανόπουλος ανταποκρίθηκε και σε κάλεσμα του πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας  και έκανε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Πόντιου πολεμιστή.

Ολοκαύτωμα 2009, ο Δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός με τους Προέδρους Δημήτρη Χριστόφια και Κάρολο Παπούλια

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Η επόμενη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ημαθία, έγινε από τον Κάρολο Παπούλια στις 14 Οκτωβρίου 2005. Ο Κ. Παπούλιας ήλθε  στη Βέροια για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης  Ιδιοκτητών Ημερησίων  Επαρχιακών Εφημερίδων πρόεδρος της οποίας ήταν τότε, ο Βεροιώτης Κώστας Ασλάνογλου εκ των ιδιοκτητών της καθημερινής εφημερίδας «Μακεδονική» που κυκλοφορούσε στην Ημαθία, ενώ πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου ήταν ένας άλλος γνώριμος του εκδοτικού χώρου της Ημαθίας, ο Μιχάλης Πατσίκας, συνεκδότης (τότε) της εφημερίδας «Λαός».  Από τα αξιοσημείωτα αυτής της επίσκεψης είναι και το γεγονός ότι ενώ ο Κάρολος Παπούλιας ήλθε στη Βέροια μόλις δύο (2) ημέρες πριν την Επέτειο για Την Απελευθέρωση της πόλης, δεν κλήθηκε από τους τότε αρμόδιους για να παραστεί σε αυτήν παρότι θα μπορούσε.

ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Ο Κάρολος Παπούλιας, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Ημαθία για δεύτερη φορά, το 2009, πηγαίνοντας αυτή τη φορά στη Νάουσα, μετά από πρόσκληση του Δήμου της πόλης για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος.   

Μαζί του συμμετείχε στο εορτασμό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, επίσης ως προσκεκλημένος του Δήμου Νάουσας, με τους Προέδρους των δύο κρατών να δίνουν μια ξεχωριστή αίγλη σε εκείνον τον εορτασμό της επετείου της Νάουσας, που γνώρισε πανελλήνια και παγκύπρια δημοσιότητα.  Η επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στη Νάουσα η μοναδική φορά που Πρόεδρος άλλους κράτους έχει επισκεφθεί την Ημαθία. Να σημειωθεί ότι Δήμαρχος της Νάουσας και επικεφαλής εκείνης της ξεχωριστής προσπάθειας για να τιμηθεί στον μέγιστο βαθμό ο εορτασμός του ολοκαυτώματος ήταν ο Τάσος Καραμπατζός.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολούθησε και πάλι στη Νάουσα, η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, ήταν κι αυτή στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα των κατοίκων της πόλης κατά την Οθωμανική κατοχή και έγινε επί Δημαρχίας του Νίκου Κουτσογιάννη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νάουσα ο Προκόπης παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Επόμενη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ημαθία ήταν η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Νάουσα για τις εκδηλώσεις της επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της πόλης.  Ήταν το Σάββατο 30 Απριλίου και την Κυριακή 1η Μαΐου 2022 ανήμερα του εορτασμού και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης Νάουσας και της επιδόθηκε το Χρυσό  Κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει κάνει και μια ακόμη επίσκεψη στην Ημαθία όταν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 επισκέφθηκε ως προσκυνήτρια, την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του όρους Βέρμιο.

Η φετινή επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Βέροια, στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2024 ήταν η τρίτη που πραγματοποιείται στην Ημαθία εκ μέρους της και ανεβάζει τον αριθμό των Προεδρικών επισκέψεων σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρειας, στις ένδεκα (11) συνολικά.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό...

ΒΕΡΟΙΑΑποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή...

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Ημαθίας από 29/10/24 έως 1/11/24

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε...

Από τη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ανακοινώθηκε διακοπή ηλεκτρικού...

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Χρονογράφημα - Κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο

Του Φοίβου ΙωσήφΝόμιζα ο άμοιρος ότι οι Βασιλιάδες...

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ  ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ...

Γράφει ο  Θωμάς ΓαβριηλίδηςΦιλόλογος-ΣυγγραφέαςΗ...

Το έπος του ‘40

Το έπος του ‘40

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά Η επέτειος της 28ης...

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ελλάδα που...

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Τώραπου είναι μεσ’ το μυαλό μαςκαι στις καρδιές μαςτο...

Μήνυμα  για την επέτειο του ΟΧΙ

Μήνυμα για την επέτειο του ΟΧΙ

Ημαθιώτισσες, ΗμαθιώτεςΗ Εθνική Επέτειος της 28ης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...